Dodaj do ulubionych

pokarmy działające odstresowująco

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.12, 15:07
jakie pokarmy działają na Was relaksująco? czy spotkaliście się z takim hasłem w żywieniu człowieka?
regularne posiłki w ciągu dnia wpływają na dobre samopoczucie ale lud pracujący nie zawsze może sobie pozwolić na taką ekstrawagancję, a ratować się czymś trzeba zwłaszcza przy ostrych zmianach pogodowych, które funduje nam aktualnie maj

do głowy przychodzi mi gorzka czekolada i oliwa, ryby - na nie w upał niestety nie mam ochoty, awokado
z pełnych dań przychodzą mi do głowy zupy warzywne

macie jakieś pomysły, rady, może sami próbowaliście żywieniem i dietą wpłynąć na niwelowanie codziennego stresu?
Obserwuj wątek
    • lonely.stoner Re: pokarmy działające odstresowująco 13.05.12, 15:16
      ja sobie w takich momentach wiekszego stresu czy jakiegos napiecia lykam magnez, a poza tym szukaj zrodel tryptofanu. No i mi pomaga doraznie drink na rozluznienie: 50ml wodki albo JD zmieszanej z czyms: sokiem, cola :)
      • lonely.stoner Re: pokarmy działające odstresowująco 13.05.12, 15:16
        pl.wikipedia.org/wiki/Tryptofan
      • Gość: wuwu Re: pokarmy działające odstresowująco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.12, 15:57
        wolałabym chyba magnez w pożywieniu, łatwo przyswajalny, chyba czekolada właśnie ma najlepiej przyswajalny magnez?
      • kuchniauanny Re: pokarmy działające odstresowująco 28.05.12, 22:56
        dla mnie tylko deser dziala odstresowójąco włoska PANNA COTTA którą możecie obejrzeć na you tube wpisując kuchniauanny
    • lonely.stoner Re: pokarmy działające odstresowująco 13.05.12, 15:20
      ale dzis naspamuje hehe, a to tez fajny artykul o pochodzeniu tryptofanu i fenyloalaniny gabinetzdrowia.net.pl/zyj-zdrowo.php
      • Gość: wuwu Re: pokarmy działające odstresowująco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.12, 15:58
        dzięki ;-) sporo do przyswojenia
    • kosmopolitesiorbut Re: Badanie, ankieta?nt 13.05.12, 15:21
      • Gość: konrad_dk Re: Badanie, ankieta?nt IP: *.dip.t-dialin.net 13.05.12, 15:45
        Zdecydowanie pożywienie z dużą ilością magnezu np magnez.
        Snickers; tak na marginesie reklamy z Arethą Franklin i Joan Collins są genialne.
        No i reklama w sieci sklepów Edeka w Niemczech byłego międzynarodowego sędziego Colliny z Italii ze sloganem "Zeigt dem Hunger Rote Karte".

No i od czasu do czasu odstresowuje także "zupa piwna" albo coś mocniejszego :)))
        • Gość: wuwu Re: Badanie, ankieta?nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.12, 15:59
          no tak ale biorąc pod uwagę słodycze, to chyba lepiej gorzką czekoladę właśnie i to z jak najwyższą zawartością kakao? zupa piwna i inne trunki osłabiają organizm, przynoszą więcej szkód niż pożytku
          • aqua48 Pokarmy odstresowujące? 13.05.12, 18:06
            Kojarzy mi się to raczej z tzw. "zajadaniem problemów", które kończy się tuszą albo bulimią.
            Jak mam stresujący dzień to zamiast siadać do stołu wolę: iść na spacer, przekopać ogródek, albo w ostateczności kupić sobie po babsku jakiś drobiazg. Generalnie bardzo silny stres działa na mnie tak, że jeść mi się natychmiast odechciewa.
            • konrad_dk Re: Pokarmy odstresowujące? 13.05.12, 18:35
              Sport; np poranny czy wieczorny jogging odstresowuje fantastycznie.
            • Gość: wuwu Re: Pokarmy odstresowujące? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.12, 19:38
              nie chodzi o zajadanie problemów, chodzi o wspomaganie organizmu
              wyżej ktoś dał fajne przykłady, co jeść by wspomóc pracę mózgu, by wydzielał się hormon szczęścia
              zaczęłam wierzyć, że dieta pomaga ludziom w zwalczaniu stresu, nie chcę stosować specjalnego jadłospisu ale włączyć pokarmy, które mogą pomóc właściwie funkcjonować
              np. jak jadłam banany, to czułam się silniejsza, jadłam je regularnie, po kilka dziennie i miałam "duży power", niestety przegięłam i po pewnym czasie patrzeć na nie nie mogłam i raczej rzadko po nie sięgam, dlatego szukam kilku produktów, które w szybkim czasie stawiają na nogi
          • konrad_dk Re: Badanie, ankieta?nt 13.05.12, 18:43
            Gość portalu: wuwu napisał(a):

> no tak ale biorąc pod uwagę słodycze, to chyba lepiej gorzką czekoladę właśnie
            > i to z jak najwyższą zawartością kakao?

Zdecydowanie tak. Ale snickers (1-2 w tygodniu) też może być

zupa piwna i inne trunki osłabiają orga
            > nizm, przynoszą więcej szkód niż pożytku

E tam :)))
            Co ty taki poważny?
            Nieraz w weekend przybańczyć po zdanych egzaminach, zaliczeniach, udanym buisnessiem etc jest jak najbardziej wskazane.
            Za duży stres eliminuje magnez i żelazo z organizmu. Te z koleji ma znaczenie dla systemu immunologicznego. Ich za małe ilości osłabiają go, czyli czynią organizm podatnym na choroby.
            Aha za duży stres powoduje wzrost cholesterolu.
            Ja sobie pije 100 ml oleju lnianego dziennie, każdego poranka, dlatego ma świetny poziom cholesterolu.

zupa piwna i inne trunki osłabiają orga
            > nizm, przynoszą więcej szkód niż pożytku

Zależy co się pija, ile i jak często.
            Piwo jest zdrowe dla nerek.

• Gość: wuwu Re: Badanie, ankieta?nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.12, 19:39
              a powiedz, olej lniany trzymasz w lodówce czy w temperaturze pokojowej? bo są dwie szkoły
              olej lniany lubię bardzo, stosuję ale 100 ml dziennie? czy to nie daje ekhm.. drastycznego efektu przeczyszczającego?
              • anula_a Re: Badanie, ankieta?nt 13.05.12, 20:14
                pestki dynie, pestki słonecznika, migdały (zwłaszcza polecane dla kobiet cierpiącym na PMS), orzechy laskowe, włoskie - oprócz dobroczynnych tłuszczy mufa (jednonienasycone kwasy tłuszczowe) samo rozgryzanie powoduje, że można skupić się tylko na tej czynności i z lekka odstresować, 100 gram fig suszonych zawiera więcej wapnia niż szklanka mleka oraz 938 mg postasu, 100 g moreli suszonych zawiera 1666 mg potasu, melon - praktycznie sama woda, więc nie tuczy ale zawiera róznież dużo cennych minerałów - magnez, potas
              • Gość: konrad_dk Re: Badanie, ankieta?nt IP: *.dip.t-dialin.net 13.05.12, 21:49

> a powiedz, olej lniany trzymasz w lodówce czy w temperaturze pokojowej? bo są d
                > wie szkoły
                > olej lniany lubię bardzo, stosuję ale 100 ml dziennie? czy to nie daje ekhm.. d
                > rastycznego efektu przeczyszczającego?

Sorry. Konsumpcja dzienna to 25 ml. Kupuje butelki po 100 ml.
    • komanchu Re: pokarmy działające odstresowująco 13.05.12, 21:16
      Gorzka czekolada - zawiera kakao, magnez i lecytynę.
      Kakao w proszku niealkalizowane.
      Jajka. Tłuste mleko i twaróg.
      Banany (źródło tryptofanu).
      Tłuste morskie ryby.
      Brokuły i brukselka (bogate w metioninę).
      Orzechy. Pestki dyni. Nasiona słonecznika i sezamu (dobre źródło magnezu).

Przyprawy: kozieradka, wanilia, oregano, korzeń lubczyku.

Suplemeny diety:
      Pyłek pszczeli i drożdże piwne.
      Kompleks witamin z grupy B.
      Inozytol.
      Lecytyna. Tryptofan. Tauryna, fenyloalanina, tyrozyna oraz wszelkie suplementy bazujące na aminokwasach, np. Amino 75 albo Apptrim zawierający tyrozynę, cholinę, kwas glutaminowy, wyciąg z owoców kakaowca, histydynę,serynę , nasiona Griffonia simplicifolia (tryptofan) i wyciąg z nasion winogron.
      Synefryna.
      Nalewka z dziurawca.
      • Gość: dorotkah Re: pokarmy działające odstresowująco IP: *.hsd1.il.comcast.net 14.05.12, 01:25
        koniak sporo ludzi odstresowywuje
    • siwa_a00 Re: pokarmy działające odstresowująco 17.05.12, 21:38
      Ja wyczytałam, że bardzo ważny jest magnez, bo podczas sytuacji stresowych magnez jest szybko zużywany. A jego brak powoduje nadciśnienie. Ale z naturalnego źródła a nie suplementów. Wiecie czym się te dwa rodzaje różnią od siebie?
      • desrenia Re: pokarmy działające odstresowująco 21.05.12, 23:10
        Brak magnezu powoduje nie tylko nadcisnienie, ale tez łamliwość paznokci, problemy serca, problemy z uczeniem sie itp.
        Naturalny magnez jest lepiej przyswajalny, nie musimy go trawic jak suplementy (tak najogolniej) - ja polecalabym go w postaci wody. To chyba najlepsze źrodlo, ktore sama od dluzszego czasu stosuje.
        • siwa_a00 Re: pokarmy działające odstresowująco 22.05.12, 15:12
          No i chyba jeszcze jedna różnica. Nie trzeba pamiętać o łykaniu suplementu. Wodę pije każdy z nas więc trudno zapomnieć :D
        • Gość: kitka Re: pokarmy działające odstresowująco IP: *.icpnet.pl 22.05.12, 21:19
          Ja ostatnio mam bardzo stresujący czas, kilka spraw do sfinalizowania, więc posiłkuję się kawą, którą na marginesie kocham miłością wielką;)), ale już zaczęłam odczuwać skutki niedoborów magnezu, tzn. nocny skurcz łydki, więc muszę zacząć go uzupełniać, oby w jak najbardziej naturalny sposób. Poza tym banany rzeczywiście działają magicznie;) Rano gdy nie mam czasu na porządne śniadanie, to zawsze ratuję się bananem. Tylko, że z drugiej strony są dość kaloryczne;) A tak na poprawę humoru to staram się mieć w szufladzie 'żelki-pocieszycielki";)
          • megi84 Re: pokarmy działające odstresowująco 23.05.12, 19:30
            Ja mam podobnie, posiłkuje sie czekolada :) , fakt ze gorzka 70%, ale dobija do wagi :). Co do wody to taki zwykły żywiec raczej nie zaspokoi moich potrzeb na magnez.
    • floress Re: pokarmy działające odstresowująco 26.05.12, 23:00
      Jeśli chodzi o relaks, to na mnie działa popcorn. W duużych ilościach, bez soli, robiony tradycyjnie - w garnku. Do tego pudło lodów śmietankowych i tabliczka czekolady :D A do popicia piwko jabłkowe, nazwy nie wymienię.
      Jeśli o zdrowie to warzywa i owoce, orzechy.
    • shachar Re: pokarmy działające odstresowująco 26.05.12, 23:14
      maślanka. Po wypiciu szklanki autentycznie czuję UMPFF!!! Mega spokój i mega energię. Niestety na krótko :-)
    • mhr2 Re: pokarmy działające odstresowująco 27.05.12, 10:06

> macie jakieś pomysły, rady, może sami próbowaliście żywieniem i dietą wpłynąć n
      > a niwelowanie codziennego stresu?

mam tylko zdrowy "stres", wtedy jest cos na szybko np.kawalek wegorza, pomidor,
      tylko nie wiem jaka dieta bedzie na "niezdrowy stres"?,

> z pełnych dań przychodzą mi do głowy zupy warzywne

jak z biura do kuchni i gotowac to bylby stres, ale spotkanie z mila osoba w restauracji
      to cos innego,

mysle ze nie wazne co jesz tylko jak to praktykujesz,
    • elemelska Pokarmy działające odstresowująco 29.05.12, 17:04

> jakie pokarmy działają na Was relaksująco?

Owoce. Wszelkiego rodzaju owoce. Najlepiej świeże i surowe :)
    • krakowskim_targiem Re: pokarmy działające odstresowująco 05.06.12, 14:31
      cóż, ja jak mam stres to najbardziej lubię fast foody... pizza, frytki, czipsy, do tego jakieś piwko. to mnie rozluźnia, szkoda tylko że potem zostawia 'pamiątki' w udach :D
    • Gość: bloody_roots Re: pokarmy działające odstresowująco IP: *.182.53.2.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.06.12, 11:27
      Ziemniaki puree,
      Makaron razowy podsmażony na maśle, z serem i maggi
      Sałatka pomidorowa z cebulą, jabłkiem i jogurtem
      Coś mocno czekoladowego, w chwili dużego kryzysu - z dodatkiem słonym, np. czekolada zagryzana słonymi orzeszkami.
      Kanapka z ciemnego chleba posmarowanego czekoladową Philadelphią, lub masłem i miodem - posypanem solą Maldon

Drinki - ale tylko wytrawne:)
    • ciastko_z_kota Re: pokarmy działające odstresowująco 06.06.12, 11:37
      Truskawki z jogurtem :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka