Gość: quapek IP: *.lubin.dialog.net.pl 15.01.06, 13:15 Mi bardzo smakowało. Polecam potrawa nie trudna do zrobienia, a bardzo dobra. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ridiia Yakitori z kurczaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 23:31 Ymm... jestem początkującym, powiedzcie mi w jaki sposób podzielić udko na 12 czy ile ich tam było części??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Yakitori z kurczaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.07, 19:29 danie pyszne,aczkolwiek radziłabym nie bawić się w robienie szaszłyków.Lepiej jest wrzucić kawałki z nózki kurczaka i tego pora na patelnie.Wcześniej dobrze jest z godzinke trzymać kurczaka w tym sosie który trzeba zrobić nabierze wtedy tego aromatu,a bezpośrednio przed smażeniem posmarować kawałki kurczaka delikatnie sosem ostrygowym,nadaje to rewelacyjny kolor,i smak..to co zostanie po trzymaniu kurczkaa w tym sosie wlać później na patelnie, danie po prostu oycha i szybciej sie robi niż szszłyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zabek Yakitori z kurczaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.07, 11:18 Gorszego świństwa chyba jeszcze nie jadłem. Ostrożnie z tym sosem... ble. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shibi Re: Yakitori z kurczaka IP: *.toya.net.pl 22.03.08, 19:28 z tego co mnie jest wiadomo to yakitori dusi sie w sosie teriyaki Odpowiedz Link Zgłoś
smakiswiata.com Re: Yakitori z kurczaka 31.03.08, 12:24 musi byc pycha pl.youtube.com/smakiswiata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hikari Yakitori z kurczaka IP: *.2.117.164.user.mdi.pl 23.03.09, 21:50 Dzisiaj zrobiłam... Przepyszne! <3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misjek Yakitori z kurczaka IP: *.autocom.pl 25.09.09, 12:37 Fantastyczne jedzenie, ale zamiast udka proponuje kupić zwykły filet drobiowy. Mniej roboty. Sos jest świetny, ktoś wspominał żeby przed smażeniem potrzymać w nim już gotowe szaszłyki. Dobry pomysł. Wielkie dzięki za przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koval Re: Yakitori z kurczaka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.06.10, 11:21 Nie dalej jak 2 dni temu znajomi wpadli do nas na grilla z piwkiem.. Wybraliśmy się wcześniej na zakupy - wiedząc, że w zamrażalniku mam ok. 12 podudzi (pałeczek) z kurczaka, postanowiłem je wykorzystać. Powyższy przepis znam już od ponad roku, ale nigdy nie miałem okazji go wykorzystać (brak grilla - mieszkanie w bloku). Bałem się, że kurczak z grilla będzie suchy i wręcz niejadalny, w związku z czym lekko zmodyfikowałem przepis. Z sosu i wina (półwytrawne - nasze ulubione) zrobiłem marynatę, dodając pieprz Cayene (który pieprzem nie jest), świeżo mielony pieprz kolorowy, ok. 4 łyżeczek cukru i sól morską, oraz ok. 2 łyżeczki soku z cytryny. Z pałeczek wykroiłem kości, każdą podzieliłem na dwie części. Mięso marynowałem ok. 5 godzin (wystarczyłyby 2, ale najlepiej nawet 24). Na pierwszy ogień poszły kiełbaski i pyszna karkówka, zrobiona na dwa sposoby. Ponieważ wszyscy byli najedzeni do granic możliwości, a ja bałem się tego kurczaka, postanowiłem się nie wychylać ;) Większość towarzystwa się zmyła, zostaliśmy my i znajomy z poza miasta - trzeba było czymś zagryźć ;) Kurczaka nabiłem na namoczone w wodzie szpadki, przekładając młodym porem. Położyłem na grilla, dbając o to, aby temperatura nie była za wysoka, co jakiś czas przewracałem i smarowałem szaszłyki pozostałą marynatą. Po ok. 15 - 20 minutach kurczak pięknie się zrumienił. Lubimy z Koleżanką Małżonką dobrze zjeść, często próbujemy czegoś nowego (szczególnie ze względu na moje zamiłowanie do kuchni). Wszyscy - wraz z kolegą - stwierdziliśmy, że tak soczystego i pysznego kurczaka jeszcze nigdy nie jedliśmy! Był po prostu REWELACYJNY! Do dzisiaj czuję ten smak, chociaż za sosem sojowym nigdy nie przepadałem. Nie zgodzę się, że lepsze by było z patelni.. To po prostu nie to samo ;) Nigdy w życiu nie użyłbym też innej części kurczaka niż udko (podudzie) - w przeciwieństwie do np. piersi, udko nie wysycha tak szybko, a zrumieniona skórka jest po prostu pyszna ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Yakitori z kurczaka IP: *.217.146.194.generacja.pl 11.10.10, 08:44 Bardzo fajne, szybkie danie. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś