Dodaj do ulubionych

Przepis na chłodnik

IP: *.radiozet.com.pl / 10.10.11.* 06.05.02, 10:20
No właśnie. Jak zrobić dobry chłodnik?
Obserwuj wątek
    • Gość: figaro Re: Przepis na chłodnik IP: *.srkch.prv / 10.10.12.* 06.05.02, 13:09
      Ja robię taratora - bułgarski chłodnik ze zsiadłego mleka (jogurtu)
      zimne,zsiadłe, świeże mleko roztrzepać, dodać pokrojone w kostkę zielone,
      obrane ogórki, sporo przeciśniętego przez praskę czosnku, posolić, popieprzyć,
      na chwilę do lodówki i podawać na talerzach.
      Wariacje: do wersji podstawowej dodać dużo posiekanego zielonego kopru,
      szczypiorku, posiekane rzodkiewki - może być wszystko naraz, może być osobno.
      Ale to już nie jest tarator.
      Chłodnikiem jest też gazpacho - miksuje się pomidory, paprykę z miąższem bułki
      i wodą mineralną, chyba dodaje się czosnek, ( cebulę?) przyprawia, schładza i
      dodaje kostki lodu, oraz kostki papryki i pomidora. Smacznego.
      • Gość: rabi Re: Przepis na chłodnik IP: *.radiozet.com.pl / 10.10.11.* 06.05.02, 13:55
        Gość portalu: figaro napisał(a):

> Ja robię taratora - bułgarski chłodnik ze zsiadłego mleka (jogurtu)
        > zimne,zsiadłe, świeże mleko roztrzepać, dodać pokrojone w kostkę zielone,
        > obrane ogórki, sporo przeciśniętego przez praskę czosnku, posolić, popieprzyć,
        > na chwilę do lodówki i podawać na talerzach.
        > Wariacje: do wersji podstawowej dodać dużo posiekanego zielonego kopru,
        > szczypiorku, posiekane rzodkiewki - może być wszystko naraz, może być osobno.
        > Ale to już nie jest tarator.
        > Chłodnikiem jest też gazpacho - miksuje się pomidory, paprykę z miąższem bułki
        > i wodą mineralną, chyba dodaje się czosnek, ( cebulę?) przyprawia, schładza i
        > dodaje kostki lodu, oraz kostki papryki i pomidora. Smacznego.

Wielkie dzięki, figaro.

• Gość: bolewora Re: Przepis na chłodnik IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.05.02, 23:16
      Ja robie tradycyjny człodnik lekko uproszczony kefir,jogurt/gęsty/,śmietana
      jogurtowa, trochę barszczyku Horteksu z kartonu posolić,posłodzić do smaku ,
      pokrojene drobno rzodkiewki,surowy ogórek,szczypiorek, koperek wszystkiego dużo
      do tego jajka na twardo każdemu na talerz według upodobania krojene w ósemki/
      ja wolę drobniej/obok na talerzu gorće ziemniaczki posypane koperkiem albo
      nie .Dziś robiłam i był pyszny
    • Gość: pletwa Re: Przepis na chłodnik IP: *.pekao.com.pl 08.05.02, 13:48
      Najlepszy chłodnik jest z botwinki - akurat teraz dobra pora. Pęczek (albo dwa,
      zależy ile chcecie nagotować) botwinki posiekać - razem liście, łodyżki i małe
      buraczki. Poddusić w rondlu na łyżce masła, wcisnąć sok z połowy cytryny (żeby
      buraczki nie straciły koloru). Gdy zmięknie, przerzucić do garnka, dolać wody,
      wkroić pół pęczka koperku, doprawić cukrem (sporo) i vegetą (troszkę), można
      jeszcze ewentualnie dać trochę czerwonego barszczu instant - dla koloru i
      zaostrzenia smaku. Pogotować jeszcze chwilę, doprawić 2 łyżkami śmietany
      (gęstej, "szefa kuchni").
      Kiedy ostygnie wkroić (do wyboru, albo wszystko naraz)- szczypiorek, koperek,
      świeży ogorek, rzodkiewkę, jajko na twardo. Już na talerzu dolać parę lyżek
      kefiru, wymieszać i zajadać. Jak się do tego obok postawi młode ziemniaczki z
      koperkiem i skwareczkami - to pełny odjazd!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka