Gość: rabi IP: *.radiozet.com.pl / 10.10.11.* 06.05.02, 10:20 No właśnie. Jak zrobić dobry chłodnik? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: figaro Re: Przepis na chłodnik IP: *.srkch.prv / 10.10.12.* 06.05.02, 13:09 Ja robię taratora - bułgarski chłodnik ze zsiadłego mleka (jogurtu) zimne,zsiadłe, świeże mleko roztrzepać, dodać pokrojone w kostkę zielone, obrane ogórki, sporo przeciśniętego przez praskę czosnku, posolić, popieprzyć, na chwilę do lodówki i podawać na talerzach. Wariacje: do wersji podstawowej dodać dużo posiekanego zielonego kopru, szczypiorku, posiekane rzodkiewki - może być wszystko naraz, może być osobno. Ale to już nie jest tarator. Chłodnikiem jest też gazpacho - miksuje się pomidory, paprykę z miąższem bułki i wodą mineralną, chyba dodaje się czosnek, ( cebulę?) przyprawia, schładza i dodaje kostki lodu, oraz kostki papryki i pomidora. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rabi Re: Przepis na chłodnik IP: *.radiozet.com.pl / 10.10.11.* 06.05.02, 13:55 Gość portalu: figaro napisał(a): > Ja robię taratora - bułgarski chłodnik ze zsiadłego mleka (jogurtu) > zimne,zsiadłe, świeże mleko roztrzepać, dodać pokrojone w kostkę zielone, > obrane ogórki, sporo przeciśniętego przez praskę czosnku, posolić, popieprzyć, > na chwilę do lodówki i podawać na talerzach. > Wariacje: do wersji podstawowej dodać dużo posiekanego zielonego kopru, > szczypiorku, posiekane rzodkiewki - może być wszystko naraz, może być osobno. > Ale to już nie jest tarator. > Chłodnikiem jest też gazpacho - miksuje się pomidory, paprykę z miąższem bułki > i wodą mineralną, chyba dodaje się czosnek, ( cebulę?) przyprawia, schładza i > dodaje kostki lodu, oraz kostki papryki i pomidora. Smacznego. Wielkie dzięki, figaro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolewora Re: Przepis na chłodnik IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.05.02, 23:16 Ja robie tradycyjny człodnik lekko uproszczony kefir,jogurt/gęsty/,śmietana jogurtowa, trochę barszczyku Horteksu z kartonu posolić,posłodzić do smaku , pokrojene drobno rzodkiewki,surowy ogórek,szczypiorek, koperek wszystkiego dużo do tego jajka na twardo każdemu na talerz według upodobania krojene w ósemki/ ja wolę drobniej/obok na talerzu gorće ziemniaczki posypane koperkiem albo nie .Dziś robiłam i był pyszny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pletwa Re: Przepis na chłodnik IP: *.pekao.com.pl 08.05.02, 13:48 Najlepszy chłodnik jest z botwinki - akurat teraz dobra pora. Pęczek (albo dwa, zależy ile chcecie nagotować) botwinki posiekać - razem liście, łodyżki i małe buraczki. Poddusić w rondlu na łyżce masła, wcisnąć sok z połowy cytryny (żeby buraczki nie straciły koloru). Gdy zmięknie, przerzucić do garnka, dolać wody, wkroić pół pęczka koperku, doprawić cukrem (sporo) i vegetą (troszkę), można jeszcze ewentualnie dać trochę czerwonego barszczu instant - dla koloru i zaostrzenia smaku. Pogotować jeszcze chwilę, doprawić 2 łyżkami śmietany (gęstej, "szefa kuchni"). Kiedy ostygnie wkroić (do wyboru, albo wszystko naraz)- szczypiorek, koperek, świeży ogorek, rzodkiewkę, jajko na twardo. Już na talerzu dolać parę lyżek kefiru, wymieszać i zajadać. Jak się do tego obok postawi młode ziemniaczki z koperkiem i skwareczkami - to pełny odjazd!! Odpowiedz Link Zgłoś