Dodaj do ulubionych

przyjęcie "tematyczne"- INDIE

18.02.05, 13:19
impreza w planach, zbieram pomysly i przepisy, ale głównie wskazówki co z czym
i do czego - jesli mozna to ortodoksyjnie- żaden tam fiużyn:)
chcialabym startery, danie główne i słodkości (kulfi)
czy puri Wam zawsze pęcznieją w smażeniu?
Obserwuj wątek
    • Gość: nesca Re: przyjęcie "tematyczne"- INDIE IP: *.block.alestra.net.mx 18.02.05, 13:54
      koniecznie chlebek naan lub roti. nie wyobrazam sobie hinduskiego jedzenia bez podgryzania tych
      plackow.
      • invicta1 Re: przyjęcie "tematyczne"- INDIE 18.02.05, 13:58
        ja się nie znam powiedz co to ROTI?
        • Gość: nesca Re: przyjęcie "tematyczne"- INDIE IP: *.block.alestra.net.mx 18.02.05, 14:08
          i naan i roti to rodzaj chlebkow hinduskich - choc wedlug mnie powinno sie je nazywac raczej plackami
          ;-). Znalazlam ci na chybcika jeden przepis, zaznaczam nie wyprobowany, bo ja kupuje te chlebki
          gotowe i tylko podgrzewam. Jest tu: breadnet.net/roti.html.
          pozdr. nesca
          • martvica Re: przyjęcie "tematyczne"- INDIE 18.02.05, 14:15
            Poszukaj przpisów Kingi Błaszczyk-Wójcickiej, na kuchennych stronach Gazety,
            sporo indyjskich dań tam było:)
            • jacek1f Re: przyjęcie "tematyczne"- INDIE 18.02.05, 14:19
              Samosy
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18706645&a=18707565
              no i słonawy jogurt :-) Ale ten sama sobie zrobisz spokojnie.
              • invicta1 Re: przyjęcie "tematyczne"- INDIE 18.02.05, 14:20
                dziękuję wszystkim i proszę o jescze
                przepisów pani Kingi zaraz poszukam
              • miszam Re: przyjęcie "tematyczne"- INDIE 18.02.05, 14:29
                Umarłam ze śmiechu czytając to automatyczne tłumaczenie z linku o samosach:D
                • jacek1f niech śię inni pośmieją - up :-)) 18.02.05, 14:37
                  • Re: Samosa - kto zna przepis?
                  wedrowiec2 18.12.2004 22:22 + odpowiedz
                  Wersja rozrywkowa, z automatycznego tłumacza strony z przepisami:
                  wersja angielska:
                  Samosas and Chutney
                  From the Raw Chef's Collective
                  1 cup soaked walnuts
                  1 head cauliflower
                  1 yam
                  1 onion
                  1 zuchini
                  1 lemon, juiced
                  1/2 cup peas
                  2 tbsp curry powder
                  2 tsp celtic sea salt or nama shoyu
                  2 cloves garlic
                  pinch of cayenne, habanero or jalapeno (if desired)
                  Cuisinart (food process) the nuts and garlic to a paste; Cuisinart the peeled
                  yam and cauliflower to a puree; dice onion and zuchini; mix with rest of
                  ingredients; form into pyramid; bread (if you have any raw bread or cracker
                  crumbs); dehydrate 3- 9 hours at 95 degrees.
                  Chutney
                  In a blender place 2 cups sweet fruit (bananas, persimmons, cherries, etc); 1
                  cup pitted dates; 1/2 tsp. curry powder; pinch of sun dried lime (optional);
                  pinch of cayenne; 1 tsp. salt or nama shoyu; 1 clove garlic; 1 inch ginger; 1
                  tsp olive oil; splash of h20. BLEND UNTIL CREAMY
                  Tops- Use oven on lowest setting with door open if no dehydrator; serve with
                  sliced cucumber, salad, sliced purple onion. Samosas should be crispy on the
                  outside, soft on the inside; serve with a generous dollop of chutney!

Wersja polska
                  Samocice i Zsuwnia
                  Z Surowy Mistrz kucharski Zbiorowy
                  1 filiżanka przemoczony orzechy włoskie
                  1 głowa kalafior
                  1 słodki ziemniak
                  1 cebula
                  1 zuchini
                  1 cytryna, bardziej soczysty
                  1/2 filiżanka ziarnka grochu
                  2 tbsp wyprawiać skórę proch
                  2 tsp celtycki morze sól albo ckliwie shoyu
                  2 goździki czosnek
                  szczypać od Cayenne, habanero albo jalapeno ( jeśli pragnął)
                  Kuchnia ( żywność przebieg) ten nakrętki i czosnek wobec pewien ciasto; Kuchnia
                  ten obrany słodki ziemniak i kalafior wobec pewien tarte; kostki do gry cebula
                  i zuchini; obcować z odnawiać zapas towarów od składniki; wchodzą w skład w
                  piramida; chleb ( jeśli masz wszelki surowy chleb albo dziadek do orzechów
                  okruchy); odwadniać 3- 9 godziny przy 95 stopnie.

zsuwnia
                  W pewien miksery miejsce 2 filiżanki słodki owoc ( banany, śliwy daktylowe,
                  wiśnie, etc); 1 filiżanka nędzne wynagrodzenie daty; 1/2 tsp. wyprawiać skórę
                  proch; szczypać od słońce wysuszył wapno (fakultatywny); szczypać od Cayenne; 1
                  tsp. sól albo ckliwie shoyu; 1 goździk czosnek; 1 cal imbir; 1 tsp olej z
                  oliwek; opryskać od h20. ŁĄCZYĆ SIĘ DO Wierzyciel
                  Szczyty- Używać piec u najniższy osiedlać rezygnować drzwi otworzyć jeśli nie
                  odwadniać; służyć rezygnować pokrojony ogórek, sałatka, pokrojony purpura
                  cebula Samocice powinien być kruchy u ten zewnątrz, miękki od wnętrze; służyć
                  rezygnować pewien hojny dolar od zsuwnia!
                  • invicta1 Re: niech śię inni pośmieją - up :-)) 18.02.05, 14:39
                    :D
                    zrobię z polskiego tłumaczenia-będzie jednak fiużyn:)
                    • Gość: senin tu masz sprawdzone somozy IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 18.02.05, 20:56

kopiuje jeden z dawnych postow:

ja robie zwykle curry puffs, z miesem i ziemniakami.
                      Ale jesli chcesz wegetarianskie to mozna tak:

Nadzienie ; podstawa sa ugotowane ziemniaki, cebula warzywa(groszek fasolka
                      marchew) curry.

Nie bede sie bawic w przyrzadzanie wlasnej mieszanki curry , bo mi sie nie chce-
                      kupuje gotowa. Lubie paste "pataka" ale jakakolwiek dobra mieszanka w proszku
                      sie nada.

Na oleju podsmaz mustard seeds (nie wiem jak po polsku) zeszklij cebule (1 duza)
                      dodaj curry posmaz z minute. wrzuc (mrozony?) zielony groszek (szklanke),
                      marchewke(tylr samo), podsmaz do miekkosci, posol do smaku dodaj ugotowane
                      ziemniaki pokrojone w kostke (ze trzy spore) wymieszaj. dodaj sok z pol cytryny
                      i posiekana zielona kolendre.

Poczekaj az ostygnie, nakladaj na ciasto wg wlasnego upodobania. Ja zwykle
                      uzywam ciasto francuskie i pieke w piekarniku przez jakies pol godziny (180
                      stopni)

mozesz je zrobic z miesem mielonym (dodaj do smazacej sie cebuli po dodaniu
                      curry)
                      • Gość: senin i jeszcze jedno.... IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 18.02.05, 21:55

Podejrzewam, ze wiekszosci jest znane, to co napisze, ale tak na wszelki
                        wypadek:
                        posilek w stylu indyjskim jest nieco iny niz tradycyjny: przystawka, zupa,
                        glowne, deser

stol zastawiony jest polmiskami, miseczkami, z roznymi curry, (nie nalezy
                        zapomniec o Dhal'u) piklami, raitami, do tego ryz i chlebek jakis, lub pappadums

taki np zestaw: jedna lub dwie curry miesne, warzywne (np szpinak z panirem),
                        dhal, pikle z lemonki lub mango, papadums (przygotowuje sie bardzo szybko,jak
                        sie kupi gotowe ;) i zolty ryz (to jest zawsze przeboj, ten ryz)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11751254&a=11770517

podaje tez jogurt, zwykle z zielona kolendra (dla tych co sie po chilli chca
                        schlodzic)

samozy mozna podac przed glownym posilkiem, jako przekaske
      • chefot Re: przyjęcie "tematyczne"- INDIE 22.09.05, 22:47
        Czy wiecie gdzie w Warszawie (w Polsce??) można dostać roti flour? Mają może w
        indyjskich knajpach? Tandoori Palace itp.?

Gość portalu: nesca napisał(a):

> koniecznie chlebek naan lub roti. nie wyobrazam sobie hinduskiego jedzenia bez
        > podgryzania tych
        > plackow.
    • Gość: totos Re: przyjęcie "tematyczne"- INDIE IP: *.firstannapolis.com 18.02.05, 14:52
      Na przystawke samosy...

Na danie glowne koniecznie zupa z soczewicy oraz cos z jagnieciny lub saag
      panir (bialy ser domowej roboty za szpinakiem) a na deser gajar halva -drobno
      starta marchewka gotowana z mlekiem, duza iloscia cukru, miodu, orzechami i
      rodzynkami. Lody o smaku mango tez sa wspaniale ale nie wiem czy sa dostepne...
      • jacek1f no i herabata 18.02.05, 14:53
        • jacek1f Re: no i herbata - za szybo... 18.02.05, 14:53
          ... taka z kardamonem, imbirem i mlekiem i slodka mocna, mniam.
          • jacek1f masz ściągę ;-) 18.02.05, 14:55
            kliknij menu indyjskiej, jako pomoc ogólną...

www.roomservicepolska.pl/restauracje.htm
            • invicta1 Re: masz ściągę ;-) 18.02.05, 14:59
              o kurna, ale wybór...
              dużo tego mają
              • jacek1f Invicto, ale Ty nie zakladasz restauracji! :-) n/t 18.02.05, 15:00
            • monia_77 Re: masz ściągę ;-) 18.02.05, 15:02
              A chickena garham masala tez podasz? Mniam. No wlasnie te chlebki hinduskie sa
              swietne, ale troszke nawet przypominaja tak mocniej podpieczone tortille, moze
              mozna to jakos tak zastapic? No i czy bedziecie jesc tylko palcami na tym
              przyjatku? ;-))

Bardzo prosze o wklejanie przepisow, bo z induszczyzny to robilam dotad
              kuraczaka curry po ktorym rodzinam hmmmm orzekla ze bez gasnicy dalej nie
              ruszą ;-) Co to sa te samosy?
              • jacek1f takie ichnie pierogi :-))) polecam. n/t 18.02.05, 15:04
              • invicta1 Re: masz ściągę ;-) 18.02.05, 15:09
                paluchami, to by bylo nawet atrakcyjnie, ale niezorientowanym ręce mogłyby sie
                pomylić:)
                ja sie dopiero zapoznaje z tymi przepisami, bo zachorowałam po filmie (Kabhi
                Khushi Kabhie Gham) Bollywood swoje zrobił:)
                a curry mam nie z Indii co prawda, ale ze Stambułu, więc już jest jakiś start
                kiedyś robiłam purisy
                samosy sa smazone w głebokim tłuszczy, jesli nie poplatalam czegos
                garam masala to chyba w sumie dosc dowolna mieszanka tzn ma mnostwo odmian czy tak?
                • monia_77 eh te nazwy! 18.02.05, 15:16
                  No tych nazw kuchni indyjskiej to nie kumam, bo u nas ichnich restauracji jak
                  na lekarstwo. Co do pierogow samosow (szkoda ze ta nazwa nie pochodzi od "same
                  sie robia") to chyba jadlam ale tureckie takie w barze tureckim na Kruczej z
                  roznymi nadzieniami, tluste niestety. Smazenie w glebokim tluszczu to jakos hmm
                  bardzo odlegly temat bo ja sie ciagle pilnuje z wagom! A co do jedzenia
                  paluchami to przyznam ze pomysl rewelka, tylko bardziej higienicznie to jak
                  kazdy ze swojego talerza, obok miseczka do popluakania. Jakos z jednej michy
                  paluchami to bym sie nie odwazyla ;-) bo wiadomo to to ..
                  • jacek1f Moniu, mozesz inaczej: 18.02.05, 15:18
                    z tymi samosami. Wez gotowe ciasto kruche, filo, albo francuskie i nadziej je
                    roznymi farszami. I upiecz w piekarniku "beztluszczowo".
              • Gość: nesca kurczak tandoori IP: *.block.alestra.net.mx 18.02.05, 15:19
                Ja najczesciej robie kurczaka tandoori. W Polsce mozna dostac dostac wszystkie potrzebne skladniki i
                jest prosty do przyrzadzenia, nalezy tylko przewidziec jeden dzien wczesniej na marynowanie miesa. W
                wersji najprostszej marynujemy kawalki kurczaka w mieszance naturalnego jogurtu, garam masala (w
                hipermarketach mozna kupic gotowa mieszanke w sloiku), 2 lyzek musztardy i z dodatkiem
                rozgniecionych trzech zabkow czosnku i 1 lyzeczki kurkumy. Na drugi dzien wykladamy kurczaka wraz
                z marynata do brytfanki i pieczemy. W taki sposob mozna rowniez przyrzadzic jagniecine.
                Polecam tez dania z chick peas, czyli polskiej cieciorka - jest pyszna nie tylko po hindusku.
                • invicta1 Re: kurczak tandoori 18.02.05, 15:22
                  a czerwony barwnik spozywczy mozna gdzieś kupić? mam w domu przepis na kurczaka
                  i wyglada piekielnie z tym barwnikiem (przepis ze zdjeciem)
                  • Gość: nesca Re: kurczak tandoori IP: *.block.alestra.net.mx 18.02.05, 15:30
                    czerwony barwnik? ale do czego? jesli do kurczaka tandoori to niepotrzebny, bo od garam masala
                    kurczak zabarwi sie sam na czerwono, a raczej na buraczkowo ;-). Jesli chodzi o zdjecia potraw zas, to
                    nalezy wziac poprawke na to, ze sa one specjalnie stylizowane, dania sa czesto np. niedogotowane aby
                    wszystko wygladalo pieknie ;-). albo dodaje sie nieprawdziwe elementy np. sztuczne kulki lodow, itp.
    • Gość: Roy Re: przyjęcie "tematyczne"- INDIE IP: 82.140.66.* 18.02.05, 15:01
      Invicta, tutaj do wyboru:

www.gadnet.com/recipes.htm
      • invicta1 wow 18.02.05, 15:02
        to ide czytac
        dzięki jeszcze raz
    • roseanne Re: przyjęcie "tematyczne"- INDIE 18.02.05, 17:32
      co prawda ten link podawal kiedys Ampolion, ale bardzo czesto z niego korzystam
      www.recipemix.com/veggies.htm
      zwlaszcza z dan ze szpinakiem i serkiem panir
      • ampolion Re: przyjęcie "tematyczne"- INDIE 19.02.05, 00:11
        Milo mi, milo...
        • ampolion Re: przyjęcie "tematyczne"- INDIE 19.02.05, 00:15
          No i jeszcze dodam (po polsku!!!):
          thujdara.notlong.com
    • nobullshit Re: przyjęcie "tematyczne"- INDIE 18.02.05, 17:53
      Moje ulubione - i wypróbowane przepisy to
      - kurczę korma
      - polędwica passanda
      - ryż palao z grzybami

Służe przepisami. Na terenie Warszawy mogę też posłużyć prawdziwym sari
      z bluzeczką pod.

Aha, w Bomi widziałam indyjskie piwo Kingfisher.
    • Gość: senin curry z kurczaka (z jogurtem) IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 18.02.05, 21:13
      wyprobowany do granic mozliwosci:
      (powtorka)

ja marynuje pocietego na niezbyt duze kawalki w takiej oto mieszance:
      ok 300g jogurtu,
      4 zbki czosnku,
      kurkuma (lyzka)
      sproszkowanym chilli (ile kto zniesie),
      sproszkowana koledra (lyzka)
      kmin (cumin- tez lyzka)
      sol, posiekana
      koledra swieza, (sporo, ale tez zostawic troche do posypania tuz przed podaniem)

marynowac ok 2 godzin (ja przyznam sie, ze czesto tylko 15 minut trzymam w
      marynacie, a i tak wychodzi swietny ;)

potem to juz klasyka: na oliwie zeszklic cebule z kawalkiem posiekanego imbiru,
      dodac kurczaka z marynata, dusic do miekkosci (ok 40 minut) dodac reszte
      zielonej kolendry, podawac z ryzem i raita (moze byc drobno posiekany pomidor z
      cebula, szczypta soli i cukru i moze odrobina soku z cytryny)
      • Gość: Cynamoon kilka przepisow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 21:25
        podawalam niedawno, w tym i slodkie:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=10690041&a=10717699
    • Gość: senin baranina/jagniecina curry IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 18.02.05, 21:41
      (odgrzewany przepis- sparawdzony)

1.5kg miesa (kurczak, jagniecina)
      kilka zabkow czosnku
      2 lyzki curry (indyjskie, czerwone, nie zolte "chinskie")
      1 duza cebula
      troche swiezego imbiru
      kilka lisci curry (jesli posiadasz)
      3 srednie ziemniaki (pokrojone w kostke)
      tamaryszek (namoczyc w cieplej wodzie i odcisnac, wywalic farfocle)

Prosto, podsmazyc na oliwie czosnek, dodac duza drobno posiekana cebule i
      troche swiezego imbiru, dorzucic sporo pasty lub sproszkowanej mieszanki
      curry, posmazyc przez minute by przyprawy wydaly aromat, wrzucic pokrojona w
      kostke baranine, posolic, podsmazyc, dodac ziemniaki, liscie curry, a potem
      dusic z dodatkiem wody przez ok 40 minut. Zakwasic
      tamaryszkiem)-

Inna wersja Lamb Pasanda zaklada marynowanie pokrojonego miesa w jogurcie

300 g jogurtu
      1.5kg miesa
      kilka zabkow czosnku
      2 lyzki curry
      1 duza cebula
      1 pomidor
      lyzeczka cukru
      kilka straczkow/ziaren krdamonu (jak pominiesz, swiat sie nie zawali)

mozna dodac do tego bialego wina i
      troche soli. pozostawic na noc lub pare godzin.

Podsmazyc cebule, imbir, dodac curry (dwie kopiate lyzki), podsmazyc wrzucic
      mieso z marynata - dodac duzego posiekanego pomidora, lyzeczke cukru, kardamon -
      dudic
      pod przykryciem ok. 40 minut. - to moja ulubiona potrawa - nigdy nie zawodzi

moje przepisy zawieraja czesto gotowe mieszanki curry (bo z natury lekko leniwa
      jestem)
      mozesz przyrzadzic wlasna, ale mysle ze lepiej jesli syswia Ci da pare rad, gdy
      sie pojawi, bo chyba bieglejsza w tym ode mnie jest :)
      • Gość: sto kobiet naan i roti IP: 67.71.123.* 19.02.05, 00:27
        no to ja doloze Wam naan i roti (podaje sie albo jedno albo drugue, naan w
        wersji luksusowej)
        roti- zagniesc make pelnoziarnista z woda (roti flour pewnie w Polsce bedzie
        niedostepna) - ma byc konsystencji jak na pierogi, podzielic na kulki wielkosci
        piastki malego dziecka rozwalkowac - mniej wiecej na wielkosc rozpostartej
        dloni. Smazyc na suchej patelni az do pojawienia sie pecherzykow po obu
        stronach (powinno sie je jeszcze dopiec na takim rusztowaniu nad ogniem az sie
        wypelnia powietrzem). Po upieczeniu klasc na kupke, posmarowac maslem, zawinac
        w folie.
        Naan - robi sie podobnie tyko z ciasta drozdzowego. Mozna posypac sezamem albo
        kminkiem.
        Pozdrowienia,
        Sto Kobiet
        • bazylia7 Re: naan i roti 19.02.05, 01:06
          moja znajoma ze sri lanki do roti wgniatala ghee (czy moze maslo, nie pamietam)

tzn po rozwalkowaniu ciasta smarowala maslem, potem zwijala w rulon, ugniatala,
          kroila w plastry i rozwakowywala ...
          a moze to roti paratha?

znasz taka metode, syswia?
          • Gość: syswia Re: naan i roti IP: 67.71.123.* 19.02.05, 04:29
            tak to mogla byc paratha - zawinac w to mozna przyprawy albo przyprawione
            gotowane ziemniaki albo kalafiora albo rzodkiew i potem to smazyc obficie
            smarujac ghee.
            Do srodka raczej masla nie, chociaz wszystko jest mozliwe, ja uzywam przepisow
            z Punjabu (pln Indie)....a to wielki kraj
      • Gość: Marina Re: baranina/jagniecina curry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 21:29
        Chcialam goraco PODZIEKOWAC za ten przepis -lamb pasanda.Moj maz -Anglik-jak
        wiekszosc Anglikow uwielbia kuchnie hinduska.Poniewaz swietna knajpa hinduska-
        Maharaja-ostatnio pozdrozala, postanowilam sama przyrzdzic cos z tych
        przepisow.Zrobila Lamb Psanda NIEMAL wedlug przepisu, poniewaz gotowalam nie 40
        minut ale na BARDZO malym ogniu-2,5 godziny.Wyszlo tak genialnie, ze po raz
        pierwszy, po 15 latach od slubu, moj maz po zjedzeniu czegos co zrobilam( a
        gotuje nizele) UKLAKL po spalaszowaniu Lamb Pasanda.Dzieki
        SENIN,dzieki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka