pina-colada 01.07.05, 10:00 Właśnie skończyłam duży kubas, pycha!!! Co oni tam dodają, że jest taki dobry? Albo raczej czego nie dodają ;-). Gorąco polecam, zwłaszcza latem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: Kefir Piątnica 01.07.05, 10:55 Spróbuj zrobić swój. No prawie swój.Najprosciej kupic mleko i kefir, albo lepiej jogurt. Dodajesz do mleka jogurt/kefir i odstawiasz na 1/2 dni i kefir gotowy. Proporcje: 1 część jogrtu na 3 części mleka. Temperatura w jakiej trzeba pozostawic mleko: Pokojowa 18 - 20 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
pina-colada Re: Kefir Piątnica 01.07.05, 11:06 A jaki mleko, tzn ile %. No bo że nieuhate to pewne ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Kefir Piątnica 01.07.05, 14:30 Nie do końca jest to prawda. Ja robię na UHT 0% lub 0,5% i wychodzi super. Na kefir wg Ojca Grande trzeba mleko gotować 1/2 godziny i do lekko chłodnego dodać trochę kefiru ze sklepu, a potem można sobie zostawić trochę swojego i zawsze mamy świetny kefir swojej roboty, to samo z jogurtem, tyle tylko, że nie mając jogurtownicy robię jogurt w termosie obiadowym. Zapewniam, że jest bardzo dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
pina-colada Re: Kefir Piątnica 01.07.05, 14:53 Jak zrobić jogurt w termosie? To mnie zaintrygowało! Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Kefir Piątnica 01.07.05, 15:01 Podgrzewam mleko UHT do temperatury mniej więcej 40 stC. doładam do tego 1 łyżkę jogurtu ze sklepu, zakręcam termos i zostawiam do następnego dnia. Smak i jakość jogurtu zależy od tego jaki jogurt dodasz do mleka. Najlepiej zostawić sobie trochę jogurtu z pierwszej porcji i następnym razem dołożyć swój. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
pina-colada Re: Kefir Piątnica 01.07.05, 15:10 Na pewno spróbuję zrobić. Bom wyjątkowo jogurtożerna ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: Kefir Piątnica IP: *.mos.gov.pl 01.07.05, 11:50 Tylko, że trzeba wiedzieć, gdzie kupić dobre mleko, bo żadne z tych co kupuje się w sklepach nie nadaje się nawet na zwyczajne zsiadłe. W Warszawie nieosiągalne, bo to "wiejskie" oferowane na bazarach nie budzi zaufania, choćby ze względu na to, że jest wlewane do niezbyt czystych butelek. Dlatego ja również pozostaję przy wyrobach z Piątnicy. Są świetne! Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f w woreczkach plastikowych mleko - zawsze wyjdzie.. 01.07.05, 12:00 i kefir i jogurt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: littlebro Re: Kefir Piątnica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 14:31 pina-colada napisała: > Co oni tam dodają, że jest taki > dobry? Albo raczej czego nie dodają ;-). Gorąco polecam, zwłaszcza latem. mleko w proszku na przyklad, dodaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: littlebro przepraszam, pomylilo mi sie z kefirem krasnystaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 14:34 moze do piatnicy rzeczywiscie niczego nie dodaja? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: Kefir Piątnica IP: 150.254.115.* 01.07.05, 15:26 Kefir Piątnicy 2% ujdzie, ale )% to już tragedia. Tak ochydnego kefiru to jeszcze nie piłam. O niebo wolę Milko lub Kościan. Odpowiedz Link Zgłoś