Gość: beataaas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 12:55 Wstyd się przyznać nigdy nie jadłam nic z bobu a chciałabym spróbować. Poradźcie zatem jaki kupować i co z niego zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: BÓB 21.07.05, 12:59 .. z koperkiem (bym ugotowała) mozna też robić sałatki mniam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beataaas Re: BÓB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 13:01 Ale jak robicie ze skórkami bez skórek i jaki kupujecie z takimi kiełkami. Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius BÓB BÓB 21.07.05, 13:05 Bez kiełek. Gotować ze skórą. Jeść wedle uznania. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_z_drzewa Re: BÓB 21.07.05, 13:05 Proponuję zapiekankę - metoda "wszystko z resztek" - ugotowany i obtany bób ugoowana fasolka szparagowa,smażona cinia w plastetkach, smażone pieczarki + ugotowany makaron. Ja doprawiłam kurkumą (wszystko śliczne - żółto-zielone) i natką pietruszki. Można zapiekać z tartym serem. Do tego pomidory ze świeżą bazylią.... Polecam gorąco, smacznego :) Odpowiedz Link Zgłoś
kolczatka Re: BÓB 21.07.05, 13:32 Bardzo fajne jest też nadzienie z bobu do naleśników lub pierogów. Po ugotowaniu bób obierasz lub nie, wedle uznania i mielisz. Potem dodajesz do niego podsmażoną cebulkę, doprawiasz solą i pieprzem ew. czosnek jeśli ktoś lubi lub curry - tu pole do popisu. Ja bardzo lubię do tego naleśniki z piwa. Ale nie upieram się przy tej wersji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anie Re: BÓB IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.07.05, 14:52 a jak sie robi nalezniki z piwa? Odpowiedz Link Zgłoś
basiul sos do makaronu - testowane wczoraj: 21.07.05, 15:29 ugotować bób w osolonej wodzie, oskrobać z łupin, dodać trochę oliwy, zmiksować, dodać wody by zrobiła się gęsta sosowa konsystencja, popieprzyć, wymieszać z makaronem, posypać parmezanem. albo i nie posypać. ja dołozyłam jeszcze kilka suszonych pomidorów. Pycha, inspiracja zaczerpnięta z Galerii. pozdarwiam Odpowiedz Link Zgłoś