Dodaj do ulubionych

mam problem z pracodawcą...

IP: *.centertel.pl 04.01.08, 21:23
sprawa wygląda tak, parę lat temu pracowałem na umowę - zlecenie w firmie,
która ogłosiła (i przez sąd przeprowadziła) upadłość, czy mam jakieś szanse na
odzyskanie pieniędzy? wiem, że pierwsze muszą spłacić pieniądze zusowi, potem
etatowcom, jest jakaś szansa dla mnie?
Obserwuj wątek
    • mr_pope Re: mam problem z pracodawcą... 04.01.08, 23:16
      To zależy kiedy firma ogłosiła upadłość. W przypadku zwykłych wierzytelności
      jest określony czas na wpisanie na listę, ale możliwe, że w przypadku roszczeń o
      wynagrodzenie sytuacja wygląda inaczej, choć nie sądzę.
      • Gość: ltd Re: mam problem z pracodawcą... IP: *.centertel.pl 05.01.08, 00:08
        było to w 2003 roku, co to znaczy wpisanie na listę?
        • Gość: xxx Re: mam problem z pracodawcą... IP: *.infinity.net.pl 05.01.08, 09:38
          to dosyć szybko sobie przypomiałeś o niezapłaconym wynagrodzeniu
          • Gość: ltd Re: mam problem z pracodawcą... IP: *.centertel.pl 05.01.08, 10:56
            to niezupełnie tak, wtedy poinformowano mnie, że nie mam żadnych szans na
            odzyskanie go... a teraz zobaczyłem artykuł, że firma dalej działa, no i tak dalej.
            • mr_pope Re: mam problem z pracodawcą... 05.01.08, 13:11
              Przez upadłość, mówiąc kolokwialnie, przedsiębiorstwo próbuje odzyskać płynność
              finansową, spłacając niektóre zaległości z masy upadłościowej, tj. majątku
              przedsiębiorstwa. Ogłaszana jest, nadal kolokwialnie i pomijając procedury, gdy
              z zaległości przekraczają wartość majątku firmy. Po ogłoszeniu upadłości
              wierzyciele mają określony czas by zgłosić swoją wierzytelność syndykowi
              zarządzającemu masą upadłościową. To co nie zostało wpisane nie podlega spłacie.
              Jeśli się nie mylę, to Twoje wynagrodzenie przepadło. Ale najlepiej zwróć się do
              kancelarii prawnej specjalizującej się w prawie upadłościowym. To o co pytasz to
              tak banalna sprawa, że specjaliści odpowiedzą Ci na miejscu, zapewne zapłacisz,
              ale to powinny być grosze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka