Gość: mandi IP: 62.233.140.* 22.06.04, 15:39 Co można zrobić z truskawkowej pulpy pozostałej po kompocie? Ostała mi się spora miseczka takiej paci, aż żal wyrzucać. Bedę wdzięczna za wszelkie pomysły:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mandi Re: Pulpa truskawkowa IP: 62.233.140.* 22.06.04, 16:19 Jak się na raz otrzyma w prezencie 10 kg truskawek a się nie lubi dżemów to się robi wszystko, nawet kompot. Jedzenia nie lubie wyrzucać, nawet takiej truskawkowej paćki. Dlatego proszę o pomysły, krytyka jest mi zbędna. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Pulpa truskawkowa 22.06.04, 16:21 Nastepnym razem zapytaj PRZED ugotowaniem kompotu. Chetnie cos podrzuce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mandi Re: Pulpa truskawkowa IP: 62.233.140.* 22.06.04, 16:25 linn_linn, dlaczego jesteś taka zgryźliwa? Gorszy dzień? Z pulpy zrobiłam koktajl, jest pyszny. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Pulpa truskawkowa 22.06.04, 16:33 Wyobraz sobie, ze wspanialy. Truskawek zal. Mozna zmiksowac z cukrem i zamrozic. W zimie masz i kolor, i smak, i aromat. Jesli wolisz kompot, Twoja sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mandi Re: Pulpa truskawkowa IP: 62.233.140.* 22.06.04, 17:20 Dobrze, że dzień dobry. Część truskawek rzeczywiście zmiksowałam. Mrożą się. A kompot to nie ten z tych na zimę w słoiki tylko do wypicia teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Pulpa truskawkowa 22.06.04, 17:27 Linn, komuś może kompot ze świeżych truskawek po prostu smakować. Ja np. bardzo lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Pulpa truskawkowa 23.06.04, 10:05 Oczywiscie. Mnie tam szkoda witaminy C, koloru, smaku, aromatu. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Pulpa truskawkowa 23.06.04, 10:14 Aż tak pazerna na witaminy nie jestem, a smak i aromat? Taki kompot ze świeżych truskawek to symfonia aromatów i smaku :-) Poza tym regularnie dostaję całe łubianki truskawek i nie jesteśmy tego w stanie przejeść na świeżo, przerobić na musy i koktajle. Na przetwory nie mam w tym roku czasu. Wyrzucać szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnowo Re: Pulpa truskawkowa IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 22.06.04, 16:23 Ja właśnie dlatego nie robię kompotów - miksuję truskawki z mineralką i nie muszę nic wyrzucać a mam super picie, no a na deser koktajl. A dżemów też nie robię - miksuję truskawki i zamrażam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: Pulpa truskawkowa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.06.04, 17:25 Spróbuj zrobic coś w rodzaju kisielu lub galaretki Zmiksuj owoce, dodaj cukru (niekoniecznie).. albo cukru waniliowego, śmietany kremówki (tylko nie wiuem czy ubitej czy nie) dodaj troche zelatyny. A nuz okaze sie jadalne:) Odpowiedz Link Zgłoś