Dodaj do ulubionych

Krętactwo dłużników

IP: *.acn.waw.pl 25.05.12, 06:35
Grupa dłużników, dla których sposobem funkcjonowania jest odsunięcie problemu choćby na kilka godzin jest bardzo liczna. Trudno nie wierzyć osobie, która mówi, że właśnie płaci. Ale jeśli mówi to po raz piąty, zaczynamy się niecierpliwić, ale nadal mało kto robi z tego aferę. Za dziesiątym razem już wiemy, że nasz kontrahent jest niesolidny, a jego deklaracje są bez pokrycia. Dłużnik zdobył jednak, kosztem wierzyciela finansowanie na kilkanaście czy kilkadziesiąt dni, i to najczęściej za darmo. Są dłużnicy, którzy tę sztukę doprowadzili do takiej perfekcji, że potrafią spreparować potwierdzenie przelewu. Dłużnik potrafi też wielokrotnie zapewniać, że właśnie wchodzi do banku wykonać przelew albo "jest w drodze", ale dziwnym trafem środki nadal nie wpływają na nasze konto. Przy następnym kontakcie okazuje się, że dłużnika "coś zatrzymało", najczęściej całkowicie nieoczekiwanego. Zabawne są sytuacje, w których dłużnik zostaje przyłapany na kłamstwie niejako na gorącym uczynku. Pamiętam dłużnika, który stojąc na tarasie swojego domu i rozmawiając ze mną przez telefon, uparcie twierdził, że właśnie jest w drodze na drugi koniec Polski, gdzie jego kolega ma mu pożyczyć pieniądze na spłatę zobowiązania. Co ciekawsze, po tym jak dłużnik już zdał sobie sprawę że go widzę, nadal szedł w zaparte twierdząc, że w domu przebywa jego brat bliźniak.

wyborcza.biz/Firma/1,101618,11694725,10_najczestszych_wymowek_dluznikow__Jak_tu_by_nie.html
Obserwuj wątek
    • Gość: m. Windykatorzy sami tego chcą IP: *.chomiczowka.waw.pl 25.05.12, 10:21
      Jak mówię uczciwie i wprost "zapłacę jak będę miał" to marudzą, że muszą "wysłać raport" i wpisać w nim konkretną datę. Wasz raport to nie moja sprawa.
    • Gość: anonim Krętactwo dłużników IP: 94.42.246.* 25.05.12, 16:21
      dobre texty.
      co do potwierdzenia przelewu, to przecież jest na to paragraf, to nie kartka papieru toaletowego, tylko dokument bankowy...
      fajnie się uśmiałem ;)
      to z ujawnieniem adresu zameldowania na podstawie peselu tez niezłe. trzeba będzie przetestować.
      • Gość: zadłużona Re: Krętactwo dłużników IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.12, 01:29
        piszecie o krętactwach dłużników?a firmy windykacyjne nie kręcą?hmm.wykupuja od banku za grosze dług a ściągają całość naliczając sobie przy tym kolosalne z kosmosu odsetki.czy to jest ok?
        • Gość: zadłużona Re: Krętactwo dłużników IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.12, 01:30
          ...że o zastraszaniu nie wspomne!
        • mordimer.madderdin Re: Krętactwo dłużników 27.05.12, 06:40
          Gość portalu: zadłużona napisał(a):
          piszecie o krętactwach dłużników?a firmy windykacyjne nie kręcą?hmm.wykupuja od banku za grosze dług a ściągają całość naliczając sobie przy tym kolosalne z kosmosu odsetki.czy to jest ok?

A co w tym jest nie ok? Windykatorzy kupili prawo do długu. Za ile - to już sprawa między nimi, a wierzycielem. Co z d ługiem zrobią - w granicach prawa - to też ich sprawa.

Krętactwa dopatrywałbym się w kilku innych kwestiach związanych z dochodzeniem długu, ale akurat nie w tymt.
          • Gość: zadłużona Re: Krętactwo dłużników IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.12, 12:03
            no właśnie w granicach prawa!ja się sparzyłam na windykatorze dlatego mam takie a nie inne podejście.jesli mam spłacać to tylko komornikowi.
            • bgwd14 Re: Krętactwo dłużników 27.05.12, 22:57
              Jeśli lubisz "sponsorować" komornika, to masz prawo. Komornik od każdej wyegzekwowanej kwoty, potrąca od 8 do 15%, właśnie na poczet swojego wynagrodzenia. I nie zaproponuje Ci częściowego zaniechania kwoty zadłużenia, a firma windykacyjna może. Pamiętaj, że komornik działa na wniosek wierzyciela i od wierzyciela, a nie komornika, zależy czy coś ugrasz na swoją korzyść.
              • Gość: zadłużona Re: Krętactwo dłużników IP: 213.241.124.* 27.05.12, 23:11
                wiem o tym.ale mnie nie okradnie i rozliczy się ze mną co do złotówki.Nie mówię,że każda windykacja jest zła,ja akurat mam złe doświadczenie ze współpracą z nimi.Nie chcę wszystkich windykatorów osądzać ale jak się przejedziesz na 1-2 zostaniesz oszukany a swoimi wpłatam KP mozesz sobie (wiesz co) i mimo splaconego długu splacasz jeszcze raz (nie stać mnie bylo na prawnika)to inaczej podchodzisz juz do takich firemek.takze to że ja jestem zadłużona to równiez moje pewne błędy ale równiez to ,że dłuznika w naszym kraju należy dobić,ile nie potrzebnych problemów mi doszlo tylko dlatego ,że w naszym kraju ludzie i firmy bogacą się na ludzkiej krzywdzie.nie pomogą...dobiją i pójdą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka