Dodaj do ulubionych

nowe metody terapii hcv

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.12.15, 13:43
Witam, zastanawiam się nad podjęciem terapii bezinterferonowej na WZW C, genotyp 1b, bez stwierdzonej marskości wątroby, Fibroscan F1. W grę wchodzą trzy metody leczenia:
1) badania kliniczne nowego leku AbbVie ABT-493 i ABT-530 (3 etap);
2) nowy bezinterferonowy program lekowy lekami refundowanymi przez NFZ;
3) leczenie generykami z Indii.
Mam wątpliwości co do brania udziału w badaniach klinicznych, na programy NFZ trudno się zakwalifikować, a z kolei leki z Indii budzą wiele kontrowersji. Zastanawiam się jednak, która metoda może wydawać się najskuteczniejsza i najbezpieczniejsza. Wyniki badań klinicznych AbbVie ABT-493 i ABT-530 są bardzo obiecujące jednak nadal jest to etap „testów” – nie wiem jak mają się one do skuteczności leczenia lekami VIEKIRAX+EXVIERA / DAKLINZA+SUNVEPRA refundowanymi przez NFZ? Czy decydując się na leczenie lekami z Indii można wciąż być pod kontrolą lekarza i szpitala, jak ze skutecznością i bezpieczeństwem takiego leczenia?
Proszę o komentarze i podpowiedzi oraz opinie osób, które są w trakcie nowego, bezinterferonowego programu NFZ, brały udział we wcześniejszych etapach badań klinicznych lakami Abbvie czy tych, którzy zdecydowali się na leczenie lekami z Indii.
Pozdrawiam i życzę wszystkim szybkiego powrotu do zdrowia.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jajec Re: nowe metody terapii hcv IP: *.adsl.inetia.pl 19.12.15, 21:06
      Czemu leki na licencji są lekami kontrowersyjnymi ?? Czyli Aspiryna jest OK ale już Polopiryna nie ;) ??
    • tomekhep Re: nowe metody terapii hcv 19.01.16, 15:30
      Witam,
      Dostałem zaproszenie na badania kliniczne (eksperymentalne!) leku AbbVie ABT-493 i ABT-530 (3 etap). Na program lekowy refundowany przez NFZ niestety się nie załapuję.
      Nie jestem pewny czy podejmować leczenie poprzez badania kliniczne. Mam wiele obaw. Jest to jednak wciąż badanie eksperymentalne i boje się skutków ubocznych. Dodatkowo priorytetem jest dla mnie aby po skończeniu leczenia (i odczekaniu pół roku) starać się o dziecko. I tu znów, jest to wciąż badanie eksperymentalne więc nie wiadomo czy skutkiem ubocznym nie będzie np bezpłodność.
      Mój stan zdrowia jest dobry, nie mam dolegliwości. Genotyp 1, zwłóknienie w trakcie badania (dwa lata temu było 1).
      Czy jest ktoś kto uczestniczył w tych testach klinicznych? Może ktoś coś wie o tych lekach? Decyzję muszę podjąć w tym tygodniu a na prawdę nie wiem co robić.
      • Gość: miro Re: nowe metody terapii hcv IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.16, 17:37
        Dlaczego wg Ciebie nie łapiesz się na program refundowany przez NFZ? W którym ośrodku się leczysz i od kogo się o tym dowiedziałeś?
        • tomekhep Re: nowe metody terapii hcv 22.01.16, 15:57
          nie dostanę się ponieważ NFZ leczy tylko tych którzy mają zwłóknienie minimum 2 (info od lekarzy).
          • Gość: miro Re: nowe metody terapii hcv IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.16, 16:10
            Nadal nie wiadomo gdzie się leczysz i kto Ci takich rzeczy naopowiadał. Być może ktoś, komu bardzo zależało, abyś się zgodził uczestniczyć w badaniach klinicznych.
            A to, że w tej chwili większość ośrodków leczy pacjentów z F3 czy F2 min., to nie znaczy, że w II półroczu nie ruszą tu i tam już terapie z F1.
            Program lekowy wyraźnie mówi o występowaniu włóknienia, więc go spełniasz i się kwalifikujesz.
    • Gość: pacjent Re: nowe metody terapii hcv IP: *.iwacom.net.pl 19.01.16, 17:58
      Ja również chciałabym się dowiedzieć czegoś więcej o badaniach klinicznych tymi lekami. Czy ktoś z Was uczestniczył, miał/ma doświadczenie z badaniami klinicznymi nowego leku AbbVie ABT-493 i ABT-530 ?
      • Gość: Dragon.format Re: nowe metody terapii hcv IP: *.ame.static.3s.pl 24.01.16, 17:21
        Mój maz byl nosicielem HCV 1b przez 30 lat, jest po bezskutecznej terapii interferonowej, rok temu zakwalifikowal sie do badan klinicznych terapii bezinterferonowej firmy Abb, po miesiacu byl juz czysty ", z tego co wiem leki mozna dostac juz w Polsce, NFZ refunduje jak narazie tylko najbardziej potrzebujacym, glowa do gory choroba jest w 100 % uleczalna!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka