IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.06, 21:16
Proszę o przepis na biszkopt . Jeżeli można to z 4 jaj .Dziękuję .Bardzo
proszę krok po kroku , bo niezbyt umiem piec .
Obserwuj wątek
    • Gość: ania Re: Biszkopt IP: *.demon.co.uk 03.06.06, 21:39
      nie do konca jest to biszkopt poniewaz jest z proszkiem do pieczenia,ale dla
      mnie jest cudowny,zawsze sie udaje.
      4 jaja
      3/4 szklanki cukru
      1 szklanka maki
      cukier waniliowy
      2 lyzeczki octu
      2 lyzeczki proszku do pieczenia
      do zoltek dodac ocet+proszek,roztrzepac lyzeczka.pozniej ubic bialka,dodawac
      cukier,nastepnie zoltka i make,wymieszac lyzka.

      na pewno Ci wyjdzie,pozdrawiam!
    • nimeska Re: Biszkopt 04.06.06, 00:16
      prpoporcje - 1 jajko = 25 gram maki = 30 gram cukru

      wiec- 4 jajka = 100 gram maki = 120 gram cukru

      - zoltka utrzec z cukrem na biala, pulchna mase
      - bialka ubic na szytwna piane
      - do utartych zoltek dodac przesiana make ( jesli za geste zeby polaczyc w
      jednolitwa mase mozesz dodac troszke mleka, ale nie za duzo)

      - na sa koniec, jak masa z jajek, cukru i maki bedzie gladna i pulchna, dodaj
      ubite bialka i delikatnie wymieszaj

      blache do pieczenia wysmaruj tluszczem, posyp maka, wlej ciasto i piecz w temp
      160 -180 ° C na zloty kolor ( ok 20-40 min w zaleznosci od wielkosc i wysokosci
      ciasta)
      po 20 minutach NIE WCZESNIJE sprawdz patyczkiem czy ciasto nie jest wilgotne w
      srodku, jesli tak podpiecz jeszcze 5 min i znow sprawdz.

      po upieczeniu, wylacz piekarnik, uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw biszkopt
      do wystygniecia w blasze w ktorej pieklas


      nigdy w zyciu ten biszkopt nie ani nie opadl ani sie nie nie udal.

      mozesz dodac wanilie w lasce albo aromat, najlepiej do ucieranych zoltek.

      uwaga - biszkopt silnie rosnie ( dwu, trzy krotnie)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka