waniocha12 18.07.07, 17:46 czy można założyć krążek lub szew jeżeli jest rozwarcie 0,5cm (jestem w 25tc) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika9990 Re: rozwarcie 18.07.07, 20:52 Wydaje mi się, ze można, ale to bardzo małe rozwarcie i często się pojawia w tym okresie ciąży. Jaką masz szyjkę? Miękką, czy twardą? Jesli masz obawy to się oszczędzaj i zero seksu. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: rozwarcie 18.07.07, 22:43 Raczej nie ma to większego sensu przy tak małym rozwarciu. No i ważne czy jest to rozwarcie zewn.czy wewn. Szew jest zakładany do 24 t.c. przy niewydolności cieśniowo-szyjkowej,a u Ciebie raczej jej nie ma,gdyż zwykle następuje to przed 24 t.c. Pessar też na razie odpada,on z kolei dość często powoduje infekcje dróg rodnych i trzeba przechodzić leczenie nieraz długie,bo infekcje lubia wracać. Wiadomo,że stany zap.pochwy są wstępem do porodu przedwczesnego jak skurcze,skracanie się szyjki etc. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: rozwarcie 18.07.07, 22:45 Dodam,ze w II ciąży od 18 tyg.do porodu czyli w 39 t.c. miałam 1,5 cm.rozwarcia zewn.,bo wewn.zamkniete było. Byłam tylko na lekach p/skurczowych,bez szwu czy pessara. Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
waniocha12 Re: rozwarcie 19.07.07, 14:06 a czy leżałaś, a to rozwarcie to lekarz stwierdził podczas badania gin. to chyba zew. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: rozwarcie 19.07.07, 15:52 Tak,prawie przez całą ciążę musiałam prowadzić oszczędny tryb życia,który głównie polegał na leżeniu,ale nie plackiem :) Sprzątanie czy wieksze zakupy nie wchodziły w rachubę no i seks też nie. A jak więcej połaziłam np.na spacerze czy mieście to na drugi dzień "odchorowywałam"w postaci wzmożonej czynności skurczowej macicy. Do sprzątania przychodziła dziewczyna-znajoma. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś