Dodaj do ulubionych

zapiekanki = caseroles

IP: *.we.client2.attbi.com 13.10.02, 20:57
Szybkie, ekonomiczne, wspaniale na chlodne dni - prosze o przepisy!! Moze
zaczniemy od "zapiekani z tunczyka " = "tuna caserole". Inne tez mile
widziane !! :-)))
Obserwuj wątek
    • Gość: kluba1 Re: zapiekanki = caseroles IP: *.we.client2.attbi.com 14.10.02, 16:03
      Gość portalu: kluba1 napisał(a):

> Szybkie, ekonomiczne, wspaniale na chlodne dni - prosze o przepisy!! Moze
      > zaczniemy od "zapiekani z tunczyka " = "tuna caserole". Inne tez mile
      > widziane !! :-)))
      Nikt ? Wiec ja sama zaczne : macaroni & cheese + tunczyk + majonez +puszka
      zielonego groszku + przyprawy a na wierzch , gdy sie juz podpiecze takie z
      puszki "onion rings" na kilka minut przed podaniem. Czasami groszek zastepuje
      zielona fasolka lub podgotowana brokula.
      • hania_76 Re: zapiekanki = caseroles 14.10.02, 16:12
        Ja lubię zestaw: ugotowane różyczki brokułów, makaraon (najlepiej penne),
        podduszone z cebulką i ziołami pomidory + mnóstwo utartego sera, a na wierzch
        beszamel. Mniam!
    • Gość: Ladybug Re: zapiekanki = caseroles IP: *.bc.hsia.telus.net 14.10.02, 17:43
      Moja ulubiona jest wlasnie z tunczykiem:
      Dowolny rodzaj klusek( ugotowane)
      1-2 puszki tunczyka wraz z woda
      1 puszka chick peas tez z woda( nie pamietam nazwy polskiej?!)
      1 puszka skondensowanej zupy grzybowej(Campbell's cream of mushroom)
      pokrojone ale surowe warzywka jakie masz w domu;selery ,cebulka, brokuly ,
      kalafior . Wszystko wymieszac i wlozyc do piekarnika posypane chedarem ( lub
      innym serem troszke ostrzejszym niz mozzarella). Ze wzgledu na surowe warzywka
      bedzie sie pieklo ok. 45 min ,wiec trzeba przykryc aby nie spalic sera. Nie
      podalam dokladnych ilosci bo ja lubie duzo warzyw i malo klusek ale proporcje
      moga byc zamienione. Warzywa mozna podsmazyc aby skrocic proces pieczenia , ja
      wole wlozyc surowe bo sa miekkie ale sie nie"rozlaza" Pozd L
    • Gość: kluba1 Re: zapiekanki = caseroles IP: *.we.client2.attbi.com 14.10.02, 20:46
      Polowki piersi kurczaka bez skory obgotowac LEKKO w wywarze z jarzyn, osaczyc.
      Na spod naczynia polozyc zesmazony(lekko) lub obgotowany ( tez nie na zaboj)
      szpinak, moze byc posiekany lub porwany w mniejsze kawalki ale w bardzo
      zielonym kolorze , czyli nie zupelnie taki sklapcialy , zbrazowialy. Na to
      podsmazone w plasterki pieczarki. Pozniej piersi z kuraka. Na wierzch :puszka
      zupy skondensowanej z grzybow + puszka z selerow + lycha majonezu, wymieszac +
      sol, pieprz + papryka do smaku. Polac piersi, posypac NIE SLODZONYM corn
      flakes po wierzchu, do pieca w zaleznosci ale tak, aby wszystko bylo gorace,
      flakes chrupiace a piersi upieczone. Bardzo smaczne.
    • roseanne rybna 14.10.02, 22:42
      zrobic podstawowy sos pomidorowy - puszka koncentratu, szklanka wody, listek
      laurowy, ziele ang ,sol - zagotowac
      ugotowac dowolny makaron
      makrela z puszki lub wedzona, obrana ze skory i osci

wymieszac makaron z ryba, zalac sosem, na gore polozyc plasterki cytryni i
      troszke pieprzu.
      Piec ok 40 min.

najczesciej jednak robie zapiekanki z tego, co akurat zostalo mi z obiadow :)
      • Gość: kluba1 Re: rybna/do Roseanne IP: *.we.client2.attbi.com 14.10.02, 23:23
        roseanne napisała:

> zrobic podstawowy sos pomidorowy - puszka koncentratu, szklanka wody, listek
        > laurowy, ziele ang ,sol - zagotowac
        > ugotowac dowolny makaron
        > makrela z puszki lub wedzona, obrana ze skory i osci
        >
        > wymieszac makaron z ryba, zalac sosem, na gore polozyc plasterki cytryni i
        > troszke pieprzu.
        > Piec ok 40 min.

>
        > najczesciej jednak robie zapiekanki z tego, co akurat zostalo mi z obiadow :)
        Masz racje ! Takie "smieciowy" z dodatkiem ziemniakow, ryzu lub makaronu + co-
        tam-zostalo+ jarzynki sa najlepsze!! Chcialam jednak dostac moze cos
        klasycznego!! Roseanne!! Jak sie Kicia ma ? wiem, ze byla na dachu - jak sie
        teraz sprawuje ?
        • roseanne off topic - kicia 14.10.02, 23:30
          kicia ma sie dobrze. Strasznie duzo ostatnio spi. we wtorek, za tydzien "idzie
          pod noz". joj
          • Gość: kluba1 Re: off topic - kicia/do Roseanne IP: *.we.client2.attbi.com 15.10.02, 00:24
            roseanne napisała:

> kicia ma sie dobrze. Strasznie duzo ostatnio spi. we wtorek, za
            tydzien "idzie
            > pod noz". joj
            Nie ma strachu !Ten zabieg pomoze wszystkim!!
        • hania_76 Z ziemniakami 15.10.02, 10:27
          Najpyszniejsza zapiekanka, to tzw. kocioł, czyli coś do zrobienia dla kilku
          osób na ognisku. Żeliwny kocioł smaruje się plastrami boczku albo wędzonki,
          wykłada się go liśćmi kapusty, a do środka wkłada się surowe ziemniaki
          pokrojone w duże kawałki, duże skwarki boczku, plastry kiełbasy, kawałki
          wędzonki, dużo pieprzu (może być też w ziarnach), sól, liście laurowe. Piecze
          się toto na ognisku a później wcina najlepiej zapijając gorącą herbatą z
          termosu i dobrze zmrożoną wódeczką. Coś wspaniałego na jesień, albo zimę, bo na
          lato zdecydowanie za ciężkie.
          • marilu rowniez z ziemniakami 15.10.02, 11:51
            podgotowujemy warzywa - ziemniaki, kalafior/brokuly
            na patelni podsmazamy pokrojone w plasterki pory, boczek
            lub parowke. doprawiamy do smaku pieprzem, sola, papryka itp
            pokrojone w plastry ziemniaki ida na dno zapiekanki,
            nastepnie mieszanka porowo-boczkowa, na to kalafior lub/i
            brokul, kolorowa papryka pokrojona w paseczki i kawalki
            pomidora. calosc zalewamy beszamelem i posypujemy tartym
            zoltym serem i do piekarnika! zapiekanka bardzo dobrze
            "wchodzi" popijana czerwonym winkiem;)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka