Dodaj do ulubionych

Sos do spaghetti - dobry przepis

IP: *.aster.pl 20.09.04, 09:54
Do tej pory stosowałam tylko słoiczkowe (które zresztą bardzo mi smakowały,
nie wszystkie, ale...)
Czy macie jakiś ciekawy przepis na taki sos? (jak najbardziej tradycyjny, nie
wymyślny?)
Obserwuj wątek
    • giezik Re: Sos do spaghetti - dobry przepis 20.09.04, 09:55
      co znaczy tradycyjny - śmietanowy, pomidorowy, z owocami morza?

      Na co masz ochote, bo problem jest taki, ze spaghetti na wiele sposobow mozna podać - tradycyjnie

      --
      "MacDonalds W Tokio to okrutna zemsta za Pearl Harbour"
      Si Hayakawa
    • lola211 Re: Sos do spaghetti - dobry przepis 20.09.04, 10:57
      2 cebule pokrojone drobno podsmazyc, dodac 0,5 kg mielonego , 2 zabki czosnku
      wycisnietego- podsmazac mieszajac, by mieso sie nie zbrylilo, po ok. 20 min.
      dodac sloiczek koncentratu pomidorowego, sol, pieprz, smazzc jeszcze z 10 min,
      dodac ziola- bazylie, tymianek, etz.Mozna dodac poszatkowanych pieczarek, wtedy
      dodaje je do cebuli przed miesem, na koncu zas dorzucic natki.Podaje posypane
      parmezanem.
      --
      --------------------------------------------------
      Chcesz schudnąc, zdrowo sie odżywiać, zajrzyj tu:

      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=11143
      • giezik no dobra, koniec tych pomidorów :) 20.09.04, 11:28
        Spaghetti w sosie cytrynowym
        Czas przyrządzania (gg:mm): 00:15
        Ilość porcji: 2
        Składniki:
        25 dag spaghetti
        1/2 kubka bulion drobiowy
        1/2 kubka śmietany -- może być trochę więcej
        starta skórka z cytryny -- z jednej (jeśli ktoś preferuje bardziej wyrazisty kwaskowy smak można dodać łyżeczkę soku z cytryny)
        1/2 pęczka szczypior
        1/2 pęczka natki pietruszki

        1. Ugotować spagetti.
        2. W czasie gotowania, zagrzać rosół drobiowy razem ze
        śmietaną i startą skórką z cytryny Gotować na średnim ogniu ok. 10 min, żeby sos zgęstniał
        3 Odcedzić makaron, dodać posiekaną natkę pietruszki i szczypior , wlać sos, wymieszać, podawać.


        Spaghetti w sosie cebulowym
        Czas przyrządzania (gg:mm): 00:30
        Ilość porcji: 2
        Składniki:
        25 dag spaghetti -- (lub linguine)
        3 sztuki cebul
        1/3 kubka wywar wołowy -- w wersji bezmięsnej może być jarzynowy
        1/3 kubka śmietany
        pieprz
        parmezan -- płatki , świeżo utarte do posypania

        1. Spagetti ugotować.
        2. W międzyczasie zrobić sos - cebule pokrojone w cienkie platserki przesmażyć na odrobinie masła.
        3. Po 10 min dodać wywar i śmietanę. Pogotowac jeszcze 7-10 minut.
        4. Sos wlać do odcedzonego makaronu, wymieszać, popieprzyć
        5. Na talerzu posypać płatkami parmezanu.


        --


        "MacDonalds W Tokio to okrutna zemsta za Pearl Harbour"
        Si Hayakawa
        • Gość: bazylka Re: no dobra, koniec tych pomidorów :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 11:59
          ja robię bardzo niezdrowy serowy :-)

          podsmażam pokrojoną w kosteczkę (albo w takie dłuższe prostokąciki) wędlinę,
          opcjonalnie pieczarki, a jak akurat nic nie mam, to robię w ogóle bez
          takiej "wkładki"
          razem z tym podsmażam cebulkę
          daję wyciśnięty czosnek
          i na koniec sporą ilość posiekanego świeżego rozmarynu (po posiekaniu na desce
          jest taka kupeczka 1,5 na 1,5 cm przynajmniej)
          jak wszystko jest przysmażone - wyłączam gaz i daję śmietanę - tak z pół kubka
          (pewnie można nie wyłączać, ale ja wyłączam i nie mam stresów związanych z
          ważeniem i przypalaniem)
          mieszam
          i do tego wszystkiego wcieram sery: koniecznie jakiś z zieloną pleśnią (ja daję
          lazur, osobiscie ostrzegam przed rokpolem krzyś, jest wstrętny i psuje cały
          smak), trochę zwykłego żółtego, ostatnio dawałam też camembert - daje ciekawy
          smak, choć nie każdemu odpowiada
          tych serów nie za dużo - tak, żeby mniej więcej przykryły powierzchnię patelni
          równą wartswą
          wszystko mieszam i podpalam mały gaz
          to się powoli rozpuszcza (oczywiscie trzeba trochę mieszać)
          potem już tylko reguluję gęstość - żeby było lżejsze można podlewać mlekiem
          zamiast śmietany
          na koniec sypię pieprz ziołowy i ewentualnie jeszcze rozmaryn (musi być
          wyraźnie wyczuwalna nuta)

          no i robię raczej na dużej patelni, żeby potem przełożyć do niej ugotowany
          makaron i obtaplać go w sosie a nie polewać

          wbrew pozorom jest to łatwiutkie i szybkie :-)
      • giezik Re: Sos do spaghetti - dobry przepis na carbonarę 20.09.04, 12:46
        podam recepture wg której robie (też trwało zanim doszedłem do tej) własnie z obawy przed jajem surowym. Ale efekt jest o wiele lepszy, niż całkowicie ścięte jajo. A teściowa by sie za głowe złapała, gdyby sie dowiedziała że naszemu dziecku (co tam dziecku - JEJ WNUKOWI) takie coś dajemy, a on w dodatku pochłania to w tempie orient expresu.
        No makaron gotujemy klasycznie - bez żadnych tam dodatków oliwy, al dente.
        W czasie gotowania smażymy bekon (na osobe ze 2-3 plastry)pokrojony w dość grube paski (tu jest najwiekszy problem - znaleźć odpowiedni bekon w polskich sklepach, boczek bywa za tłusty). Powinien sie usmażyć na chrupko. Osączyć go na papierowym ręczniku,
        W misce ubić 4 jaja, pół kubka parmezanu utartego i nieco ponad kubek śmietany (ja używam 18). Dodać do tego bekon i polać makaron, delikatnie mieszając.
        Nieco można podsmażyć na wolniutkim ogniu, ale tak tylko, zeby to jajo złapalo troszke
        Na koniec - wlaściwie już na talerzach obficie czarnym pieprzem posypać

        aha to jest na 0,5 kg makaronu
        --
        "MacDonalds W Tokio to okrutna zemsta za Pearl Harbour"
        Si Hayakawa
        • pelengajew Re: Sos do spaghetti - dobry przepis 21.09.04, 11:42
          Robisz serowe sosy do spaghetti, więc pozwolę sobie zadać Ci pytanko. W
          przepisie na sos z Gazety jest ser gorgonzola. Czy można ją zastąpić cambozolą?
          Ewentualnie "duńskim niebieskim"? Żarcie ma być dla rodzinki nie na pokaz i
          żaden smakowy "ortodoks" nie będzie tego próbował.
          Pozdr.
          • giezik Re: Sos do spaghetti - dobry przepis 21.09.04, 12:10
            cambozola jest absolutnie odmienna od gorgonzoli - nie chodzi o oryginalnosc, tylko rodzaj.
            Zamiast gorgonzoli użyj lepiej rokpola (ale polecam raz szarpnac sie na te kilka deko, chocby zeby porownac)
            Te dunskie niebieskie - przynajmniej niektore - są jak dla mnei zbyt ostre, w negatywnym znaczeniu.

            --
            "MacDonalds W Tokio to okrutna zemsta za Pearl Harbour"
            Si Hayakawa

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka