Gość: Ed IP: *.aster.pl 20.09.04, 09:54 Do tej pory stosowałam tylko słoiczkowe (które zresztą bardzo mi smakowały, nie wszystkie, ale...) Czy macie jakiś ciekawy przepis na taki sos? (jak najbardziej tradycyjny, nie wymyślny?) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
giezik Re: Sos do spaghetti - dobry przepis 20.09.04, 09:55 co znaczy tradycyjny - śmietanowy, pomidorowy, z owocami morza? Na co masz ochote, bo problem jest taki, ze spaghetti na wiele sposobow mozna podać - tradycyjnie Odpowiedz Link Zgłoś
atari505450483idea Re: Sos do spaghetti - dobry przepis 20.09.04, 10:39 Ja tam zawsze kupuje w słoiku...do tego pomidory z puszki...mięso mielone zamarynować pieprzem, solą i czosnkiem...wypasik żarcie... brain_dead@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Sos do spaghetti - dobry przepis 20.09.04, 10:57 2 cebule pokrojone drobno podsmazyc, dodac 0,5 kg mielonego , 2 zabki czosnku wycisnietego- podsmazac mieszajac, by mieso sie nie zbrylilo, po ok. 20 min. dodac sloiczek koncentratu pomidorowego, sol, pieprz, smazzc jeszcze z 10 min, dodac ziola- bazylie, tymianek, etz.Mozna dodac poszatkowanych pieczarek, wtedy dodaje je do cebuli przed miesem, na koncu zas dorzucic natki.Podaje posypane parmezanem. Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie Re: Sos do spaghetti - dobry przepis 20.09.04, 11:26 co prawda podałam go jako sos do pizzy, ale ze spaghetti też jest całkiem całkiem :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=15829479&a=15830903 życzę smacznego :) Odpowiedz Link Zgłoś
giezik no dobra, koniec tych pomidorów :) 20.09.04, 11:28 Spaghetti w sosie cytrynowym Czas przyrządzania (gg:mm): 00:15 Ilość porcji: 2 Składniki: 25 dag spaghetti 1/2 kubka bulion drobiowy 1/2 kubka śmietany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazylka Re: no dobra, koniec tych pomidorów :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 11:59 ja robię bardzo niezdrowy serowy :-) podsmażam pokrojoną w kosteczkę (albo w takie dłuższe prostokąciki) wędlinę, opcjonalnie pieczarki, a jak akurat nic nie mam, to robię w ogóle bez takiej "wkładki" razem z tym podsmażam cebulkę daję wyciśnięty czosnek i na koniec sporą ilość posiekanego świeżego rozmarynu (po posiekaniu na desce jest taka kupeczka 1,5 na 1,5 cm przynajmniej) jak wszystko jest przysmażone - wyłączam gaz i daję śmietanę - tak z pół kubka (pewnie można nie wyłączać, ale ja wyłączam i nie mam stresów związanych z ważeniem i przypalaniem) mieszam i do tego wszystkiego wcieram sery: koniecznie jakiś z zieloną pleśnią (ja daję lazur, osobiscie ostrzegam przed rokpolem krzyś, jest wstrętny i psuje cały smak), trochę zwykłego żółtego, ostatnio dawałam też camembert - daje ciekawy smak, choć nie każdemu odpowiada tych serów nie za dużo - tak, żeby mniej więcej przykryły powierzchnię patelni równą wartswą wszystko mieszam i podpalam mały gaz to się powoli rozpuszcza (oczywiscie trzeba trochę mieszać) potem już tylko reguluję gęstość - żeby było lżejsze można podlewać mlekiem zamiast śmietany na koniec sypię pieprz ziołowy i ewentualnie jeszcze rozmaryn (musi być wyraźnie wyczuwalna nuta) no i robię raczej na dużej patelni, żeby potem przełożyć do niej ugotowany makaron i obtaplać go w sosie a nie polewać wbrew pozorom jest to łatwiutkie i szybkie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazylka gafa ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 12:01 warzenie to chyba tak się pisze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazylka Re: Sos do spaghetti - dobry przepis na carbonarę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 12:38 a jeszcze przy okazji - czy ktoś z was robił może taką prawdziwą carbonarę? taką z jajkiem? podzielcie się wrażeniami, bo ja trochę nie mam odwagi i boję się, że będę miała makaron z surowym glutem... jak to robicie? Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: Sos do spaghetti - dobry przepis na carbonarę 20.09.04, 12:46 podam recepture wg której robie (też trwało zanim doszedłem do tej) własnie z obawy przed jajem surowym. Ale efekt jest o wiele lepszy, niż całkowicie ścięte jajo. A teściowa by sie za głowe złapała, gdyby sie dowiedziała że naszemu dziecku (co tam dziecku - JEJ WNUKOWI) takie coś dajemy, a on w dodatku pochłania to w tempie orient expresu. No makaron gotujemy klasycznie - bez żadnych tam dodatków oliwy, al dente. W czasie gotowania smażymy bekon (na osobe ze 2-3 plastry)pokrojony w dość grube paski (tu jest najwiekszy problem - znaleźć odpowiedni bekon w polskich sklepach, boczek bywa za tłusty). Powinien sie usmażyć na chrupko. Osączyć go na papierowym ręczniku, W misce ubić 4 jaja, pół kubka parmezanu utartego i nieco ponad kubek śmietany (ja używam 18). Dodać do tego bekon i polać makaron, delikatnie mieszając. Nieco można podsmażyć na wolniutkim ogniu, ale tak tylko, zeby to jajo złapalo troszke Na koniec - wlaściwie już na talerzach obficie czarnym pieprzem posypać aha to jest na 0,5 kg makaronu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazylka Re: Sos do spaghetti - dobry przepis na carbonarę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 12:50 dzięki brzmi to smakowicie, ale dalej ma w sobie surowe (jak mi się zdaje) jajo... a co się stanie, jesli w swojej ostrożności przed nim przesmażę - czy ten sos stwardnieje jak jajecznica? Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: Sos do spaghetti - dobry przepis na carbonarę 20.09.04, 12:55 zaryzykuj, - to wymiesZanie ze smietana i parmezanem dosc wydatnie usuwa wrażenie "glutowatości" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazylka Re: Sos do spaghetti - dobry przepis na carbonarę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 12:57 ano spróbuję, bo bardzo lubię w razie czego będzie na ciebie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Sos do spaghetti - carbonara klasyczna 20.09.04, 13:47 Bez smietany i z uzyciem podgardla / wl. guanciale /. To ostatnie trudno kupic, wiec zastepuje sie najczesciej boczkiem. Najpierw podsmaza sie podgardle z odrobina oliwy, do tego wrzuca sie makaron / nie za bardzo odcedzony /, polewa masa jajeczna / juz po zdjeciu z ognia / i pecorino romano, a na koncu pieprzem do smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Sos do spaghetti - wracam do spaghetti :) IP: *.aster.pl 20.09.04, 16:59 A w sosie pomidorowym, który chcę zrobić ze świeżych pomidorów (nie z koncentratu) - czy pomidory duszę a potem przecieram, czy smażę, czy...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ivana bolońsko-modeński IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.04, 17:18 ja smażę najpierw cebulkę na złoto (pół cebuli, bo nie lubię za bardzo)na oliwie z oliwek, później wrzucam mielone mięsko (indyk, ok. pół kilo), wszystko posypuję wegetą i pieprzem. jak się podsmaży dodaję dużą puchę pomidorów, pół koncentratu, łyżeczkę cukru, parę kropli octu balsamicznego di Modena :), tabasco zielonego i czerwonego. jak mam to wrzucam podsmażone pieczarki, albo szynkę, salami itp.albo orzeszki piniowe. Jak się wszystko pięknie ugotuje dodaję przyprawy (ok 5 min przed podaniem): świeże oregano, bazylię, czosnek (dopiero teraz bo traci aromat)jeszcze troszkę pieprzu, jak jest za kwaśne - cukier. w sezonie używam świeżych pomidorów, ale zazwyczaj jem oryginał w mojej ulubionej spaghetterii w Modenie aha makaron... oliwy nie dodaję do gotowania, bo sos ma się przyklejać do makaronu! Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Sos do spaghetti - wracam do spaghetti :) 20.09.04, 17:21 Jesli nie chcesz pestek w sosie, musisz przetrzec. Odpowiedz Link Zgłoś
tropiciel_blednego_aha Re: Sos do spaghetti - wracam do spaghetti :) 21.09.04, 12:54 linn_linn napisała: > Jesli nie chcesz pestek w sosie, musisz przetrzec. i w dodatku nie bedzie taki kwaskowaty Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Sos do spaghetti - wracam do spaghetti :) 20.09.04, 17:30 Pomidory mozna sparzyc , obrac i tak dusic albo pokroic na 4, 10 min. podgotowac i przetrzec przez sito. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczka Re: Sos do spaghetti - dobry przepis IP: 194.223.152.* 20.09.04, 17:21 ja lubie bialy sos z pieczarkami i jakims ptakiem (byle nie kaczka ;D) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazylka Re: Sos do spaghetti - dobry przepis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 21:46 a ja jeszcze wyciągnę ten wątek, bo przypomniał mi się pyszny sos zrobiony przez mojego przyjaciela włocha - coś w rodzaju carbonary tylko z cieniutko pokrojoną i posoloną cukinią zamiast boczku. bardzo dobre, zresztą od tego czasu parę razy robiłam sosy i białe i czerwone w oparciu o taką własnie cukinię - bardzo fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
pelengajew Re: Sos do spaghetti - dobry przepis 21.09.04, 11:42 Robisz serowe sosy do spaghetti, więc pozwolę sobie zadać Ci pytanko. W przepisie na sos z Gazety jest ser gorgonzola. Czy można ją zastąpić cambozolą? Ewentualnie "duńskim niebieskim"? Żarcie ma być dla rodzinki nie na pokaz i żaden smakowy "ortodoks" nie będzie tego próbował. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: Sos do spaghetti - dobry przepis 21.09.04, 12:10 cambozola jest absolutnie odmienna od gorgonzoli - nie chodzi o oryginalnosc, tylko rodzaj. Zamiast gorgonzoli użyj lepiej rokpola (ale polecam raz szarpnac sie na te kilka deko, chocby zeby porownac) Te dunskie niebieskie - przynajmniej niektore - są jak dla mnei zbyt ostre, w negatywnym znaczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
pelengajew Re: Sos do spaghetti - dobry przepis 21.09.04, 12:26 Dzięki. Szarpnę się na pewno. Po prostu te dwa mam w lodówce i nie musiałby nigdzie wyłazić. Ale trudno jak się nie nadają to czeka mnie "wyskok" do sklepu. Jeszcze raz dzięki. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szimi Re: Sos do spaghetti - dobry przepis IP: *.icpnet.pl 21.09.04, 13:48 w sobotę jadłem tradycyjne spaghetti z sosem bolognese domowej roboty robionym z prawdziwych dojrzałych polskich pomidorów i z mięsa mielonego zrobionego przez moją mamę... mówię wam pychota lepszego sosu nigdy nie jadłem... a jestem spaghettiżercą Odpowiedz Link Zgłoś