walentyna8
03.11.10, 10:40
W trakcie studiów pobierałam kredyt studencki . W trakcie studiów rozpoczęłam kształcenie na dodatkowym kierunku studiów . W związku z tym po obronie na moim kierunku podstawowym złożyłam podanie o wydłużenia czasu, w jakim ma być spłacony już wykorzystany kredyt studencki w oparciu o &25.1 ust.4 umowy kredytowej o treści :
"Okres spłaty kredytu moze być wydłużony - na wniosek kredytobiorcy - w przypadku , gdy Kredytobiorca udokumentuje , że kontunuuje studia na innym kierunku , rozpoczętym w trakcie pierwszych studiów. ".
Bank nie chce uznać, że moja sytuacja odpowiada opisanej w tym punkcie umowy i
odmawia powołując się na treść zawartą w &25.1 ust 3 tejże umowy kredytowej, która nie ma zastosowania tj:"Okres spłaty kredytu moze być wydłużony - na wniosek kredytobiorcy - w przypadku , gdy Kredytobiorca udokumentuje ,że rozpoczął kształcenie na studiach doktoranckich , o ile kredytobiorca nie korzystał z kredytu studenckiego na studiach doktoranckich" .
Stanowisko banku polegające na uporczywym pomijaniu właściwego punku umowy wskazuje na to , ze prawdopodobnie nie ma on umocowania w przepisach. Czy wobec tego bank musi wywiązać się z umowy , czy może sobie go po prostu ignorować bez żadnych konsekwencji , jak to ma w moim przypadku ?