Dodaj do ulubionych

Yakitori z kurczaka

IP: *.lubin.dialog.net.pl 15.01.06, 13:15
Mi bardzo smakowało. Polecam potrawa nie trudna do zrobienia, a bardzo dobra.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ridiia Yakitori z kurczaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 23:31
      Ymm... jestem początkującym, powiedzcie mi w jaki sposób podzielić udko na 12
      czy ile ich tam było części???
    • Gość: mika Yakitori z kurczaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.07, 19:29
      danie pyszne,aczkolwiek radziłabym nie bawić się w robienie szaszłyków.Lepiej
      jest wrzucić kawałki z nózki kurczaka i tego pora na patelnie.Wcześniej dobrze
      jest z godzinke trzymać kurczaka w tym sosie który trzeba zrobić nabierze wtedy
      tego aromatu,a bezpośrednio przed smażeniem posmarować kawałki kurczaka
      delikatnie sosem ostrygowym,nadaje to rewelacyjny kolor,i smak..to co zostanie
      po trzymaniu kurczkaa w tym sosie wlać później na patelnie, danie po prostu
      oycha i szybciej sie robi niż szszłyki.
    • Gość: zabek Yakitori z kurczaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.07, 11:18
      Gorszego świństwa chyba jeszcze nie jadłem. Ostrożnie z tym sosem... ble.
      • Gość: shibi Re: Yakitori z kurczaka IP: *.toya.net.pl 22.03.08, 19:28
        z tego co mnie jest wiadomo to yakitori dusi sie w sosie teriyaki
    • smakiswiata.com Re: Yakitori z kurczaka 31.03.08, 12:24
      musi byc pycha
      pl.youtube.com/smakiswiata
    • Gość: Hikari Yakitori z kurczaka IP: *.2.117.164.user.mdi.pl 23.03.09, 21:50
      Dzisiaj zrobiłam... Przepyszne! <3
    • Gość: misjek Yakitori z kurczaka IP: *.autocom.pl 25.09.09, 12:37
      Fantastyczne jedzenie, ale zamiast udka proponuje kupić zwykły filet drobiowy.
      Mniej roboty. Sos jest świetny, ktoś wspominał żeby przed smażeniem potrzymać
      w nim już gotowe szaszłyki. Dobry pomysł. Wielkie dzięki za przepis.
      • Gość: Koval Re: Yakitori z kurczaka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.06.10, 11:21
        Nie dalej jak 2 dni temu znajomi wpadli do nas na grilla z piwkiem.. Wybraliśmy
        się wcześniej na zakupy - wiedząc, że w zamrażalniku mam ok. 12 podudzi
        (pałeczek) z kurczaka, postanowiłem je wykorzystać. Powyższy przepis znam już od
        ponad roku, ale nigdy nie miałem okazji go wykorzystać (brak grilla - mieszkanie
        w bloku). Bałem się, że kurczak z grilla będzie suchy i wręcz niejadalny, w
        związku z czym lekko zmodyfikowałem przepis. Z sosu i wina (półwytrawne - nasze
        ulubione) zrobiłem marynatę, dodając pieprz Cayene (który pieprzem nie jest),
        świeżo mielony pieprz kolorowy, ok. 4 łyżeczek cukru i sól morską, oraz ok. 2
        łyżeczki soku z cytryny. Z pałeczek wykroiłem kości, każdą podzieliłem na dwie
        części. Mięso marynowałem ok. 5 godzin (wystarczyłyby 2, ale najlepiej nawet 24).

Na pierwszy ogień poszły kiełbaski i pyszna karkówka, zrobiona na dwa sposoby.
        Ponieważ wszyscy byli najedzeni do granic możliwości, a ja bałem się tego
        kurczaka, postanowiłem się nie wychylać ;) Większość towarzystwa się zmyła,
        zostaliśmy my i znajomy z poza miasta - trzeba było czymś zagryźć ;) Kurczaka
        nabiłem na namoczone w wodzie szpadki, przekładając młodym porem. Położyłem na
        grilla, dbając o to, aby temperatura nie była za wysoka, co jakiś czas
        przewracałem i smarowałem szaszłyki pozostałą marynatą. Po ok. 15 - 20 minutach
        kurczak pięknie się zrumienił.

Lubimy z Koleżanką Małżonką dobrze zjeść, często próbujemy czegoś nowego
        (szczególnie ze względu na moje zamiłowanie do kuchni). Wszyscy - wraz z kolegą
        - stwierdziliśmy, że tak soczystego i pysznego kurczaka jeszcze nigdy nie
        jedliśmy! Był po prostu REWELACYJNY! Do dzisiaj czuję ten smak, chociaż za sosem
        sojowym nigdy nie przepadałem.

Nie zgodzę się, że lepsze by było z patelni.. To po prostu nie to samo ;) Nigdy
        w życiu nie użyłbym też innej części kurczaka niż udko (podudzie) - w
        przeciwieństwie do np. piersi, udko nie wysycha tak szybko, a zrumieniona skórka
        jest po prostu pyszna ;)
    • Gość: Paweł Yakitori z kurczaka IP: *.217.146.194.generacja.pl 11.10.10, 08:44
      Bardzo fajne, szybkie danie.
      Polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka