tralalumpek 18.04.04, 14:20 ...wpisy na Kuchnia odnoszę wrażenie, że istnieją tylko 2 przyprawy w polkiej kuchni - vegeta - curry Odnosze wrażenie, że są one w każdej polskiej kuchni i każdej potrawie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aremo Re: podczytując ... 18.04.04, 14:26 Nie wydaje mi się. Vegeta jest tu "tępiona". Dziwi mnie natomiast,że jeśli poprosi się o przepis na sałatkę to w 95 % jest ona z majonezem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goska Re: podczytując ... IP: *.gizycko.mm.pl 18.04.04, 14:26 Niekoniecznie.U mnie,w moim zestawie przypraw brak vegety,a także curry.Curry nie lubię,vegety nie toleruję,wolę doprawić ziołami i solą kamienną. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: podczytując ... 18.04.04, 14:30 nawet tekst w tej chili poniżej, krewetki. Bardzo lubię, jadam i w domu i w restauracjach ale nigdy nie natrafiłam na krewetki z curry i prawdę mówiąc nie wyobrażam nawet tego sobie jestem otwarta na wiele smaków i eksperymentów w kuchni ale ... Odpowiedz Link Zgłoś
aremo Re: podczytując ... 18.04.04, 14:37 Wydaje mi się to dobre połączenie i ja często spotykam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0str0m0 krewetki... IP: 202.172.58.* 19.04.04, 09:59 jesli uwazasz ze istnije tylko jeden rodzaj kury to faktycznie nieciekawie cale szczescie ze tak nie jest a krewetki w kury czerwonym i lekko kwasnym (assam) sa mniam nostromo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: krewetki... IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 19.04.04, 10:05 Nostromo, mnie sie wydaje, ze poeta mial na mysli "orientalna przyprawe curry" marki Winiary, bo w takim kontekscie na naszym forum slowo curry najczesciej wystepuje. > a krewetki w kury czerwonym i lekko kwasnym (assam) sa mniam nie mowiac juz o vindaloo(tez kury) w malajskiej wersji z blachanem...itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz Re: podczytując ... IP: 195.85.209.* 18.04.04, 14:34 vegeta to zmora zupełna ... ciągle sie pojawia Cury nie zauważyłem ;-( Kuminu rzysmskiego ludek też szuka chyba nie jest tak żle ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziołek Re: podczytując ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.04, 14:37 Ja Vegety i innych tego typu rzeczy nie używam. Niestety, nie mogę napisać, że nie posiadam, bo mąż wcina frytki z Vegetą, nie próbowałam, więc nie wiem jak to smakuje. Curry używam wyłącznie do niektórych potraw wschodnich i dwóch sałatek. Ostatnio mam fazę tradycyjnych przypraw - właśnie w piekazrniku siedzą udźce indycze w warzywkach. Doprawiłam je tylko solą i swieżo mielonym pieprzem - zapach niesamowity.... Już mnie "skrąca we wątpiach" andzia Odpowiedz Link Zgłoś
chris.b Re: podczytując ... 18.04.04, 17:35 tralalumpek napisała: > ...wpisy na Kuchnia odnoszę wrażenie, że istnieją tylko 2 przyprawy w polkiej > kuchni > - vegeta Hm... dziwne masz spostrzeżenia, bo ja właśnie dzięki temu forum przestałam używać vegety, którą tu prawie wszyscy tępią... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: podczytując ... IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 18.04.04, 22:16 vegeta to dla mnie nie przyprawa, to substytut rosolu czyli tzw. vegetable stock I tylko jako takiego uzywam jej w potrawach, No i jeszcze czasami zamiast soli. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: podczytując ... 19.04.04, 09:24 Vegety nie używam w ogóle i uważam, że zabija smak każdej potrawy, a curry nie używam, bo nie przeszłam jeszcze do stadium eksperymentowania z kuchnią indyjską. Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: podczytując ... 19.04.04, 09:31 "egety nie używam w ogóle i uważam, że zabija smak każdej potrawy" Haniu, nie zabija tylko globalizuje. Wszystko ma identyczny posmak :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: podczytując ... IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 19.04.04, 09:38 giezik napisał: > Haniu, nie zabija tylko globalizuje. Wszystko ma identyczny posmak :)))) > tylko wtedy gdy uzywana jest ZAMIAST przypraw. uzywana jako tlo (rosolek) wsrod ziol, ziarenek, sosow, korzeni nie ma az takiej wszechmocnej sily. Jest tylko tlem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: lumpica IP: *.acn.pl 19.04.04, 10:14 A tralalump znowu się czepiła. Co za zgnuśniałe babsko.Wszędzie zagląda i zrzędzi. Nie ma racji,ale przyczepic się musi.Jako ten rzep. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: lumpica 19.04.04, 12:19 Gość portalu: Antek napisał(a): > A tralalump znowu się czepiła. > Co za zgnuśniałe babsko.Wszędzie zagląda i zrzędzi. > Nie ma racji,ale przyczepic się musi.Jako ten rzep. niestety, to ty sie w tym momencie czepiasz tylko pytanie po co, po co takie stwory jak ty wchodza na forum masz co do powiedzenia na temat to powiedz a jak nie masz nic oprocz obrazania to spadaj i nie obrazaj innych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobita1 Re: lumpica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.04, 12:24 ...cos w tym jest. Jak zwykle taktowna i wcale nie protekcjonalna wali kula w plot... Milego dnia i smacznego - bez vegety oczywiscie, ale z subtelna nuta curry w tle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: vegeta.. IP: *.aster.pl / *.acn.pl 19.04.04, 13:03 Moze sie wszyscy zasugerowali reklamą Vegety:)) Przepis na udane przyjęcie : Jedna łyzeczka vegety do zupy, jedna do ryby, jedna do pieczonego mięsa , jedna do sałaty ze swiezych warzyw (o zgrooooozo!!!!!). M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: vegeta.. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.04, 13:23 a jeszcze: 1 łyżeczkę na czczo - dla zdrowia i jedną przed snem - na lepszy sen. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: vegeta.. 19.04.04, 14:59 Gieziku, później mogą się śnic jakieś koszmary, typu jogurt o smaku vegety, chleb z vegetą, lody vegetowe, czekolada z vegetą, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: vegeta.. IP: *.aster.pl / *.acn.pl 19.04.04, 15:36 A tak w ogóle to jak smakuje vegeta? :) Albo roiwnie intensywnie reklamowane ziarenka smaku? Co to to to? M. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: vegeta.. 19.04.04, 16:01 Vegeta smakuje jak rosół z potworną ilością soli i maggi i jeszcze jakiejś chemii. O ziarenkach smaku pierwsze słyszę i wolę więcej nie słyszeć :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kacha Re: podczytując ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.04, 13:07 W Polskiej kuchni można używać o wiele więcej przypraw. Problem raczej z naszymi sklepami. Trudno znaleźć slep z dobrymi przyprawami. Ja miałam szczęście, bo taki znalazłam w Łodzi: "Bagdad" ul.Nawrot 23. Nie dość że ogromny wybór, to jeszcze fachowe doradztwo.Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
xkropka Re: podczytując ... 20.04.04, 13:52 E, przesada. Przyznaję się bez bicia - vegetę sypię czasami do zup i sosów (właśnie tak jak pisała Senin - jako podkład), ale oprócz tego słoiczki z ziółkami na kuchennej półce ledwo mi się mieszczą i jeszcze zaraziłam tym mamę i koleżanki w pracy. I poeksperymentować z przyprawianiem też lubię - wczoraj gotowałam krem z selera i zamiast pieprzu ziołowego wpadly mi w rękę zioła prowansalskie - sypnęłam, bo mnie zaciekawiło połączenie - no i polecam, naprawdę ciekawie przełamały mdły smak selera. Odpowiedz Link Zgłoś
ka2 Re: podczytując ... 20.04.04, 16:50 wpisując do wyszukiwarki vegetę i curry najwięcej było : pieprzu, czosnku, majeranku, bazylii. dalej mi się nie chciało Odpowiedz Link Zgłoś