Dodaj do ulubionych

Biszkopt, jak to sie robi ??????

IP: *.vgernet.net 06.07.02, 01:28
Drogie kobietki podajcie mi prosze przepis na biszkopt. To chyba jedne ciasto
ktorego ja nie umie upiec. Probowalam juz kilka przepisow i za kzdym razem
wychodzi podeszfa"Chcialabym chociaz raz zrobic piekny, wysoki , pulchny
biszkopt z ktorego moglabym zrobic tort z kilkoma warstwami. Prosze podajcie
jakis przepis i szczegoly moze ja robie notorycznie jakis blad przy pieczeniu.
Podajcie w kolejnosci co z czym ubijacie, co mieszcie jaka temp. itd itp. Bede
bardzo wdzieczna:))Biszkoptowy anytalent :)))
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Biszkopt, jak to sie robi ?????? 06.07.02, 03:51
      moja wersja
      5 jajek - odzielic zoltka i bialka
      5 lyzek zimnej wody
      szklanka maki
      szklanka cukru
      plaska lyzeczka proszku do pieczenia
      Zoltka , wode i cukier ubic do bialosci
      bialka - na sztywna piane
      make zmieszac z proszkiem,
      Do zoltek dodawac na przemian piane i make, mieszac delikatnie trzepaczka
      reczna.
      Wlac do foremki wysypanej bulka tarta, piec w goracym piekarniku 160 - 180 C
      na zloty kolor, sprawdzic patyczkiem
      • Gość: Izabella Re: Biszkopt, jak to sie robi ?????? IP: *.vgernet.net 06.07.02, 17:09
        Roseanne, dzieki serdeczne. Napewno wyprobuje, dodam Twoj przepis do mojej
        kolekcji przepisow gdzie przy kazdym odchaczam, nie udal sie. Moze tym razem!!
        Ja strasznie lubie takie delikatne ciasto jak biszkopt ale kazdy wychodzi jak
        podeszwa o czym juz wyzej pisalam.
        Jeszcze raz dzieki, a tak na marginesie to nie mam zadnego przepisu z woda,
        wiec juz jestem zachecona aby piec:)))Cos nowego.
    • kathy38 Mój biszkopt 06.07.02, 23:01
      Ja mam nieco inny przepis na biszkopt. Jest to biszkopt ubijany na parze.
      Przygotować dwa garnki, tak aby można było włożyć jeden w drugi, do większego
      nalać tyle wody aby nie sięgała dna mniejszego. Wodę zagotować.
      Na tortownicę 21 cm przygotować:
      5 jajek
      15 dag mąki
      15 dag cukru
      cukier waniliowy

Do mniejszego garnka włożyć całe jajka i cukier, wstawić garnek do większego i
      ubijać na parze do momentu aż masa stanie się biała i sporo zwiększy swoją
      objętość. Następnie zdjąć garnek i ubijać do ostygnięcia. (ja wstawiam garnek
      do zlewu, do zimnej wody i ubijam) Nastepnie porcjami dodawać świeżo przesianą
      mąkę i bardzo delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy i piec w temp. 180
      st.

Jest to przepis pracochłonny, ale niezawodny.
      Aby biszkopt się udał muszą być świeże jajka, bardzo dobrze ubite i
      najważniejsze - masa jajeczna musi być bardzo delikatnie połączona z mąką. Przy
      intensywnym mieszaniu może wszysto siąść i biszkopt na pewno się nie uda.
      Szczerze mówiąc biszkopt jest dla mnie chyba najłatwiejszym ciastem. Za to
      ciasto ucierane na proszku nigdy mi się udaje - zawsze wychodzi pokazowy
      zakalec.
      • roseanne Re: Mój biszkopt 07.07.02, 00:27
        hi hi, mi bez proszku nie wychodzi wcale.
        maki w tej hameryce jakies dziwaczne
        pozdrowki
    • jubre Re: Biszkopt, jak to sie robi ?????? 08.07.02, 20:52
      Ja mam prościutki przepis:
      - 10 jajek;
      - 2 szklanki mąki;
      - 2 szklanki cukru.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać 1 szklankę cukru. Żółtka ubić z drugą
      szklanką cukru. Połączyć białka z żółtkiem - delikatnie i dokładnie wymieszać.
      Dodać przesianą mąkę.
      Piekę w tem ok 170-180 st. na złoty kolor. Po upieczeniu całą forme z ciastem
      (gorącym) rzucam z ok. pół metra na ziemie - wtedy ciasto nie opada. Biszkopt
      zawsze wychodzi pyszny.

Oczywiście biszkopt z 10 jaj piękę tylko na torty. Na zwykłe ciasta wystarczy 5
      jajek, i proporcjonalnie 1 szklanka cukru i 1 szklanka mąki.

Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.
    • tasita Re: Biszkopt, jak to sie robi ?????? 13.07.02, 00:16
      Od kilku lat nie mam piekarnika, ale w "mlodosci" robilysmy biszkopt kilka razy
      dziennie.
      4 jajka
      1 szklanka cukru
      1i1/2 szklanki maki
      1-1i1/2 lyzeczki proszku do piecz.
      Bialka na sztywno z cukrem, dodac zoltka, dodac make z proszkiem, na mase i wlac
      do formy, wysmarowanej i pobulczonej. Piec ok 30-40 min w zaleznosci od
      piekarnika. Nie moge podac dokladnego czasu, bo za moich czasow najczesciej bylo
      to w prodizu ( czy ktos jeszcze pamieta to urzadzenie?)
      Taki biszkopt wychodzil zawsze! Na wierzch najczesciej(przed pieczeniem)
      wrzucalam owoce "spod reki", albo byla to podstawa do "tortu".
      Mam nadzieje, ze wyjdzie.
      • Gość: marbor1 Re: Biszkopt, jak to sie robi ?????? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.07.02, 15:42
        Witam
        Jam niezawodny sposób na dobry biszkopt. Kup gotową mieszankę biszkoptową,
        bodajże Delekty. Uda sie napewno, choćbyś była nie wiem jakim antytalentem do
        piczenia biszkoptów. Ciasto to nadaje się do przekładania kremem jak również do
        wyrobionego ciasta wrzucam różne owoce sezonowe. Przepis na opakowaniu. Ciasto w
        sumie wyrabia się mikserem ok5 minut.
        Smacznego życzy - Maria.
        • Gość: Izabella Re: Biszkopt, jak to sie robi ?????? IP: *.vgernet.net 13.07.02, 16:34
          Marbor to pewnie jest ciasto dla mnie!!!! Niestety mieszkam w USA wiec nie bardzo
          z kupnem tego ciasta ale nie jestem pewna czy by mi sie udalo bo ja naprawde
          jestem biszkoptowy antytalent :))))
          Dziewczyny dzieki za wszystkie przepisy :))
    • elunia7 Re: Biszkopt, jak to sie robi ?????? 15.07.02, 20:19
      Biszkopt to najlatwiejsze cisato na swiecie.2szklanki maki pszennej, 1/2
      szklanki maki ziemniaczanej,1 szklanka cukru ,4 jaja,1 lyzeczka proszku do
      pieczenia.Cale jajka z cukrem ukrecic na pulchna mase(najlepiej robotem)powli
      dodac obie maki i proszek do pieczenia.Piec 40 minut w piekarniku okolo 180
      stopni.
    • Gość: fiona Re: Biszkopt, jak to sie robi ?????? IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.02, 20:32
      Chyba mam cos prostszego:

1 szklanka maki, 4 jaja, 3/4 szklanki cukru

zoltka zetrzec z czescia cukru, bialka ubic, pod koniec ubijania dodac reszte
      cukru, polaczyc z ubitymi bialkami, delikatnie wymieszac z maka.
      Piec do zrumienienia w temp. 200-220 st.

Jeszcze sie nie zdarzylo, zeby mi nie wyszedl

Pozdrawiam
      • Gość: ola Re: Biszkopt, jak to sie robi ?????? IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.02, 12:35
        a ja robiłam biszkopty do tej pory bialka , cukier, potem żołtka , mąka i
        myślalam że jest ok, ale wczoraj zrobiłam biszkopt z podobnego przepisu jak
        kathy38 tzn, jajka na parze i teraz wiem że to co wychodzilo do tej pory było
        namiastką biszkopta. wczorej z 6 jajek w torrtownicy 26 cm po prostu malo mi
        nie uciekł tak wyrosł i potem nieco oklapl ale byl tak wysoki i co najlepsze
        pulchny że mogłam spokojnie zrobić 3 krążki po 1,5 cm.
    • Gość: ojanna Re: Biszkopt, jak to sie robi ?????? IP: 213.77.32.* 19.07.02, 13:42
      Hej, wlasnie dzisiaj upieklam, wiec jestem na bierzaco:

na mala forme (20 cm- wyrasta po wreby, wiec uwazaj
      1. smaruje forme i wysypuje maka albo drobnym grysikiem

2. biore 5 jajek z bialek ubijam piane z odrobina soli (szczypta), zeby w
      pianie nie bylo wody;

3. z zoltek krece kogel mogel z cukrem i teraz zasada z mojego domu:

na kazde jajko: 3 dag maki i 4 dag cukru;
      wtedy mozesz kombinowac wielkosc biszkoptu; czyli na 5 zoltek wzielam 20 dag
      cukru

4. do pojemnika z piana wlewam kogel mogel; delikatnie mieszam zeby piana sie
      nie zapadla

5. dodaje maki- na 5 jajek - 15 dag i mieszam- znowu delikatnie

6. zamiast czesci maki- np. polowy mozesz dac cienki grysi, i wtedy jak dodasz
      do ciasta owoce, to Ci sie nie zrobi zakalec

7. DODAJE LYZKE STOLOWA OCTU i mieszam

8. wylewam do formy. ukladam owoce i wsadzam do pieca na okolo 30 minut do 180
      stopni !!!!!!!!!!but!!!!!!!!!! jezeli masz w piekarniku opcje pieczenia
      od dolu i wiatraka od tylu, to jest the best!

9. upeczony- wiadomo- odchodzi od brzegow i patyczek do sprawdzania nie jest
      obklejony ciastem

smacznego

JO

• kathy38 Spostrzeżenia 19.07.02, 18:02
      W zależności od sposobu wykonywania ciasta otrzymuję rózny rodzaj biszkopta. I
      tak, metodą na zimno tzn. najpierw ubijam białko, potem daję cukier, potem
      żółtka i na końcu mąka - wychodzi biszkopt wilgotny, trochę gumiasty, dosyć
      trudny do przekrawania. W ten sposób robię spody biszkoptowe a piekąc na raty
      gotowe plastry do przekładania kremem - na tort. Natomiast ubijając jajka na
      parze otrzymuję biszkopt pulchny, bardziej suchy, idealny do przekrawania. I w
      zależności co potem z tym biszkoptem chcę robić, wybieram odpowiedni przepis.
      • Gość: borgia1 ach te biszkopty... IP: *.solutions.net.pl / *.solutions.net.pl 22.07.02, 14:10
        Kiedy Ty to wszystko wypróbujesz?!!! I żeby Ci nudno nie było ja podam swój
        przepis. Nadaje się i do tortów, i do placków, i na rolady, i na co tylko
        chcesz. Zawsze można wyrzucić, chociaż nikomu się to jeszcze nie zdarzyło...

5 jajek,
        1 szklanka mąki krupczatki,
        3/4 szklanki cukru,
        1 cukier waniliowy,
        proszek do pieczenia na czubek łyżeczki

iiiiiiiiiii

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać
        dalej. Dodać cukier waniliowy i po jednym żółtku, cały czas ubijając. Na koniec
        wsypać partiami mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wlać do tortownicy, formy
        prostokątnej, lub na blachę wyłożoną pergaminem (na roladę) i piec w temp. 150
        (tak tak) stopni. Czas zależy od formy. Jak chcesz mieć biszkopt czekoladowy -
        daj zamiast 2 łyżek mąki 2 łyżki kakao. Jak chcesz mieć biszkopt czekoladowy
        inaczej - wrzuć po prostu kawałeczki czekolady (będzie jasne ciasto w kropki
        czekoladowe). Kawałeczki muszą być małe oczywiście.
        W każdym bądź razie - jakikolwiek mam przepis robię z podanych składników, ale
        ściśle wg tego przepisu. Zawsze wychodzi to co ma być.
        Chciałam jeszcze dodać, że z biszkoptem jak z sernikiem - każdy ma inny
        przepis, a ciasto dziwne - wychodzi zawsze.
    • mb7 Re: Biszkopt, jak to sie robi ?????? 22.07.02, 16:07
      Prosty biszkopt to:
      3 jajka +
      1/3 szklanki mąki (lub 1/2)+
      1/3 szklanki cukru +
      1 łyżeczka proszku do pieczenia.
      margaryna do posmarowania i bułka tarta do posypania tortownicy - to robimy
      majpierw

Ubijamy białka z cukrem aż będą "sztywne", czyli po pochyleniu miski nie
      zmieniają pozycji), następnie dodajemy żółtka (nie wszystkie naraz) i ciągle
      utrzepujemy (około 5-10 minut). Jak będą utrzepane - to widać, bo dalsze
      trzepanie nic nie zmienia w konsytsencji - dosypujemy mąkę wymieszaną z
      proszkiem do pieczenia, ja to robię przez sitko. Delikatnie mieszamy i
      przekładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego do
      około 180-200 stopni piekarnika i pieczemy 20-25 minut. Jak jest dobry to:
      - pachnie
      - ma piękny złocisty kolor
      - do włożonej w ciasto zapałki nic się nie przyklaja.
      Po klku minutach zazwyczaj trochę "opada". Wyjmujemy + stygnie + smakowite
      dodatki
      Jestem głodna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka