Gość: Tomek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.06, 16:11 A gdzie bułka terta do tych piroguf!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Aguśka Re: Pierożki z kapustą i grzybami IP: 193.151.48.* 21.12.06, 22:30 dlaczego do ciasta jajka przecież to ma byc postne danie. Jajka won. Zalepiamy samą wodą z mąka i najwyżej troche oleju. Wtedy jest postne :)) Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Pierożki z kapustą i grzybami 22.12.06, 02:16 ja nie lubie ciasta bez zoltka wiec daje samo zoltko. trudno, post nie post. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink2 co z jajkami--pytanie religijne mam 22.12.06, 02:38 Gość portalu: Aguśka napisał(a): > dlaczego do ciasta jajka przecież to ma byc postne danie. Jajka won. Posty to nie moja broszka. Pytam z ciekawosci. W poscie jajek sie nie je? Jako niewykluta kura czy jak? Ja nie robie jaj tylko zapytuje grzecznie. Wiem, ze nie to forum. Ale ciekawosc mnie pali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala002 Re: co z jajkami--pytanie religijne mam IP: *.access.telenet.be 22.12.06, 16:50 Ja tez nie rozumiem - co jajka maja do postu? Jak mozna zrobic Wigilijne potrawy bez jajek??? Co z makowcem, sernikiem i ciasteczkami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala002 Re: co z jajkami--pytanie religijne mam IP: *.access.telenet.be 22.12.06, 16:50 Ja tez nie rozumiem - co jajka maja do postu? Jak mozna zrobic Wigilijne potrawy bez jajek??? Co z makowcem, sernikiem i ciasteczkami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waw Re: Pierożki z kapustą i grzybami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 17:17 Co za bzdury, gotując kapustę z grzybami robi się klajster, parwie błoto. Kapustę odsączamy, na patelnie lejemy olej, podsmażamy cebulkę drobnokrojoną i nastepnie podsmażamy surową kiszoną kapustę, a jak już puści się i zmięknie ciut, ale dalej będzie lekko chrupka, dodajemy obgotowane siekane grzybki, dusimy lekko uzupełniając wyparowującą wodę wodą po gotowaniu grzybów, ale tak, żeby kapusta nie zmiękła, solimy, pieprzymy i po ostudzeniu do ciasta. A gotowe pierogi polewać olejem z podsmażona cebulką, tak na złoto. To ma dopiero smak. Odpowiedz Link Zgłoś