Dodaj do ulubionych

batoniki musli

IP: 212.244.54.* 02.03.05, 13:57
mam pytanko, jak zrobic takie batonik, zeby były geste i nie lały sie od
miodu?
Obserwuj wątek
    • Gość: Cynamoon Re: batoniki musli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 14:39
      Nie do konca sa to batoniki ale cos podobneho i przepysznego.
      Zmieszac ok 1,5 szkl sezamu, 1,5 szkl ziaren slonecznika, 1 szkl platkow
      owsianych, 1 szkl orzechow, 1/2 szkl rodzynek, 1/2 szkl pokrojonych moreli lub
      innych owocow suszonych, 1 szkl wiorkow slonecznika
      pol lyzeczki soli, dodac 3/4 szkl miodu lub cukru, pol lub troche wiecej kostki
      masla roztopionego (mozna roztopic z miodem lub cukrem) uwaga- jezeli uzywamy
      cukru- rozpuszczamy go w wodzie- ok 3/4 szklanki. Wymieszac. Jesli masa jest
      zbyt rzadka dodac platkow owsianych lub kilka lyzek maki (najlepiej razowej)
      Wylozyc nablache z papierem do pieczenia cm warstwe i piec w ok 180 st ok 20
      minut az bedzie rumiane.
      • florunia Re: batoniki musli 02.03.05, 16:37
        Cynamoon, przepis jako żywo przypomina Twoje cudowne ciasteczka owsiane, tylko
        że tam nie daje się bakalii. a w ogóle to muszę Ci powiedzieć, że Twoje owsiane
        uratowały mnie i syna od śmierci głodowej, kiedy byłam ostatnio na nartach w
        uroczej miejscowości, gdzie był tylko jeden sklep - skansen PRL-u, w dodatku
        trzy kilometry od naszej kwatery, a pan za ladą na kazde moje pytanie
        mechanicznie odpowiadał: nie dowożą. dzięki więc :)
        • Gość: Cynamoon Re: batoniki musli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 16:46
          :-)
          Floruniu, one raczej sa jak "wypasiona" wersja sezamkow niz jak tamte ciastka z
          platkow. I jest to moja warjacja na temat Placka Sezamowego na ktory przepis
          jest gdzies na forum, zaraz zreszta poszukam linku.
          • cynamoon6 Re: batoniki musli 02.03.05, 19:16
            Tu jest ten przepis, ktory mnie zainspirowal i ktory zmodyfikowalam. Niestety,
            nie skopiowalam autora, a jest to ktos z forumowiczow (niech sie przyzna)

PLACEK SEZAMOWY

2 szklanki sezamu,
            1 szklanki nasion lnu,
            1 szklanka wiórek kokosowych,
            1 szklanki pokrojonych migdałów,
            1 szklanki posiekanych orzechów laskowych,
            1 szklanki masła orzechowego,
            1 szklanki miodu,
            1 szklanki rodzynek i daktyli
            Wymieszać wszystkie składniki, wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i
            rozłożyć na 1 1 cm grubości. Piec w remperaturze 150 C na złoto - brązowy
            kolor. Po wyłożeniu z blachy kroić na kwadraciki i pozostawić do zupełnego
            wystygnięcia.
            • thiessa Re: batoniki musli 02.03.05, 20:43
              Moje rodenstwo przepada zatymi batonikami.

7 szklanek platkow owsianych,
              1/2 szklanki maki,
              1 szklanka brazowego cukru,
              2/3 szklanki nasion sezamu,
              1/2 szklanki wiorek kokosowych,
              Wymieszac. W blenderze zmiksowac 3/4 szklanki wiorek kokosowych i 3/4 szklanki
              goracej wody, dodac 1/4 szklanki oleju, 1/2 szklanki miodu, 1 1/2 lyzeczki
              soli. Jeszcze raz zmiksowac i dodac do suchych skladnikow.
              Wylozyc na plaska blache do pieczenia wysmarowana tluszczem, ugniatajac rekami
              tak, aby calosc miala grubosc ok. 1 cm. Nozem pokroic delikatnie na kawalki ( w
              ten sposob latwiej bedzie kroic po upieczeniu. Piec 20 min. w temp. 200 C. Po
              ostygnieciu pokroic w ksztalcie batonow.
    • ampolion Re: batoniki musli/muesli bars 02.03.05, 21:29
      www.parenthood.com/recipe_display.html?ID=16293
      cookie.allrecipes.com/az/MslibrsII.asp
      • Gość: samantaa Re: batoniki musli/muesli bars IP: 212.244.54.* 03.03.05, 06:37
        dziękuje za przepisy, na pewno skorzystam z któregos, tylko musze pokupoac
        ziarenka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka