19.01.03, 22:15
zna ktos przepis?
bede wdzieczny :)
Obserwuj wątek
    • aniutek Re: Sajgonki 20.01.03, 04:26
      przepisu nie znam ale jadajac w budkach bylabym ostrozna
      poczytajcie, skora cierpnie brrrrr

      www.zw.com.pl/apps/archiwum.jsp?place=zw_archive&selday=1042671601
      • Gość: kaska Re: Sajgonki IP: *.tele2.pl 21.01.03, 20:16
        nigdy nie robilam, ale przepis jest taki np: 1 opakowanie naleśników na
        sajgonki
        250 g polędwicy wieprzowej lub piersi kurczaka
        5 grzybów mu-err pokrojonych w cienkie paseczki
        125 g kapusty pekińskiej pokrojonej w cienkie paseczki
        125 g cebuli dymki pokrojonej w cienkie paseczki
        100 g pędów bambusa (lub marchewki) pokrojonych w cienkie paseczki
        1 łyżeczka cukru
        1 łyżeczka soli
        słodki sos chili (lub sos do sajgonek)
        olej do głębokiego smażenia

        Marynata:
        1 łyżka sosu sojowego
        1 łyżka wina ryżowego
        2 łyżeczka mąki ziemniaczanej


        Przygotowanie:

        Mięso pokroić w cienkie paseczki. Wymieszać składniki marynaty i marynować
        mięso 30 min.
        Rozgrzać w woku 2 łyżki oleju. Smażyć mieszając mięso 1 min. Wyjąć, osączyć z
        tłuszczu.
        Wok oczyścić, rozgrzać 2 łyżki oleju. Smażyć 1 min. kapustę, cebulę, pędy
        bambusa i grzyby. Następnie dodać mięso, posypać cukrem i sólą, smażyć jeszcze
        30 s. Wyjąć farsz z woka.
        Naleśniki zwilżyć wodą, aż staną się miękkie i elastyczne. Położyć porcję
        farszu trochę poniżej środka ciasta, zawinąć dolną część, zawinąć boki, zwinąć
        do końca jak naleśnik (zobacz rys.).
        Smażyć naleśniki na głębokim oleju na złoty brąz. Wyjąć dobrze osączyć na
        paierowym ręczniku.
    • Gość: nube Re: Sajgonki IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 21.01.03, 21:07
      Oto sprawdzony przepis:

      Sajgonki
      Składniki: 60 dag mięsa (indyk, kurczak – udka), 20 dag makaronu sojowego
      (1/4 opakowania), 1 puszka kiełków sojowych, 50 dag cebuli, 1/2 szklanki ryżu
      surowego, sól, pieprz, chili, 1/4 łyżeczki imbiru, papier ryżowy.
      Ryż ugotować z Vegetą. Makaron sojowy namoczyć w gorącej wodzie (15 min.).
      Pokroić go nożyczkami na kawałki (3 cm) - po namoczeniu.
      Mięso i cebulę pokroić i udusić – zmielić. Dodać ryż, kiełki sojowe, makaron
      i przyprawy – wymieszać.
      Dwa papiery ryżowe oblać delikatnie letnią wodą. Nałożyć ok. półtorej łyżki
      farszu, zawinąć, smażyć na oleju.

      Sałatka z kapusty:
      Kapustę poszatkować, posolić i wygnieść. Dodać marchewkę i sos chili (ostry).
      Sosem można również posmarować sajgonki po usmażeniu.

      PS.: Dlaczego dwa papiery ryżowe (naleśniki) - dlatego że jeden namoczony
      papier jest bardzo łatwo rozerwać. Natomiast dwa są bardziej "trwałe", a poza
      tym po usmażeniu są chrupkie i - proszę się nie śmiać - fajnie trzeszczą w
      zębach.
      Zamiast męczyć się z kapustą, można jedynie posmarować usmażone sajgonki
      warstwą ostrego chili. To nada im zdecydowany smak.

      Smacznego
      nube

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka