IP: *.kamnet.pl 22.09.11, 16:31
Zawsze zamawiałam tort w cukierni ale teraz postanowiłam sama zrobić. I mam problem, bo nie wiem czym nasączyć biszkoptowe blaty przed nałożeniem kremu (bita śmietana kremówka z galaretką i owocami). Czytałam, że nasącza się alkoholami, ale ten tort będą jadły dzieci. Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • corrina_f1 Re: tort 22.09.11, 16:42
      Aromatyczną herbatą.
      Wodą z (miodem i ) cytryną.
      Wodą różaną, pomarańczową.
      • aqua48 Re: tort 22.09.11, 17:09
        Mocną herbatą owocową, herbatą z cytryną, sokiem pomarańczowym, sokiem z puszki ananasów zmieszanym z sokiem cytrynowym.
        • doral2 Re: tort 22.09.11, 17:43
          woda + aromat + nieco alkoholu
    • bene_gesserit Re: tort 22.09.11, 17:08
      Wystarczy sok, byle nie czerwony (zabarwi ciasto na blady, nieapetyczny, brudnawy roz). Idealne polaczenie to sok brzoskwiniowy do przelozenia na bazie malinowej galaretki z malinami (brzoskwinie i maliny to polaczenie, ktore tworzy nowa jakosc) albo sok z kwiatow czarnego bzu (mozna kupic dobrej jakosci syrop kwiatowo-jablkowy do rozcienczania w Carrefour - w smuklych, jasnych butelkach).
      • Gość: gość Re: tort IP: *.kamnet.pl 22.09.11, 18:15
        Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Masa będzie z brzoskwiniami, więc pewnie wykorzystam ten sok.
    • anthonyb Re: tort 23.09.11, 01:04
      najlepiej zrobic lekki syrop , czyli woda i cukier
      mozna tez nasaczyc mlekiem
    • seriabolesnychzastrzykow Re: tort 23.09.11, 11:20
      A czy koniecznie trzeba nasączać?
      • bene_gesserit Re: tort 23.09.11, 12:50
        Koniecznie.
        • seriabolesnychzastrzykow Re: tort 23.09.11, 13:53
          U nas się biszkoptu niczym nie nasącza, i nie bardzo rozumiem w czym rozmoknięte ciasto jest lepsze od zwykłego.
          • anthonyb Re: tort 23.09.11, 15:15
            wszystko to rzecz gustu i wlasnego smaku
            jeden lubi suchy, drugi rozmokniety
            podobnie jak jeden kruche krowki a drugi mordoklejki
          • bene_gesserit Re: tort 23.09.11, 15:18
            Odpowiednio przeprowadzony zabieg nasaczania nie daje efektu rozmoknietego ciasta, dlatego błądzisz.
            • seriabolesnychzastrzykow Re: tort 23.09.11, 16:34
              W takim razie czemu służy nasączanie?
              • bene_gesserit Re: tort 23.09.11, 16:39
                Wilgoci, nie ociekaniu. Oraz wprowadzeniu nowego aromatu.
                • aqua48 Re: tort 23.09.11, 16:56
                  bene_gesserit napisała:

> Wilgoci, nie ociekaniu. Oraz wprowadzeniu nowego aromatu.

Wilgotny biszkopt dłużej się trzyma, nie schnie, a masa na nim nie pęka. Poza tym można fajnie podkreślić smak masy.
                  Jest poza tym różnica między namoczeniem ciasta, a delikatnym naponczowaniem go. Niestety w wielu cukierniach torty ordynarnie moczą i to jakimiś miksturami niewiadomego pochodzenia. Podejrzewam, że jest to woda plus olejek aromatyzowany chemicznie.
                  A jest duża różnica między rumem, czy amaretto nawet nie najlepszym, użytym do ciasta, a olejkiem rumowym czy migdałowym.
                  • bene_gesserit Re: tort 23.09.11, 22:22
                    Otoz to.
                    Mozna nawet sprytnie uczynionym syropem czekoladowym zmienic bialy biszkopt w czekoladowy albo kawowy.

A w cukierniach nasaczaja do imentu, zeby nabic wagę. Placi sie za kilogram biszkoptowej gąbki nasiaknietej - no wlasnie - ordynarnym syropem z aromatem. Nic dziwnego, ze potem rozne bolesne_serie maja uraz.
          • Gość: groszek Re: tort IP: 95.108.113.* 23.09.11, 15:21
            Uff. Widzę że nie jestem jedyna której nie odpowiada namoczony biszkopt w tortach.
            • ka_thy Re: tort 23.09.11, 21:09
              A ja z kolei nie lubię suchych tortów. Tort musi być wilgotny, nie mokry. I do ponczu zawsze dodaję spirytusu, nawet do tortu, który będą jeść dzieci. Oczywiście w rozsądnej ilości. :) Alkohol nadaje takiego specyficznego aromatu, nawet w cukierkach czekoladowych jest spirytus.
    • marghe_72 Re: tort 23.09.11, 21:17
      tatnio nasączałam jeden "blat" sokiem z pomaranczy
      a drugi mieszanką mleka kokosowego z sokiem z cytryny (plus odrobina cukru)
      \
      można nasączać herbata owocową, sokami..
      • reniam_123 Re: tort 24.09.11, 11:13
        Biały biszkopt nasączam wodą z cukrem i sokiem z cytryny, a ciemny zależnie od dodatków, mocną posłodzoną herbatą, albo kawą rozpuszczalną, którą kupuję tylko do tego celu.
        • mhr2 do niego uzywam dobrej kawy, aromat rum 24.09.11, 11:18
          reniam_123 napisała:

> Biały biszkopt nasączam wodą z cukrem i sokiem z cytryny, a ciemny zależnie od
          > dodatków, mocną posłodzoną herbatą, albo kawą rozpuszczalną, którą kupuję tylko
          > do tego celu.

kwestia smaku
    • Gość: beti Re: tort IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.11, 12:13
      Ja nasączam wodą z sokiem z cytryny i cukrem, ewentualnie może być ten syrop z brzoskwiń ale on jest bardzo słodki, więc może lepiej przełamać ten smak czymś kwaskowym.
    • bukati Re: tort 29.09.11, 22:58
      Mój brat ekperymentował z soczkiem jabłkowym dla dzieci i wyszło :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka