mistrzu86 07.02.06, 21:49 wiecie moze jak zrobic samemu tortille(chodzi mi o ciasto) no bo wiecie w sklepach gotowe nie sa najtańsze a studenci nie maja za duzo pieniedzy :) dzieki za pomoc :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: tortilla 07.02.06, 21:50 zerknij tu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=35396840&a=35528043 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gospocha Re: tortilla IP: *.pl 07.02.06, 22:14 2 szklanki mąki 1,5 (półtora)łyżeczki proszku do pieczenia. Razem wymieszać. 1łyzeczka soli 2łyzeczki oleju 3/4 szklanki mleka. (sól, olej, mleko lekko podgrzać ma byc letnie) Zagniesc ciasto, odstawic na 15 min.Przykryć ściereczką.Nastepnie podzielić na 7-8 kulek oi odstawic na 20 min Wałkować placki,smażyć ok 30 sek. z dwóch stron na suchej i bardzo gorącej patelni. Przepis jest sprawdzony z za oceanu Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
mistrzu86 Re: tortilla 07.02.06, 22:35 dziekuje za przepisy jutro bede probowac :) Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: tortilla 07.02.06, 22:37 Tylko pamiętaj że trzeba naprawdę bardzo cienko rozwałkowac bo one trochę rosną podczas smażenia,a grube się źle zwijają.I nie smaż długo bo się będą łamały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daniel73 Re: tortilla IP: *.gdynia.mm.pl 08.02.06, 09:58 Ja jakis czas temu robilem z tego przepisu i... wyszly za slone, a poza tym ta ilosc ciasta nie wystarcza na 8 kulek, ja zrobilem 5 i ledwo ledwo wyszly mi tortille wlasciwej wielkosci. Polecam jednak kupic placki w sklepie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gospocha Re: tortilla IP: *.pl 08.02.06, 13:21 dziwie sie ze za słone? dla mnie sa akurat. Jesli chodzi o ilośc plackow to zalezy od patelni. Ja po usmazeniu wkładam do woreczka foliowego. Tak jak pisałam bardzo gorąca patelnia sucha i ok. 30sek zjednej i drugiej strony Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: tortilla 09.02.06, 00:14 Tortilla (meksyksńska) może być ze zwykłej mąki, taka miękka, albo w płaczeniu ze specjalną mąką kukurydzianą tzw. masa. A jak? Tak (ang.): www.public.iastate.edu/~rjsalvad/scmfaq/tortilla.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: tortilla IP: *.skynet.net.pl 25.02.06, 23:13 Zrobiłam tortillę. Przepis rewelacyjny. Wyszło 7 placków, cieniutkich. rady z torebką foliową okazały się trafne. A tortilki wyszły super. Możecie sami ocenić forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=36525617&a=37511963 Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia dzis wlasnie 26.02.06, 18:00 zlepek roznych przepisow:)Prosty :)Szklanka maki pszennej szklanka maki kukurydzianej,oliwa z oliwek,woda tak by ciasto geste bylo +-lyzeczka soli.Zagniesc-walkowac cieniutkie placuszki i podsypywac maka.Smazyc bez tluszczu.Pyszne_) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pliszka13 tortille IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.06, 13:30 zafascynowana tortillami pokazanymi w GP postanowila również skorzystać z tego przepisu. Moje ciasto wyszło jednak trochę "gumowate" i nie chciało się cienko wałkować. Wyszły małe grube płacki, w smaku dobre, ale to jednak nie to. Co zrobiłam nie tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gospocha Re: tortille IP: 195.205.3.* 06.03.06, 15:10 albo za gorące mleko,albo smażyłas na niezbyt gorącj patelni lub za długo, sprawdz czy nie dodałaś jakiegos składnika za duzo albo za mało?????. smże te placki juz od dwóch lat bardzo często i nigdy nie były gumiaste????. trzeba cienko rozwałkować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiktoria244 Re: tortille IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 15:13 Musisz bardzo cienko rozwalkowac,podsypuj maka.smaz na bardzo goracej patelni,ok 30sekund z kazdej strony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pliszka13 Re: tortille IP: *.koba.pl / *.koba.pl 06.03.06, 20:10 Dzieki za podpowiedzi, wydaje mi sie, ze trzymalam sie dokladnie przepisu. A ciasto nie dało sie wałkować cienko, było takie, jakby to nazwać-spręzyste. Może za mało mąki? albo za dużo? czy powinno miec konsystencję, jak ciasto na makaron? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiktoria244 Re: tortille IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 22:37 Jesli moge jeszcze cos Ci poradzic to zamiast oliwy -maslo. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=36525617&a=36525617 Tu jeszcze troche poczytaj. Odpowiedz Link Zgłoś