Gość: M. IP: *.acn.waw.pl 23.03.02, 09:29 No właśnie, jakiś łatwy biszkopt do masy kawowej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maestro Re: biszkopt IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 23.03.02, 19:34 A nie lepiej masa rumowa ???.PYCHA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kianka Re: biszkopt IP: 217.153.35.* 26.03.02, 10:13 oto przepis mojej mamy. jest pyszny...i dlugo swiezy. proporcje na wieksza tortownice. 6-7 jaj < 2 szkl. cukru < 2 szkl. maki (!!! ale druga szklanke dopelniamy 2 lyżkami maki ziemniaczanej) zaczynamy od wysmarowania tluszczem tortownicy i przesypania bulka. oddzielamy bialka od zoltek. ubijamy z bialek piane; kiedy sztywna dodajemy sukcesywnie cukier (jak na bezy) caly czas ubijajac, potem zoltka, a na koncu make (tez porcjami i na mniejszych obrotach). i jeszcze na moment zwiekszamy obroty i wylewamy do tortownicy. wstawiamy do nagrznego piekarnika i pieczemy ok 30 min. (180-190 st.). wyjmujemy jak patyczek bedzie suchy. UWAGA: w piekarniku elektrycznym piec na dolnej grzalce (jak kiedys w gazowych) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skwarka Re: biszkopt IP: *.talnet.pl 26.03.02, 12:56 Nie wiem, czy ten biszkopt nadaje się do masy, ja piekę go do owoców i galaretki. Jest nietuczący, bo bez tłuszczu. Składniki: 1/3 szkl. mąki tortowej (lub innej pszennej) 1/3 szkl. mąki ziemniczanej 3 jaja 1/2 szkl. cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia. Oddzielić starannie żółtka od białek. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę, połączyć z żółtkami, następnie dosypywać ciągle mieszając przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Rozgrzać piekarnik ok.180 st.C. Wylać ciasto do wysmarownej i wysypanej tartą bułką formy i wstawić do piekarnika na 15-20 min. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: biszkopt IP: *.acn.waw.pl 27.03.02, 08:18 Dzięki. Pewnie następnym razem skorzystam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ali Re: biszkopt IP: *.acn.waw.pl 27.03.02, 15:36 A jak robisz masę kawową? Jest mi potrzebna do tortu bezowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: biszkopt IP: *.chello.pl 27.03.02, 17:22 Podaję przepis na krem.Składniki:2 jaja i cukir kryształ\0,5 szklanki lub mniej\,masło roślinne\1,5 kubeczka \i cukier puder\0,5 szkl.\,kawa naturalna,spirytus\25 ml\. Ubic na parze jaja z cukrem kryształem na sztywna masę. Ukręcić masło roślinne z cukrem pudrem.Dodawac ubite jaja do masła.Dosypać kawę i dodać spirytus.Można przekładać krążki bezowe lub tort makowy.Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: biszkopt - klasyczny 27.03.02, 15:44 3 jajak, odzielic zoltka od bialek 3 lyzki maki 3 lyzki cukru zoltka z cukrem utrzec na bialo, bialka ubic na sztywna piane. Dodawac do zoltek na przemian po lyzce maki i piany. Przelozyn do przygotowanej foremki (maslo + bulka tarta). Ostroznie wstawic do goracego piekarnika. piec ok 25 min - sprawdzac patyczkiem: jak sie ciasto nie przylepia to jest gotowe. ja czasami troszke oszukuje do zoltek dodaje 3 lyzki zimnej wody, a do maki plaska lyzeczke proszku do pieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: biszkopt - klasyczny IP: *.acn.waw.pl 27.03.02, 21:55 O przepraszam enter mi się wcisnął. Przepis na masę kawową: szklankę cukru i 4 (całe)jajka ubić na parze, aż będą miały konstystencję gęstej śmietany. W czasie ubijania dodać kawy rozpuszczalnej (tyle ile komu pasuje). Utrzeć 1,5 kostki masła (ok. 35 dag.) i ucierać z ostudzonymi jajkami, dodać trochę alkoholu i zapachów. Odpowiedz Link Zgłoś