Gość: joanna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 10:24 Prosze o przepis jak zrobić taką galaretke jeszcze nigdy jej nie robiłam i nie wiem jakie zachować proporcje dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagoda85 Re: galaretka z drobiu 25.11.05, 17:32 Podstawą mojej galarety są kurze łapki. Gotuję 3 kg łapek w 2 litrach wody. Muszą się prawie rozgotować. W nich jest bardzo dużo kleju. Potem je wyjmuję i dodaję mięso drobiowe. W połowie gotowania dodaję jarzyny(marchewkę, pietruszkę i seler), potem przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu. Dodaję też czosnek, bo lubię taką bardziej pikantną. Oczywiście daję też sól. Następnie po ugotowaniu mięsa przecedzam wywar, doprawiam go jeszcze do smaku. Mięso kroję drobno, wkładam do pojemników i zalewam wywarem, po ostudzeniu wkładam do lodówki. Zazwyczaj galarety robię dużo, wtedy część mięsa wkładam do małych słoiczków, zalewam wywarem, zakręcam i pasteryzuję. Po wystygnieciu wstawiam do lodówki. Wyciągam, wtedy gdy mamy ochotę. Taka galareta spokojnie może stać w lodówce miesiąc. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
neta-b Re: galaretka z drobiu 26.11.05, 00:37 Ja gotuję rosołek na skrzydełkach z włoszczyzną. Skrzydełka obieram z miąska, marchewkę kroję. w niedużych miseczkach układam na dnie plastry jajka na twardo i marchewkę oraz groszek konserwowy i troszkę natki pietruszki. przekładam to mięsem z kurczaka tworząc warstwy, które zalewam rosołem zagęszczonym żelatyną.po wyjęciu z miseczek gdy zastygnie mam galaretkowe kopczyki które podaję z cząstkami cytryny. Odpowiedz Link Zgłoś
magda270519761 Re: galaretka z drobiu 26.11.05, 18:25 Ja gotuje udka z włoszczyzną , mięso z udek kroje , dodaje czasem marchew i żelatyne i już , żelatyne kupuje taką na 1 litr , bez gotowania, ostatnio użyłam mięso ze skrzydeł z indyka , było pyszne, tylko rosół trzeba dobrze doprawić , nasolic , bo po wystygnięciu jest dużo łagodniejszy smak galaretki . Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: galaretka z drobiu 26.11.05, 22:35 Gotując galaretę na łapkach z kurczaka nie trzeba dawać żadnej żelatyny, jest tam bardzo dużo kleju i galareta robi się super. Odpowiedz Link Zgłoś