Gość: samantaa IP: 212.244.54.* 02.03.05, 13:57 mam pytanko, jak zrobic takie batonik, zeby były geste i nie lały sie od miodu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Cynamoon Re: batoniki musli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 14:39 Nie do konca sa to batoniki ale cos podobneho i przepysznego. Zmieszac ok 1,5 szkl sezamu, 1,5 szkl ziaren slonecznika, 1 szkl platkow owsianych, 1 szkl orzechow, 1/2 szkl rodzynek, 1/2 szkl pokrojonych moreli lub innych owocow suszonych, 1 szkl wiorkow slonecznika pol lyzeczki soli, dodac 3/4 szkl miodu lub cukru, pol lub troche wiecej kostki masla roztopionego (mozna roztopic z miodem lub cukrem) uwaga- jezeli uzywamy cukru- rozpuszczamy go w wodzie- ok 3/4 szklanki. Wymieszac. Jesli masa jest zbyt rzadka dodac platkow owsianych lub kilka lyzek maki (najlepiej razowej) Wylozyc nablache z papierem do pieczenia cm warstwe i piec w ok 180 st ok 20 minut az bedzie rumiane. Odpowiedz Link Zgłoś
florunia Re: batoniki musli 02.03.05, 16:37 Cynamoon, przepis jako żywo przypomina Twoje cudowne ciasteczka owsiane, tylko że tam nie daje się bakalii. a w ogóle to muszę Ci powiedzieć, że Twoje owsiane uratowały mnie i syna od śmierci głodowej, kiedy byłam ostatnio na nartach w uroczej miejscowości, gdzie był tylko jeden sklep - skansen PRL-u, w dodatku trzy kilometry od naszej kwatery, a pan za ladą na kazde moje pytanie mechanicznie odpowiadał: nie dowożą. dzięki więc :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: batoniki musli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 16:46 :-) Floruniu, one raczej sa jak "wypasiona" wersja sezamkow niz jak tamte ciastka z platkow. I jest to moja warjacja na temat Placka Sezamowego na ktory przepis jest gdzies na forum, zaraz zreszta poszukam linku. Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re: batoniki musli 02.03.05, 19:16 Tu jest ten przepis, ktory mnie zainspirowal i ktory zmodyfikowalam. Niestety, nie skopiowalam autora, a jest to ktos z forumowiczow (niech sie przyzna) PLACEK SEZAMOWY 2 szklanki sezamu, 1 szklanki nasion lnu, 1 szklanka wiórek kokosowych, 1 szklanki pokrojonych migdałów, 1 szklanki posiekanych orzechów laskowych, 1 szklanki masła orzechowego, 1 szklanki miodu, 1 szklanki rodzynek i daktyli Wymieszać wszystkie składniki, wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i rozłożyć na 1 1 cm grubości. Piec w remperaturze 150 C na złoto - brązowy kolor. Po wyłożeniu z blachy kroić na kwadraciki i pozostawić do zupełnego wystygnięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: batoniki musli 02.03.05, 20:43 Moje rodenstwo przepada zatymi batonikami. 7 szklanek platkow owsianych, 1/2 szklanki maki, 1 szklanka brazowego cukru, 2/3 szklanki nasion sezamu, 1/2 szklanki wiorek kokosowych, Wymieszac. W blenderze zmiksowac 3/4 szklanki wiorek kokosowych i 3/4 szklanki goracej wody, dodac 1/4 szklanki oleju, 1/2 szklanki miodu, 1 1/2 lyzeczki soli. Jeszcze raz zmiksowac i dodac do suchych skladnikow. Wylozyc na plaska blache do pieczenia wysmarowana tluszczem, ugniatajac rekami tak, aby calosc miala grubosc ok. 1 cm. Nozem pokroic delikatnie na kawalki ( w ten sposob latwiej bedzie kroic po upieczeniu. Piec 20 min. w temp. 200 C. Po ostygnieciu pokroic w ksztalcie batonow. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: batoniki musli/muesli bars 02.03.05, 21:29 www.parenthood.com/recipe_display.html?ID=16293 cookie.allrecipes.com/az/MslibrsII.asp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samantaa Re: batoniki musli/muesli bars IP: 212.244.54.* 03.03.05, 06:37 dziękuje za przepisy, na pewno skorzystam z któregos, tylko musze pokupoac ziarenka Odpowiedz Link Zgłoś