Gość: tosia IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.06, 21:16 Proszę o przepis na biszkopt . Jeżeli można to z 4 jaj .Dziękuję .Bardzo proszę krok po kroku , bo niezbyt umiem piec . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania Re: Biszkopt IP: *.demon.co.uk 03.06.06, 21:39 nie do konca jest to biszkopt poniewaz jest z proszkiem do pieczenia,ale dla mnie jest cudowny,zawsze sie udaje. 4 jaja 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maki cukier waniliowy 2 lyzeczki octu 2 lyzeczki proszku do pieczenia do zoltek dodac ocet+proszek,roztrzepac lyzeczka.pozniej ubic bialka,dodawac cukier,nastepnie zoltka i make,wymieszac lyzka. na pewno Ci wyjdzie,pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tosia Re: Biszkopt IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.06, 00:06 Dzięki -piekę rano . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Biszkopt IP: *.demon.co.uk 04.06.06, 00:07 daj znac czy Ci wyszedl,powodzenia!! Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: Biszkopt 04.06.06, 00:16 prpoporcje - 1 jajko = 25 gram maki = 30 gram cukru wiec- 4 jajka = 100 gram maki = 120 gram cukru - zoltka utrzec z cukrem na biala, pulchna mase - bialka ubic na szytwna piane - do utartych zoltek dodac przesiana make ( jesli za geste zeby polaczyc w jednolitwa mase mozesz dodac troszke mleka, ale nie za duzo) - na sa koniec, jak masa z jajek, cukru i maki bedzie gladna i pulchna, dodaj ubite bialka i delikatnie wymieszaj blache do pieczenia wysmaruj tluszczem, posyp maka, wlej ciasto i piecz w temp 160 -180 ° C na zloty kolor ( ok 20-40 min w zaleznosci od wielkosc i wysokosci ciasta) po 20 minutach NIE WCZESNIJE sprawdz patyczkiem czy ciasto nie jest wilgotne w srodku, jesli tak podpiecz jeszcze 5 min i znow sprawdz. po upieczeniu, wylacz piekarnik, uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw biszkopt do wystygniecia w blasze w ktorej pieklas nigdy w zyciu ten biszkopt nie ani nie opadl ani sie nie nie udal. mozesz dodac wanilie w lasce albo aromat, najlepiej do ucieranych zoltek. uwaga - biszkopt silnie rosnie ( dwu, trzy krotnie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tosia Re: Biszkopt IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.06, 14:34 Dzieki za super przepisy . Biszkopt wyszedł i ciasto z niego również . Zaraz będzie konsumowane . Odpowiedz Link Zgłoś