speni 21.02.05, 18:37 Jak robicie, tylko prosze podajcie nawet markę musztardy, bo zauważyłam, że właśnie od tego najbardziej zależy smak sosu. A bardzo bym chciała zapamietac taki jeden naprawde dobry, coby na szybko można było polac sałate. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skarolina Re: winegret 21.02.05, 19:05 Fakt, musztarda w tym najważniejsza :) Przepis od moich ciotek, od 70 lat mieszkających we Francji 1 łyżka musztardy Dijon (Amora albo Maille) 1 łyżka octu winnego 3 łyżki oleju z pestek winogron albo słonecznikowego opcjonalnie: pieprz 1 ząbek czosnku (jak się nigdzie nie wybieram po posiłku :D) Wszystko energicznie pomieszać, powinno mieć taką majonezową konsystencję. Odpowiedz Link Zgłoś
mnkra Re: winegret 21.02.05, 19:30 Ja przewaznieuzywam kremu z miodem i gorczyca i jest smaczny Odpowiedz Link Zgłoś
kikkera Re: winegret 21.02.05, 19:36 Rzuć okiem tutaj, na pewno znajdziesz coś, co Cię zainteresuje :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20749833&a=20750814 Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: winegret 21.02.05, 23:24 Przeżyłam dużo lat w przekonaniu, ze klasyczny winegret to oliwa i ocet winny (lub sok z cytryny), zwykle w proporcji 3:1, plus sól, pieprz i ewentualnie zioła czy czosnek. A tu musztardę widzę. Oczywiście można, dużo można, ale IMHO to już inny sos. Nie czepiam się, tylko pytam. Objaśnijcie, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: winegret 22.02.05, 09:10 NB, właśnie miałam to samo napisać :). Dla mnie winegret to oliwa, ocet winny, cytryna, sól, pieprz. Zależnie od tego, do czego ma być ten sos, dodaję jakieś przyprawy, ale niekoniecznie. To nie jest winegret? Ma być z musztardą? Aż spróbuję przy najbliższej okazji, ale jakoś mi nie pasuje taka wersja. Odpowiedz Link Zgłoś
kikkera Nobull, Emko, wszystko się zgadza, macie recję :) 22.02.05, 10:26 sprawdziłam w słowniku jęz. francuskiego "Vinaigrette -sos przygotowany na bazie octu, oliwy i soli" www.tv5.org/TV5Site/lf/dictionnaire_francais.php (taką samą definicję podaje Petit Robert) Podejrzewam, że "dorzucanie" musztardy zaczęło się w momencie poszukiwania nowych smaków... Jeżeli chodzi o mnie, to dodaję musztardę w zależności od składników sałaty np do laitu z pomidorami prawie zawsze. Natomiast nigdy do sałaty z modych listków - bo to, według mnie, zabija ich smak Odpowiedz Link Zgłoś