Dodaj do ulubionych

Cebulka prazona

20.02.05, 14:25
Pomijam juz fakt ze pyszna jest sama w sobie,ale do czego mozna ja dodac? Ja
dodaje do kanapek
Obserwuj wątek
    • Gość: KarolaDeluxe/kags Re: Cebulka prazona IP: *.futuro.pl 20.02.05, 15:02
      Ja klasycznie do hot-dogow :).
      Ostatnio tez na ryz w potrawach a'la chinszczyzna.
    • Gość: kiwi Re: Cebulka prazona IP: *.chello.pl 20.02.05, 18:05
      Ja czasem do zupy lub sosu, jeśli straszliwie się spieszę.
    • Gość: aga Re: Cebulka prazona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 18:13
      czy mozna ją sobie zrobić samodzielnie?
      • Gość: kiwi Re: Cebulka prazona IP: *.chello.pl 20.02.05, 18:35
        Ja bym takiej chrupkiej chyba nie umiała...
        • Gość: KarolaDeluxe/kags Re: Cebulka prazona IP: *.futuro.pl 20.02.05, 21:32
          Ja pare razy probowalam i raz wyszla prawie taka sama :).
    • pola145 Re: Cebulka prazona 20.02.05, 19:30
      Właśnie, czy można zrobić samemu ? Ja kupuję taką cebulkę za 150 g płacę 3 zł.
      • Gość: senin Re: Cebulka prazona IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 20.02.05, 21:58
        a ile kosztuje kilogram cebuli w pl, bo moze sie nie oplaca...?
        • kags Re: Cebulka prazona 21.02.05, 12:25
          Ja w Bomi zaplacilam za opakowanie 500g ok. 6zl
          • kags Re: Cebulka prazona 21.02.05, 12:26
            Chodzilo mi oczywiscie o praona cebulke :). A surowa, pewnie z 80gr ;).
    • ulcik Re: Cebulka prazona 21.02.05, 07:22
      do salatek
      • mnkra do Senin 21.02.05, 07:43
        Nie probowalam sama robic tej cebulki,zazwyczaj kupuje w 100 g opakowaniu za 7
        zl.Jest smaczna chrupiaca.troche droga ale za to pyszna jest w kanapkach,
        salatkach ,lubie tez posypac nia ziemniaki do obiadu.
        Odpowiadajac Senin to w Polsce kilogram swiezej cebuli kosztuje miedzy 3.50 a
        7 zl za kilogram.Zalezy czy kupujesz, wieksza ilosc,np.5 kg. w supermarkecie
        czy 1 kg.na placu targowym w rodzaju np. krakowskiego "Starego kleparza".

• Gość: senin Re: do Senin IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 21.02.05, 08:09
          czyli jakby na to nie patrzec, to sie nie oplaca...
          na 100g cebulki prazonej musisz zuzyc przynajmniej pol kilo swiezej, i olej i
          gaz i z godzine musisz przy tym stac

no i nie wiadomo czy sie uda ;)

ktos wczesniej pisal, ze kuouje prazona po 3 zl za 150 g.
          • mnkra Re: do Senin 21.02.05, 08:23
            Podobnie jak Ty, rowniez uwazam,ze sie nie oplaca.Tym bardziej, ze np. na 5
            podejsc 1 zakonczy sie sukcesem to mnie zniecheca. Jezeli chodzi o szklenie czy
            inne smazenie cebuli to osobiscire jest to dla ,mnie czynnosc,ktorej nie
            cierpie robic w kuchni, poniewaz wlasnie wtedy kiedy cebula jest na patelni
            alboo zadzwoni telefon,albo cos innego odwroci moja uwage,wtedy wystarczy
            moment i cebula przypalona z patelni laduje w koszu.Podobnie mam z bulka tarta
            rumieniona na masle np. do kalafiora.To juz u mnie standart. Co do ceny za 100
            g ,3.50 to tez zwrocilam na to uwage ale nie bardzo wiem gdzie mozna taka
            tania , bo o polowe tansza kupic. Ja kupuje przewaznie w jakims hipermarkecie a
            najblizej mam do Tesco.
        • ruda_80 Cena surowej cebuli 21.02.05, 12:42
          Cebula w cenie 3.50 a 7 zł za kilogram?? Gdzie?? Ja ostatnio kupowałam za 90
          gr. Chyba, że chodzi o taką ze szczypiorem, to nie wiem ile kosztuje. Ale
          sądzę, że do prażenia nadaje się taka zwykła z suchą skórką, kosztująca w
          granicach 1 zł za kg.
          • mnkra Senin, Cena surowej cebuli 21.02.05, 12:51
            Przepraszam ,poknocilam z tymi cenami,oczywicscie,ze to absurd co napisalam.
            3.50 kosztuje 5 kilogramow cebuli w 1 siatce, natomiast jezeli kupujesz 1
            kilogram wtedy zaplacisz od 0.70 do 1 zl za kilogram. Senin nieswiadomie
            wprowadzilam Cie w blad. Ale i tak sama nie bede robila prazonej,nie sadze zeby
            sie to udalo w warunkach domowych
    • Gość: senin Re: Cebulka prazona IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 21.02.05, 08:01
      do makaronow smazonych w stylu orientalnym , do zup
    • Gość: goska Re: Cebulka prazona IP: *.gizycko.mm.pl 21.02.05, 09:12
      A do pieczenia chleba próbowałyście?Polecam,bo pyszne!!!
    • qubraq Re: Cebulka prazona 21.02.05, 11:23
      Trzymam w kuchennych gablotach chyba wszystkie cebule, od suszonych płatków do
      grubszego gryzu, przez granulki do grysiku i aż do pyłu wręcz a dalej prazone
      smazone jak i w miodzie i soku malinowym z tartym kminkiem na kaszel, uzywam do
      czego sie da a proszkiem cebulowym posypuje np kanapki z maslem albo smalcem,
      dodaję do wszystkich past wędlinowych czy z ryb wędzonych ... dodaję do
      włoszcyzny do gotowania ziemniaków do gulaszu i grzybów duszonych...
      Kocham cebulę w każdej postaci - czy Pani redaktor Małgorzata C. z Radia Bis
      słyszy?
      Andrzej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka