07.04.05, 19:10
Kochani, kupilam w sklepie gotowe spody...ale jak to przyzadzic i z czym to
sie je? Dziekuje...i czekam na informacje:)
Obserwuj wątek
      • kikkera Patko, a czy tutaj nie chodzi o przypadkiem 07.04.05, 21:33
        o spody do meksykańskiej tortillas?
        No to zaryzykuję:) Oto propozycje:

        Składniki na 4 tortillas z mielonym, wołowym mięsem:
        Cebula
        Ząbek czosnku
        Łyżka oliwy z oliwek
        Połowa papryki
        Cukinia
        3 pomidory
        250gr wołowego, mielonego mięsa
        4 łyżki czerwonej fasoli
        sos meksykański (ostry)
        kwaśna śmietana
        guacamole
        sól
        pieprz
        Cebulę przesmażyć na oliwie, paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, tak samo
        postąpić z cukinią – podsmażyć około 5min. Dorzucić do nich pokrojone w kostką
        pomidory, mięso, czerwoną fasolę oraz sos meksykański – smażyć około 15 min.
        Doprawić do smaku. Zwinąć tortillas w rożek, napełnić je mięsem i zapiekać
        przez 10 min w nagrzanym do 200°C piekarniku. Podawać z kwaśną śmietaną,
        guacamole oraz zieloną sałatą.

        Moja koleżanka robi też tortillas z kurczakiem - podsmaża kurczaka w kawałkach
        z cebulą. Podgrzewa placki. Wszystko (kurczak, pomidory papryka, fasola, sałata
        zielona, śmietan, sos meksykański i guacamole) podaje oddzielnie, w miseczkach -
        każdy przygotowuje sobie własną tortillas, zwija i zajada. Fajny pomysł na
        wieczór w większym towarzystwie.
        Pozdrawiam
    • e_r_i_n Re: Tortilla 07.04.05, 22:22
      Ja wkładam w te 'spody' nadzienie, które robię tak:
      na patelni podsmazam cebule, do tego dodaję pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i
      albo sos sojowy, albo curry. Do tego wrzucam paprykę, pieczarki, ananasa (jesli
      jest to wersja z curry). Wszystko duszę, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
      Tortille podgrzewam w mikrofali, na srodku ukladam farsza, na to smietana (30%)
      i utarty ser. Zawijam i jem :)
    • Gość: cool_ewula Re: Tortilla IP: *.ipt.aol.com 10.04.05, 00:23
      a ja bardzo polecam latwe smaczne i tanie tortillas vegetarianskie. wydaje sie
      niezbyt smaczne ale uwierzcie ze warto sprobowac. na pol tortilli(zimnej) sypie
      sie tarty ser- najlepszy to 'monterey jack cheese' a moze byc inny byleby byl
      smaczny po rozpuszczeniu,; i pokrojony drobno szczypiorek. Sklada sie taka
      tortille na pol i smazy na suchej patelni lub grillu. jak ser w srodku sie
      rozpusci to znak ze juz dobre. podawac na cieplo pokrojone na cztery kawalki(
      tak zeby mozna bylo wygodnie wziac w reke) i koniecznie z kwasna smietana!
      smacznego!
    • Gość: cool_ewula Re: Tortilla IP: *.ipt.aol.com 10.04.05, 00:28
      -kolejny sposob to zrobienie malej ilosci jajecznicy( tylko na masle),
      podsmazony bekon i pieczarki. to wszystko zawinac w tortile i smacznie zjadac.
      dobre na sniadanie.
      -niezla jest tez taka tortilla z tunczykiem i serem. wkladamy do srodka
      tunczyka z puszki wymieszanego z majonezem( lub inny dresingiem), odrobinke
      salaty, czerwonej cebulki i tartego ostrego sera (cheddar)i to wszystko
      zawijamy.
      -z guacamole- grillowana piers z kurczaka, guacamole( gniecione awokado,
      czosnek, pomidor, chilli i sok z cytryny), salsa i kwasna smietana i to
      wszystko zawinac w tortille
      a w ogole mozliwosci jest mnostwo! najlepiej samemu poeksperymentowac.
      smacznego!
        • janek53 Re: Tortilla 10.04.05, 02:41

          Chociaz jest juz troche pozno bo wszystko bylo juz powiedziane (nawet
          sprobowane) .. dodam moje dwa (trzy)grosze:

          - w Hiszpanii ziemniaki do tortilla española nie kroi sie ani w krazki ani w
          kostke tylko LUSZCZY sie otrzymujac kawalki w formie malych muszelek (kazdy
          kawalek jest inny) o wymiarze nie wiekszym niz 2x2 cm. Dodam, ze ziemniaki sa
          troche "specjalne" tzn. do smazenia a nie do gotowania. Zasada jest, ze
          tortilla dobrze zrobionej, nie powinno sie identyfikowac .. ziemniakow jako
          niezalezna czesc;

          - widzialem duzo tortillas na .. podlodze w momencie przewracania na druga
          strona z uzyciem talerza (nie do uratowania) .. w Hiszpanii uzywa sie
          najczesciej drugiej patelni lekko nasyconej olejem (jak do smazenia ciasta na
          nalesniki). Przykrywa sie ta patelnia inna w ktorej juz sie smazy i wtedy sie
          przewraca przyciskajac patelnie do siebie. Stad juz jeden krok do .. patelni do
          robienia tortilla ... w rzeczywistosci sa to dwie niezalezne patelnie ale z
          zaczepami na stronie przeciwnej do raczki. W momencie przewracania, zaczepia
          sie obydwie patelnie i .. nie ma zadnego ryzyka ze bedziemy zmywali podloge.
          Warto miec taka podwojna patelnie w kuchni. Ja wykorzystuje ja tez do smazenia
          nalesnikow .. idzie to niezmiernie latwo y szybko.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka