Gość: Tess Re: jak się robi kluski lane? IP: *.telia.com 14.08.04, 22:01 do roztrzepanego posolonego zdziebko jajka dodajesz troszke maki,gesciejsze ma byc niz cisato na nalesniki, wymieszasz dokladnie i mozna wlewac np.na zupke.... Odpowiedz Link Zgłoś
makonda Re: jak się robi kluski lane? 14.08.04, 22:02 Ja robię tak: Do wysokiego naczynia (garnuszka, kubka)wbijam jajko i trochę solę. Następnie dosypuję trochę mąki i mikserem lub ręcznie "firlejkiem" mieszam. Mąki daję tyle, żeby powstała gęściejsza lejąca masa. Wylewam ciurkiem na gotujący się rosół lub innę zupę (musi wrzeć) ciągle mieszając. I lane kluski gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
gonia225 Re: jak się robi kluski lane? 14.08.04, 22:08 Dzięki za odpowiedzi, jutro zrobię sobie na rosołku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: jak się robi kluski lane? IP: *.telia.com 14.08.04, 23:30 ..smacznego.... napisz jak smakowalo i czy sie udaly kluseczki:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
gonia225 Re: jak się robi kluski lane? 15.08.04, 15:58 Wyszły bardzo dobre i trochę przypominają dzieciństwo...babcia mi je zawsze robiła... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora Re: jak się robi kluski lane? IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 16.08.04, 10:28 Troche inne, tez bardzo smaczne: Do miski z roztrzepanym jajkiem dodawac kaszy manny - sporo, zagnieść aż sie zrobi zwarta kula z ciasta. Odstawić na ok. 15 min. Zetrzeć na tarce, na dużych oczkach na ściereczkę, pozwolic abu kluski troche przeschły. Wrzucić na gotujący rosół, gotować do miękkości. Moje dziecko uwielbia taką zupę, ja zresztą też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: jak się robi kluski lane? IP: *.telia.com 17.08.04, 00:49 ..a to ciekawe "kluseczki" tz.kaszki wsypac tyle ile wchlonie w jajko?, wody sie nie daje???? i nie rospadaja sie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goska Re: jak się robi kluski lane? IP: *.gizycko.mm.pl 17.08.04, 11:03 Hej imienniczko! Może trochę póżno,ale chyba nie zaszkodzi: kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=154 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora Z kaszą manną IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.04, 11:45 Kaszki tyle ile wchłonie jajko, bez wody. Musi wyjść taka gumowata kula. Kluseczki starte na tarce pęcznieją trochę w zupie. Nie rozpadaja się. Jest to porcja na duży garnek zupy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Z kaszą manną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 12:35 Ale to chyba zacierki!Można je robić z mąki lub kaszy manny,ale tarte lub skubane twarde ciasto to zacierki.Lane ciasto jak sama nazwa wskazuje musi sie lać!Też je można robić z grysikiem czyli manną.Trochę gęściejsze nakładane łyżeczką na rosół lub wodę to kluski kładzione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: Z kaszą manną/dora IP: *.telia.com 17.08.04, 15:05 dzieki za tips .... ide zaraz robic.... jak przezylam to wydam opinie smakowa....:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: Z kaszą manną/dora IP: *.telia.com 17.08.04, 18:01 faktycznie ,kluseczki pychotka wyszly.... a sluchaj zostalo mi troche i juz podsuszyly sie, czy moga byc w takiej formie przechowywane,?? Odpowiedz Link Zgłoś