24.06.06, 22:16
Hej!
Proszę żeby ktoś mi pomógł. Mam w domu żeberka( i męża, który chętnie by je
zjadł)ale nie wiem kompletnie co z nimi zrobić. Mam dwie lewe ręce do
gotowania a niestety moja mama która przeważnie mnie ratuje kulinarnie jutro
wjeżdża. Bardzo proszę o pomoc. Tylko proszę o jakiś łatwy przepis.
dziękuję bardzo
ps.
obiecałam mężowi,że jutro będzie dobry obiad i kurcze blade nie wiem co z
tymi nieszczęsnymi żebrami począć
Obserwuj wątek
    • alusmi Re: żeberka 24.06.06, 22:59
      a prosze :)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=38362144&v=2&s=0
    • Gość: kasia Re: żeberka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 23:02
      Pokroić żeberka na części.Rozgrzać mocno olej na patelni i obsmażyć żeberka na
      największym ogniu z dwóch stron (ok. 3 min. na każdą stronę żeberek)tak aby
      były rumiane.Następnie przełożyć do garnka , z patelni zlać tłuszcz, dodać 1/2
      szklanki wody, 2 duże pokrojone w grube półtalarki cebule, vegetę, liść
      laurowy, ziele ang., pieprz w ziarnach i dusić na średnim ogniu ok. 1 i 1/2
      godz.Podać z ziemniakami i kiszonym ogórkiem lub dowolną kwaśną sałatką.
    • joaquina Re: żeberka 24.06.06, 23:17
      www.bebemania.com/viewtopic-2632.html
      smacznego:)
      • aga1506 Re: żeberka 24.06.06, 23:29
        Ja jeszce zanim położe na tłuszcz to opruszam mąka i majerankiem wtedy sosu nie
        trzeba juz zageszczać, mniam ale mi smaka narobiłyście ............... a i
        koniecznie cebula
    • Gość: molkiuyt Re: żeberka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 00:32
      tak po mojemu:

blache/brytfanke (cokolwiek) polac oliwa ile-sie-wleje polozyc niepokrojone zeberka- od tak jak leci,
      cala harmonie :). do blachy wrzucic 2-3 cebule (nieobrane pokrojne na pol badz na cwiartki) kilka
      zabkow czosnku (moze byc cala glowka) rowniez w calosci. wrzucic kilka lisci laurowych. kilka ziaren
      pieprzu. kilka ziaren ziela angielskiego. polac to wszystko odrobina wina (czerwone wytrwne).
      "pochlapac" zeberka sosesm tabasco i sosem worcestershire. wsadzic to wszystko do piekarnika
      nagrzanego do jakis 180 stopni najlepiej z termoobiegiem. i piec az sie upiecze ;p co nie zajmuje az
      tak dlugo, jakies 20 minut maksimum. i to maksimum zdecydowanie. sol do smaku po upieczeniu.
      szybkie swietne atawistyczne wyrazne z charakterem :)
      taka sama kombinacje proponuje poczynic rowniez z antrykotem (tylko wczesniej go troszke utluc)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka