IP: *.uznam.net.pl 20.08.09, 11:02
W tym roku wzięłam z tej firmy meble na raty. Kosztowały 8.500. Firma zyczyła
sobie 19 tysięcy do spłaty, ok.Parę dni temu spłaciliśmy całe zadłużenie, w
sumie 3 lata wcześniej. Zadzwoniliśmy tam, z prośbą o pismo, że kredyt został
spłacony. Firma żąda 20 zł za wystawienie owego zaświadczenia.Dlaczego? I czy
ktoś z państwa się orientuje, czy możemy liczyć na jakiś zwrot z tytułu
wcześniejszej spłaty? ,bo poinformowano nas, że dostaniemy odpowiedź za ok 2 tyg?
Obserwuj wątek
    • zauber07 Re: Żagiel.. 20.08.09, 13:41
      Gość portalu: Wiolka napisał(a):

> W tym roku wzięłam z tej firmy meble na raty. Kosztowały 8.500.
      Firma zyczyła
      > sobie 19 tysięcy do spłaty, ok.Parę dni temu spłaciliśmy całe
      zadłużenie, w
      > sumie 3 lata wcześniej. Zadzwoniliśmy tam, z prośbą o pismo, że
      kredyt został
      > spłacony. Firma żąda 20 zł za wystawienie owego
      zaświadczenia.Dlaczego? I czy
      > ktoś z państwa się orientuje, czy możemy liczyć na jakiś zwrot z
      tytułu
      > wcześniejszej spłaty? ,bo poinformowano nas, że dostaniemy
      odpowiedź za ok 2 ty
      > g?

Coś ściemniasz gosciu;ja miałem w żaglu kilka kredytów,zawsze
      spłaciłem przed terminem,natomiast nadwyżkę która z tego tytułu
      powstała przesyłali mi przekazem pocztowym na adres domowy.
      Na przekazie było zawsze napisane:"roliczenie kredytu nr...."
      • Gość: Violka Re: Żagiel.. IP: *.uznam.net.pl 23.08.09, 08:42
        Nie ściemniam:)A za odpowiedź typu, że nadwyżkę wysłali Ci przekazem -dziękuję bardzo, o takową mi chodziło, tylko, że od nas poprosili nr konta.A z zapłatą za wydanie zaświadczenia, typu, iż zaciągnięty kredyt został spłacony w całości, firma żąda 20 zł. Zapytałam tylko dlaczego, ponieważ inne banki napisały to bez kosztów.Dzięki zauber07
        • prezesik_1 Re: Żagiel.. 24.08.09, 00:58
          Gość portalu: Violka napisał(a):

> A z zapłatą za wydanie zaświadczenia, typu, iż zaciągnięty kredyt
          > został spłacony w całości,firma żąda 20 zł. Zapytałam tylko dlaczego,
          > ponieważ inne banki napisały to bez kosztów.

No to muszę Cię pocieszyć, że nie tak drogo. Ja całkiem niedawno spłaciłem
          jednorazowo kartę w jednym z banków, z oczywistych względów nie wymieniam nazwy,
          wiadomo zakaz darmowej reklamy na forum i za takowe 60 zł sobie zażyczono, to
          jest dopiero rozbój w biały dzień - prawda?
    • real_mr_pope Re: Żagiel.. 24.08.09, 14:10
      > Dlaczego?

Ponieważ koszty wydania zaświadczenia pokrywa dłużnik. A tego typu
      opłaty stanowią bardzo istotną pozycję w dochodach instytucji
      finansowych. Czasami nie mniej istotną niż odsetki od udzielonych
      kredytów i pożyczek.

> czy możemy liczyć na jakiś zwrot z tytułu wcześniejszej spłaty?

Nie wiem jak konkretnie w przypadku Żagla, ale często instytucje
      finansowe zwracają wpłacone nadwyżki i to bez wzywania ich do tego
      (mi AIG zwróciło kasę pocztą).
      • mordimer.madderdin Re: Żagiel.. 25.08.09, 06:51
        real_mr_pope napisał:
        "często instytucje finansowe zwracają wpłacone nadwyżki i to bez wzywania ich do
        tego(mi AIG zwróciło kasę pocztą)."

Instytucje finansowe nie robią nikomu żadnej szczególne łaski zwracając
        nadwyżki. Mają obowiązek dokonać tego w terminie 14 dni od spłaty kredytu.
        Zainteresowanych szczegółami wcześniejszych spłat odsyłam do art.8 ustawy o
        kredycie konsumenckim.
        ____
        "m", tyle, że logowany.
        • Gość: Wiolka Re: Żagiel.. IP: *.uznam.net.pl 25.08.09, 23:07
          Dzięki wielkie za odpowiedzi, pozdrawiam.
          • Gość: Wiola Re: Żagiel.. IP: *.uznam.net.pl 09.09.09, 21:07
            Niestety, firma Żagiel poinformowała mnie, iż w związku ze wcześniejszą spłatą kredytu, zwrotu z tytułu ubezpieczenia nie będzie.Ubezpieczeniem był objęty cały okres kredytowania, więc fakt, iż spłaciłam całość po 4 m cach a nie 3 latach nie ma w przypadku tej firmy znaczenia.Cóż począć mądrzy ludzie?Buźki:)Pisze to ,ponieważ kwotą jest 15 tysięcy wcześniej spłacone i w umowie ubezpieczycielem jest Warta, no i tak szczerze, to liczyłam na zwrot ale podobno jest jakiś kruczek w umowie, którego nie mogę wynaleźć...
            • 50v Re: Żagiel.. 09.09.09, 21:31
              Każda umowa na tym polega, a TU nastawione są na wyjątkowo łatwy i gigantyczny
              zysk, najlepiej jakby brały składki i nie musiały za nic odpowiadać ...
              • Gość: grześ Re: Żagiel.. IP: 188.33.140.* 14.02.10, 20:28
                niech ten bank pierun czaśnie spóźnilem się z ratą o jeden dzień a
                oni 100% za rate zawołali
            • mordimer.madderdin Re: Żagiel.. 10.09.09, 14:07
              Wcale nie byłbym taki przekonany, że stanowisko Żagla jest tutaj zgodne z prawem
              i logiką.

Co więcej, wątpliwości te podziela również UOKiK:
              www.money.pl/banki/wiadomosci/artykul/uokik;pozwal;provident;za;niezgodne;z;prawem;umowy,148,0,521108.html____
              "m", tyle, że logowany.
              • Gość: Wiola Re: Żagiel.. IP: *.uznam.net.pl 14.09.09, 17:01
                Pomarudzę jeszcze chwilę, jeśli pozwolicie, ponieważ w mojej sprawie robi się
                coraz ciekawiej. W umowie mam napisane iż,na TU Warta została zawarta umowa
                ubezpieczenia na:TuiR oraz TU Życie.Na A:3.600, na B:3.400.Splacilam kredyt wiec
                ubezpieczenie nie jest juz potrzebne, poniewaz z mojej strony nic juz firmie nie
                grozi, ani utrta pracy ani zgon.Przedstawiciel Żagla powiedzial ,ze umowa
                ubezpieczeniowa podpisana zostala na 3 lata wiec zero zwrotu ubezpieczenia.Co ma
                Warta ochraniac, skoro dlug oddany 3 lata przed koncem ochrony?Dzis bylam w
                Warcie zapytac jak to jest, dlaczego nie dostane zwrotu ubezpieczenia.Po
                weryfikacji moich danych, okazalo sie, ze nigdy na moje nazwisko nie zostala
                zawarta zadna umowa ubezpieczenia kredytu.Wałek?
                • mordimer.madderdin Re: Żagiel.. 14.09.09, 18:56
                  Gość portalu: Wiola napisał(a):
                  Wałek?

Ee, nie sądzę. Raczej bałagan, lub zwłoka w przekazaniu Twoich danych.
                  O ile mnie pamięc nie zawodzi, Kredyt Bank, Żagiel i Warta to jedna wielka
                  rodzina, mogą się więc nie spieszyc z przekazywaniem danych a nawet składek.

Masz do wygrania większą kwotę, więc pofatyguj się z tą sprawą do rzecznika praw
                  konsumenta czy UOKiKu, pokaż ewentualnie artykuł z poniższego linku. Analogie z
                  Twoją sytuacją są nader wyraźne. A potem napisz nam, jak się skończyło.
                  _______
                  "m", tyle, że logowany.
                  • Gość: Wiola Re: Żagiel.. IP: *.uznam.net.pl 14.09.09, 20:39
                    Umówiłam się na środę do Prawnika żeby porozmawiać o tej całej sytuacji.O wyniku rozmowy i o tym co dalej na pewno poinformuję, ponieważ na forum prawnym znalazłam taki sam problem, ale nikt nie odpowiedział w temacie i chyba dana osoba sobie podarowała.Dzięki mordimer.madderdin
                    • Gość: Wiola Re: Żagiel.. IP: *.uznam.net.pl 21.01.10, 15:16
                      Obiecałam,że się odezwę:)Otrzymaliśmy zwrot z ww firmy, po drugim naszym
                      piśmie.Obyło się bez prawnika.Życzę Wam tutaj, szczęśliwego Nowego Roku i aby
                      jak najmniej było tych trosk związanych z pieniędzmi.Dziękuję również za
                      rady.Buziaki:)
                      • mordimer.madderdin Re: Żagiel.. 22.01.10, 16:24
                        No to cieszę się w trójnasób:

że się udało;
                        że mieliśmy tutaj rację;
                        no i że pamiętałaś, żeby poinformować nas na forum, jak się sprawa skończyła.

Szczególnie z tego ostatniego, bo dopiero to daje frajdę, że się człowiek do
                        czegoś przydał i że ktoś to docenił.
                        Za życzenia dziękujemy i również pozdrawiamy :-)
                      • Gość: masterblaster Żagiel.. IP: *.multimo.pl 14.02.10, 16:41
                        swietnie ze oddali, to znaczy, ze chcieli wyludzic znaczna sume pieniedzy. ah,
                        te kochane banki!
                        • Gość: wierzyciel żagla Re: Żagiel.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.10, 14:25
                          to są /żagiel/ oszuści jestem ich wierzycielem w pewnym kredycie pozew w sądzie złożyłam propozycje i milczą i każdą korespondencję/decyzję/ podejmują zgodnie z prawem i tak pd ponad 2 lat
                          • Gość: darylijka Re: Żagiel.. IP: *.chello.pl 25.09.10, 13:22
                            Mam taka sprawe z zaglem, moze ktoś mial podobna lub slyszał cos o takich przypadkach. Otóz moja kolezanka wziela mi kredyt w 2002 ja splacalam sama, w jednym miesiacu zapomniałam zaplacić.Do kolezanki zgłosił sie facet z żagla i dał jej ultimatum od rau zaplacic 500,00 i reszta miesieczna rata ok 120,- to bylo z 7 rat, przyjechala z nim do mnie ja podpisalam takie zobaiwiąznie,z to ja ....... swoje dane dokladne zobowiazuje sie splacić reszte co miesiąc a facet bedzie po te raty przychodzic do mnie.Tak tez było, za którymś razem zadzwonilam do niego żeby sprawdzil ile zostalo do splaty, bo wg mnie to juz koniec chyba, miał do mnie podejśc na drugi dzeń, nie pokazał się więcej ja przyjęłam jego nieobecność jako koniec sprawy. Moja kolezanka wywalała korespondencje nie czytając, więc nic tez zagla nie miala w rekach. Jakiez było moje zdziwienie kiedy rok temu zadzwonila do mnie sciaga za mnie 120 zl. Ja oczywiscie nie będe płaciła po raz drugi a kwity po 6 latach wywaliłam z innymi starymi rachunkami. Jej grożą sprawa w sadzie, ja radze,zeby sprawdzila w zaglu kto ode mnie bral pieniadze i nie bardzo wiem co robic, bo grozi mi tez sadem a jak splacilam wszystko.Możee ktoś mi cos doradzi, prosze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka