Dodaj do ulubionych

Prosze o pomoc :(:(:(

25.10.08, 12:29
Słuchajcie mam pewien problem. Pracuje w gabinecie stomatologicznym i jakis czas temu zakułam sie podczas pracy narzędziem do leczenia kanałowego, które przedtem lezało w srodku dezynfekujacym. Czy myslicie ,ze istnieje duze prawdopodobienstwo zarażenia? W poniedzialek ide zrobić badania. Ile czasu mniej wiecej czeka sie na wyniki?? Starsznie sie boje. Wiem ,ze Hiv'em trudno byłoby w tej sytuacji sie zarazic...ale boje sie o Hcv C...

Pzdr Kami
Obserwuj wątek
    • bananarama-live Re: Prosze o pomoc :(:(:( 25.10.08, 12:43
      Pracujesz w gabinecie stomatologicznym i nie znasz sie na tych sprawach?

Prawdopodobienstwo istnieje ,ale jakie tego, nikt nie zna.
      • kamxa Re: Prosze o pomoc :(:(:( 25.10.08, 13:02
        Oczywiscie ,ze wiedze teoretyczna na ten temat posiadam. Jednak po romowie z wieloma lekarzami mam miesznae uczucia.Wiekszosc powiedziala ,zebym zapomniala o tej sytuacji , ze nie ma szansy na zakazenie ...nie ma sensu nawet badan robic.(???).;/ Po tych wypowiedzialach postanowilam wejsc na to forum i spytać co inni sądza o tej sytuacji.
        Po prostu nie wiem co mam myslec...
        bananarama-live ile czasu trezba czekac na wyniki??

pzdr kam
        • bananarama-live Re: Prosze o pomoc :(:(:( 25.10.08, 14:04
          Jakies ryzyko, jest nawet u fryzjera, ale paniki nie ma. Wynik anty HCV jest
          szybko tz kilka godzin, ale przeciwciała musza powstac ,a to juz kilkanascie dni.

To dziwne ,ze lekarze odradzaja sprawdzenie. Ja nie jestem lekarzem i radze
          takie badanie , wykonac wszystkim.
          • zakielek Re: Prosze o pomoc :(:(:( 28.10.08, 21:36
            Wynik anty HCV jestszybko tz kilka godzin, ale przeciwciała musza
            powstac ,a to juz kilkanascie dni.

Chyba za mało - 6 m-cy i to nie zawsze !!
        • bananarama-live ps 25.10.08, 14:06
          Pod kątem tego zdarzenia ,nie ma sensu, ale pod kontem całego Twojego zycia, tak.
          • river29 Re: ps 29.10.08, 12:44
            Chwileczke, cos tu jest nie tak!
            Ukulas sie narzedziem do leczenia kanalowego ktore bylo
            dezynfekowane. Martwisz sie czy nie zarazilas sie hcv.
            A powiedz, nie martwisz sie tym, ze mozesz zarazac takimi
            narzedziami pacjentow???
            • zakielek Re: ps 29.10.08, 15:12
              "....A powiedz, nie martwisz sie tym, ze mozesz zarazac takimi
              narzedziami pacjentow???...."

Dziwne pytanie przecież chodzi o służbę zdrowia???
              Tam mało, kto martwi się o pacjenta.

• river29 Re: ps 29.10.08, 15:24
                "> Dziwne pytanie przecież chodzi o służbę zdrowia???
                > Tam mało, kto martwi się o pacjenta."

Podobnie jest z pielegniarkami pobierajacymi krew. Zaklada rekawiczki gumowe i
                zmienia je jak sie spoca za mocno dlonie, a nie po kazdym pacjencie - to jest
                karygodne.
            • jan-w Re: ps 29.10.08, 17:20
              Czy te narzędzia przed użyciem nie są sterylizowane? Jeżeli tak to dlaczego
              leżały w środku dezynfekującym? Czy to nie jest jakieś nieporozumienie?
              • river29 Re: ps 29.10.08, 17:42
                "> Czy te narzędzia przed użyciem nie są sterylizowane? Jeżeli tak to dlaczego
                > leżały w środku dezynfekującym? Czy to nie jest jakieś nieporozumienie?"

Właśnie to jest zastanawiające. Samo zapytanie tej osoby na tym forum świadczy o
                niesterelizowaniu narzędzi. ZA TO JEST KRYMINAŁ.
                • zakielek Re: ps 29.10.08, 21:23
                  Jaki kryminał najwyżej mandat 50 zl :)
                  • decort Re: ps 29.10.08, 22:31
                    wyjaśnię Wam to - korzystam z kilku gabinetów stomatologicznych (każdy jest
                    dobry w czym innym :-)) i .... oni nie sterylizują instrumentów standardowo.
                    Standardowo dezynfekują. Sterylizują (podobno) te, których użyli do leczenia
                    takich osób jak my - jeśli te osoby oczywiście powiedzą o swojej chorobie. W
                    jednym gabinecie sterylizacja odbywa się zawsze raz na tydzień (w weekend) +
                    ekstra po mojej (i mnie podobnym) wizycie, ale to ekstra dotyczy tylko tych
                    narzędzi, które były przy mnie używane. Ale podobno, była ostatnio jakaś
                    inspekcja w gabinetach stomatologicznych, nagany się posypały, i obiecano
                    poprawę :-)
                    • jan-w Re: ps 29.10.08, 22:38
                      &()(&)^#! Od dzisiaj myje zęby 2 razy dłużej, aby nie trafić w łapy tych
                      grabarzy. Poza HCV jest jeszcze kilka interesujących wirusów.
                      • kamxa Re: Matko... 07.11.08, 14:27
                        Dawno mnie tu nie bylo i widze ,ze juz mnie kryminał czeka:Widze ,ze trzeba cos wyjasnic....
                        Kazde narzedzia ktorymi dotykamy pacjentow sa STERYLIZOWANE!!! po kazdym uzyciu narzdzia i intrumenty przed procesem STERYLIZACJI są poddawane dezynfekcji w specjalnych srodkach dezynfekujących, nastepnie są myte ( i na tym wlasnie etapie się zakułam), suszone a nastepnie do kazdej tacki dla pacjenta wrzucany jest specjalny test (ktory sprawdza, czy sterylizacja zaszła poprawnie.) KAzdy pacjent w naszym gabinecie ma przy karcie podpietą koperte i do tej koperty wrzucamy taki test,zey pacjent mial pewnosc,ze jego narzedzia sa sterylne. Tak powinno sie postępować w kazdym gabinecie. Jezlei pacjent przyzna sie ,ze jest chory , to dbrze...ale tak naparwde nie traktujemy go jakos specjalnie, bo srodki ostroznosci ktore stosujemy w gabinecie sa wystarczające i dotycza wszytskich pacjentow jakich przymujemy, tak naparwde kazdy moze byc chory i o tym nie wiedziec, lub nie chce sie tą informacja z nami dzielić. Wiec na koniec jeszcze raz powiem ,, wsyztkimi narzedziami ktorymi dotykamy pacjentow sa sterylizowane :) Dezynfekcji poddajmy np fotel dentstyczny, blaty , krzesła itp. i oczywiscie uzyte narzedzia po pacjencie przed procesem sterylizacji.

pzdr

ps. mimo ,ze nikt nie spytal o wyniki badan ,tylko od razu wsadzal mnie do kryminału:) to powiem ,ze jest wszytsko ok.
                    • kamxa Re: ps 07.11.08, 14:30
                      decort napisała:

> wyjaśnię Wam to - korzystam z kilku gabinetów stomatologicznych (każdy jest
                      > dobry w czym innym :-)) i .... oni nie sterylizują instrumentów standardowo.
                      > Standardowo dezynfekują. Sterylizują (podobno) te, których użyli do leczenia
                      > takich osób jak my - jeśli te osoby oczywiście powiedzą o swojej chorobie. W
                      > jednym gabinecie sterylizacja odbywa się zawsze raz na tydzień (w weekend) +
                      > ekstra po mojej (i mnie podobnym) wizycie, ale to ekstra dotyczy tylko tych
                      > narzędzi, które były przy mnie używane. Ale podobno, była ostatnio jakaś
                      > inspekcja w gabinetach stomatologicznych, nagany się posypały, i obiecano
                      > poprawę :-)

My robimy sterylizacje kilka razy dziennie, nie wiem do jakiego gabunetu chodzisz ale jezlei robia sterylizacje raz w tyg...to chyba musza miec bardzo mało pacjentow, albo faktycznie uzywaja narzedzi zdezynfekowanych...poza tym narzedzia uzyte nie moge tak sobie lezec po prostu przez caly tydzien.. dziwne ....jezlei jest tak naparwde...to chyba niedlugo zamknal ten gabinet.
                      • izzi83 Re: ps 07.11.08, 18:18
                        jestem dentysta i potwierdzam slowa kamxa!!!nie zyemy w czasach krola cwieczka
                        zeby nie sterylizowac narzedzi!!!kiedys tak moglo byc,ale nie teraz...sanepid od
                        razu by zamknal taki gabinet,nie mowica o pacjentach ktorzy ostanimi laty lubia
                        ciagac lekarzy po sadach...dlatego miedzy innymi dbamy i prawidlowa steryliazcje
                        narzedzi i dezynfekcje wszystkiego w gabinecie co ma kontakt z pacjentem...takie
                        sa standardy..powinny byc przynajmniej.a jesli ktos ma jakies podejrzenia badz
                        nawet podstawy do tego ze narzedzia sa niesterylizowane to propuje zmiane
                        gabinetu-teraz dentystow jest jak mrowkow..nawet tych dobrych!!:)
                        pozdrawiam stomatologicznie:)
                        • jan-w Re: ps 07.11.08, 19:17
                          A dlaczego się dezynfekuje przed sterylizacją?
                        • zakielek Re: ps 07.11.08, 20:52
                          "...kiedys tak moglo byc,ale nie teraz..."

Nikt tu nie pisze że dzieje się to we wszystkich gabinetach ale
                          wystarczy drobny procent gabinetów. Aby taki proceder bardziej
                          wyeliminować sanepid musiałby być w takim gabinecie zatrudniony.
                          .
                          Jak pracowałem w szpitalu to widziałem takie kontrole – przed
                          kontrolą szpital był powiadomiony o kontroli, dokładna kontrola
                          sanepidu to rzadkość no chyba, że jest więcej „skórek w hurcie” po
                          np.: sepsie

Ale co najważniejsza jest ekonomia ograniczenie wydatków kosztem
                          zdrowia pacjentów

• izzi83 Re: ps 09.11.08, 16:02
                            dezynfekcja przed sterylizacja zwieksza szanse na zabicie wszystkich
                            bakterii.najpierw narzedzia mocza sie w plyynie dezynfekujacym przez min
                            20min,nastepnie sa myte,suszone i sterylizowane.
                            wiem ze przewaznie tak jest ze sanepid umawia sie na wizyte.w przypadku gabinetu
                            stomatologicznego nieuumawianie sie na wizyte byloby jedynie szkoda dla
                            pacjenta-trzeba byloby sie zajac paniami z sanepidu a pacjenci w tym czasie
                            musieliby czekac az kontrola sie skonczy-ok godziny..dlatego dla gabinetu
                            prywatnego lepiej sie umowic wczesniej.jesli ktos stosuje takie procedery ze nie
                            sterylizuje narzedzi,tylko je plucze to,na milosc Boska!!!zawsze mozna
                            podkablowac do sanepidu jesli sie podejrzewa takie zaniedbanie;) dla mnie to
                            jest karygodne!!!na dzien dzisiejszy to niektore narzedzia-szczegolnie kanalowe
                            powinny byc narzedziami jednorazowego urzytku...jak sie dzieje w gabinetach dla
                            ktorych ekonomia jest wazniejsza niz zdrowie pacjentow i standard uslug to
                            chyba wszyscy wiemy...i jako lekarze i jako pacjenci.... jest to smutne:(
                            • river29 Re: ps 09.11.08, 16:43
                              Jak wygląda proces sterylizacji takich narzędzi?
                              Jaki sterylizator?
                              Jaka temp. badz inne czynniki?
                    • kosmyk2k8 Re: ps 19.11.08, 22:23
                      > Standardowo dezynfekują. Sterylizują (podobno) te, których użyli do leczenia
                      > takich osób jak my - jeśli te osoby oczywiście powiedzą o swojej chorobie. W

To by było bez sensu - nie wiem czy te liczby się zmieniły ale parę lat temu szacowano, że świadomych zakażenia HCV jest tylko kilka-, kilkanaście procent zakażonych. Dlatego to czy się ktoś do tego przyzna czy nie - nie ma większego znaczenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka