IP: *.netg.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.05, 10:51
Już 3 miesiące temu zasiałam nasionka bazylii,nie wiem dlaczego ,ale
praktycznie nic nie rośnie.Jest bardzo mizerna i gdzieniegdzie żółtnie, nic
nie ma wspólnego z bazylią sklepową. Czy można coś na to poradzić? nawozić?
Poradźcie, bo tak cieszyłam się,że będę miała latem swoją bazylię:-(
Obserwuj wątek
    • Gość: marghe_72 Re: bazylia IP: *.acn.waw.pl 27.06.05, 11:02
      Tez tak miałam
      Częśc ładnie wyrosła cześć zastrajkowała
      Strajkującejk częsci nic nie pomogło

Moze to wina nasion?
      • em_es Re: bazylia 27.06.05, 11:19
        ja tak mam notorycznie - wzejdą mi te zioła i dalej nic
        pojęcia nie mam z jakiej przyczyny - doniczki na słonecznym parapecie, dobra
        ziemia, podlewam raczej umiarkowanie - a rośnie toto jakby nie mogło
    • beata118 Re: bazylia 27.06.05, 12:56
      u mnie dokładnie to samo! Z paczki nasionek tylko 2 roślinki
      Ale posadziłam w ubiegłym roku do gruntu i wyrosła pięknie. W doniczkach
      zrobiło mi sie juz tak po raz drugi. Najpierw myślałam że za głęboko posiałam
      ale w tym roku posiałam płytko i rezultat to dwie rachityczne roślinki. Mysle
      że to wina nasion ;-)
    • evamarija Re: bazylia 27.06.05, 14:48
      Ja w doniczce codziennie podlewam, tak zeby zawsze byla wilgotna ziemia. I nie
      trzymam bezposrednio na sloncu w poludnie. I rosnie jak lala.
      • jollka2 Re: bazylia 27.06.05, 14:54
        Mnie też nie chciały rosnąc, wkurzyłam się i kupiłam sadzonki. I co? i już
        druga partia spadla z parapetu, jak mnie nie było :(
    • allexamina Re: bazylia 27.06.05, 15:06
      Za Evamarija potwierdzam, ze podlewac trzeba, przeschnieta ziemia nie dziala
      dobrze dla bazylii. Moje dzieci kiedys przeprowadzily eksperyment szkolny siejac
      bazylie na wacie trzymanej w wodzie (tak jak groszek) - spokojnie sobie poradzila.

Pytanie do wszystkich, ktorym bazylia nie wychodzi: jak glebokie doniczki w
      ktorych rosnie bazylia? Jesli sa za plytkie to roslina sie nie ukorzeni i nie
      urosnie. (Minimalne rozmiary tu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=22805916&a=22900031)
      Poza tym jaka w doniczkach ziemia? (Powinna byc prochnicza i lekka.)
      • evamarija Re: bazylia 27.06.05, 15:08
        Ja mieszam ziemie z piaskiem.
        • Gość: siwa Re: bazylia IP: *.adsl.solnet.ch 27.06.05, 17:11
          tez probowalam zasiac bazylie w ubieglym roku. wyroslo mi wlasnie kilka ledwie
          zywych krzaczkow i zanim osiagnely wysokosc 10 cm zaczely zolknac i usychac. w
          efekcie z zasianej bazylii nici. natomiast w sloiczku na parapecie staly dwie
          galazki kupionej w markecie bazylii, ktorej od razu nie zuzylismy. puscila
          korzenie, wiec posadzilam ja w puszce po lodach i wystawilam na balkon. urosl mi
          ladny krzaczek i mialam bazylie przez cale lato. w tym roku nie kupowalam juz
          nasion. posadzilam 2 galazki kupione w markecie i rosna sobie na balkonie.
          • Gość: eMka Re: bazylia IP: *.leon.com.pl 27.06.05, 17:27
            Ja co roku sieję i rośnie jak oszalała. Wysiewam w skrzyneczce (ok.40 cm), w
            ziemi kwiatowej (takiej ze sklepu), zostawiam garść ziemi i nią przykrywam
            lekko nasiona, delikatnie spryskuję letnią wodą i na słoneczne okno. Gdy
            wyrosną do dwóch par liści wszystkie sadzonki wyrywam i rozsadzam do dwóch
            skrzynek, dość gęsto. Podlewać trzeba dość obficie. I to już wszystko, aha,
            kupuję nasiona bazylii właściwej - mają duże liście. Jeszcze teraz można wysiać.
            • Gość: Maria Re: bazylia IP: *.inpoland.pl 27.06.05, 18:18
              Nasion bazyli nie powinno się przykrywać ziemią, tylko je przycisnąć. Zawsze
              tak wysiewam i rośnie b. dobrze.
              Maria
          • Gość: evamarija Re: bazylia IP: 83.168.104.* 27.06.05, 18:39
            Lepiej nie kupowac w markecie, lecz w ogrodniczym - maja sadzonki roznych ziol
            i mysle, wieksza gwarancje niz nasiona ze sie uda
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka