patka.f 07.04.05, 19:10 Kochani, kupilam w sklepie gotowe spody...ale jak to przyzadzic i z czym to sie je? Dziekuje...i czekam na informacje:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f Re: Tortilla 07.04.05, 19:34 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20652884&a=20729821 i zerknij do Ga;erii i poszukaj, piekna jedna tam jest :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kikkera Patko, a czy tutaj nie chodzi o przypadkiem 07.04.05, 21:33 o spody do meksykańskiej tortillas? No to zaryzykuję:) Oto propozycje: Składniki na 4 tortillas z mielonym, wołowym mięsem: Cebula Ząbek czosnku Łyżka oliwy z oliwek Połowa papryki Cukinia 3 pomidory 250gr wołowego, mielonego mięsa 4 łyżki czerwonej fasoli sos meksykański (ostry) kwaśna śmietana guacamole sól pieprz Cebulę przesmażyć na oliwie, paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, tak samo postąpić z cukinią – podsmażyć około 5min. Dorzucić do nich pokrojone w kostką pomidory, mięso, czerwoną fasolę oraz sos meksykański – smażyć około 15 min. Doprawić do smaku. Zwinąć tortillas w rożek, napełnić je mięsem i zapiekać przez 10 min w nagrzanym do 200°C piekarniku. Podawać z kwaśną śmietaną, guacamole oraz zieloną sałatą. Moja koleżanka robi też tortillas z kurczakiem - podsmaża kurczaka w kawałkach z cebulą. Podgrzewa placki. Wszystko (kurczak, pomidory papryka, fasola, sałata zielona, śmietan, sos meksykański i guacamole) podaje oddzielnie, w miseczkach - każdy przygotowuje sobie własną tortillas, zwija i zajada. Fajny pomysł na wieczór w większym towarzystwie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patka.f Re: Patko, a czy tutaj nie chodzi o przypadkiem IP: *.phil.east.verizon.net 07.04.05, 21:57 Dziekuje ...sama juz zglupialam,o co mi chodzi, bo na pewno nie o to co podal mi jacek (ale i tak wielkie dzieki, za odzew:) Tak. To chyba mam te spody o ktorych piszesz...Sprobuje z tym mieskiem (ale co to jest guacamole? sos czy moze jakies warzywo:) Na razie sproboje bez tego..ale czekam na inne propozycje.. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: Patko, a czy tutaj nie chodzi o przypadkiem 07.04.05, 22:00 sorry Patko, nie zrozumialem widocznie. Potraktuj spody jak "grubszy nalesnik" i popusc wodze fantazji jelsi chodzi o nadzienie:-) A guaccamole, to sos z avocado... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: Patko, a czy tutaj nie chodzi o przypadkiem 07.04.05, 22:02 a jak je doprowadzic - to mozesz skropic delikatnie woda i do piekarnika, lub na rozgrzana sucha patelnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patka.f Re: Patko, a czy tutaj nie chodzi o przypadkiem IP: *.phil.east.verizon.net 07.04.05, 22:07 Dzieki jacku..wiedzialam, ze gdzies juz slyszalam o gacamole..i nawet kiedys to jadlam i mi smakowalo..Trzeba zrobic koniecznie. Jeszcze raz dziekuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
kikkera Guacamole :) 07.04.05, 22:15 to po prostu awokado rozgniecione widelcem, do której należy dodać przyprawę o tej nazwie. Jeżeli jednak nie masz jej akurat pod ręką, to możesz do takie rozgniecionego awokado dodać sok z zielonej cytryny, posiekaną cebulę, sól, pieprz, pieprz Cayenne - dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na min 2 godz., aby się przegryzło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patka.f Re: Tortilla IP: *.phil.east.verizon.net 07.04.05, 21:59 Dzieki Jacku...ale to nie o to mi chodzi..Ja mam takie placki- jak z ciasta na makaron i co z tym? Wiem, ze sie to jakos podgrzewa i daje cos na wierzch ..tylko co? Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Tortilla 07.04.05, 22:09 Czy to aby tortilla? Bo mo¿e to jest hunduski naan? www.pastrywiz.com/dailyrecipes/recipes/450.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patka.f Re: Tortilla IP: *.phil.east.verizon.net 07.04.05, 22:23 Dzieki, ale to chyba nie to. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Tortilla 07.04.05, 22:22 Ja wkładam w te 'spody' nadzienie, które robię tak: na patelni podsmazam cebule, do tego dodaję pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i albo sos sojowy, albo curry. Do tego wrzucam paprykę, pieczarki, ananasa (jesli jest to wersja z curry). Wszystko duszę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Tortille podgrzewam w mikrofali, na srodku ukladam farsza, na to smietana (30%) i utarty ser. Zawijam i jem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Tortilla IP: *.acn.waw.pl 07.04.05, 22:37 quesadilla z serem i kurczakiem marynowanycm w chili i limonce do tego sos majonezowo czosnkowo papryczkowy (jalapeno) i "salsa" pomidorowow cytrynowo kolendrowa poezja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cool_ewula Re: Tortilla IP: *.ipt.aol.com 10.04.05, 00:23 a ja bardzo polecam latwe smaczne i tanie tortillas vegetarianskie. wydaje sie niezbyt smaczne ale uwierzcie ze warto sprobowac. na pol tortilli(zimnej) sypie sie tarty ser- najlepszy to 'monterey jack cheese' a moze byc inny byleby byl smaczny po rozpuszczeniu,; i pokrojony drobno szczypiorek. Sklada sie taka tortille na pol i smazy na suchej patelni lub grillu. jak ser w srodku sie rozpusci to znak ze juz dobre. podawac na cieplo pokrojone na cztery kawalki( tak zeby mozna bylo wygodnie wziac w reke) i koniecznie z kwasna smietana! smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cool_ewula Re: Tortilla IP: *.ipt.aol.com 10.04.05, 00:28 -kolejny sposob to zrobienie malej ilosci jajecznicy( tylko na masle), podsmazony bekon i pieczarki. to wszystko zawinac w tortile i smacznie zjadac. dobre na sniadanie. -niezla jest tez taka tortilla z tunczykiem i serem. wkladamy do srodka tunczyka z puszki wymieszanego z majonezem( lub inny dresingiem), odrobinke salaty, czerwonej cebulki i tartego ostrego sera (cheddar)i to wszystko zawijamy. -z guacamole- grillowana piers z kurczaka, guacamole( gniecione awokado, czosnek, pomidor, chilli i sok z cytryny), salsa i kwasna smietana i to wszystko zawinac w tortille a w ogole mozliwosci jest mnostwo! najlepiej samemu poeksperymentowac. smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
patka.f Re: Tortilla 10.04.05, 01:54 Poeksperymentowalam, wielkie dzieki. Wyszlo pyszne i nawet moi chlopcy zjedli. Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: Tortilla 10.04.05, 02:41 Chociaz jest juz troche pozno bo wszystko bylo juz powiedziane (nawet sprobowane) .. dodam moje dwa (trzy)grosze: - w Hiszpanii ziemniaki do tortilla española nie kroi sie ani w krazki ani w kostke tylko LUSZCZY sie otrzymujac kawalki w formie malych muszelek (kazdy kawalek jest inny) o wymiarze nie wiekszym niz 2x2 cm. Dodam, ze ziemniaki sa troche "specjalne" tzn. do smazenia a nie do gotowania. Zasada jest, ze tortilla dobrze zrobionej, nie powinno sie identyfikowac .. ziemniakow jako niezalezna czesc; - widzialem duzo tortillas na .. podlodze w momencie przewracania na druga strona z uzyciem talerza (nie do uratowania) .. w Hiszpanii uzywa sie najczesciej drugiej patelni lekko nasyconej olejem (jak do smazenia ciasta na nalesniki). Przykrywa sie ta patelnia inna w ktorej juz sie smazy i wtedy sie przewraca przyciskajac patelnie do siebie. Stad juz jeden krok do .. patelni do robienia tortilla ... w rzeczywistosci sa to dwie niezalezne patelnie ale z zaczepami na stronie przeciwnej do raczki. W momencie przewracania, zaczepia sie obydwie patelnie i .. nie ma zadnego ryzyka ze bedziemy zmywali podloge. Warto miec taka podwojna patelnie w kuchni. Ja wykorzystuje ja tez do smazenia nalesnikow .. idzie to niezmiernie latwo y szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Tortilla hiszpańska 10.04.05, 16:45 Ilustracje z opisami może trochę pomogą? www.geocities.com/spanishtortilla/?200510 Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Tortilla hiszpańska 10.04.05, 16:54 Podobne inaczej, chyba łatwiej: canningusa.com/IfICanYouCan/SpanishOmelet.htm Odpowiedz Link Zgłoś