Gość: zółtodziub IP: *.adsl.inetia.pl 18.11.06, 13:09 trochę głupio pytać o coś takiego, ale mam pytanie, jak zrobić frytki.. ziemniaki obrane pokrojone i tu problem. co zrobić dalej? proszę o pomoc... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f jeśli nie masz frytkownicy, to naczynie weź żeby 18.11.06, 13:16 duzo oleju sie zmiescilo. Na rozgrzany wrzucasz i smazysz. Jezeli na zwyklej patelni zrobisz, to beda to raczej smazone ziemniaki - tez pyszne i pewnie zdrowsze troche od frytek. Mozesz zabawic sie w MakSyfa i pokroic drobniej ziemniaki - w takie potrojne zapalki i namoczyc je prtzez godzine w oslodzonej ziemnej wodzie. Potem osuszyc. I smazyc - ale wtedy w glebokim oleju. A najlepiej, to upiecz je w zaro naczyniu skropione oliwa i ziolami:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: jeśli nie masz frytkownicy, to naczynie weź ż IP: *.adsl.inetia.pl 18.11.06, 13:23 dzieki :) postaram sie nie zatruc, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sposób Re: jeśli nie masz frytkownicy, to naczynie weź ż IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 19.11.06, 01:05 A czy jadłeś frytki [już usmażone]wykładane do miski w której starty jest świeży czosnek? Wystarczy posolić, wymieszać i podawać ze szklaneczką jogurtu naturalnego,lub kefiru.Robię tak zawsze gdy czuję ,że łapie mnie przeziębienie. Nie mam wtedy wyrzutów,że jem coś mało wartościowego. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: jeśli nie masz frytkownicy, to naczynie weź ż 19.11.06, 20:27 Jesli moge cos dodac to duzo zalezy od rodzaju ziemniakow. Niektore wychodza lepiej od innych. Metoda prob i bledow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: jeśli nie masz frytkownicy, to naczynie weź ż IP: *.bsk.vectranet.pl 20.11.06, 12:19 ja kupuję gotowe na blachę Odpowiedz Link Zgłoś
wanda-maria frytki belgijskie 20.11.06, 17:19 Te slynne frytki robi sie z ziemniakow typu bintje i smazy sie dwa razy. A wiec: 1/ pokrojone frytki osusza sie w sciereczce i podsmaza sie w temp. 160 °C 5 min. Otrzasnac z tluszczu i wylozyc na 20 min. na papier kuchenny, aby wchlonely tluszcz. 2/ Smazyc drugi raz w temp. 190 °C 2-3 min. az beda rumiane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rolnik swawolnik Re: frytki belgijskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 18:06 wanda-maria napisała: > Te slynne frytki robi sie z ziemniakow typu bintje Czyli z takiej odmiany jakiej w Polsce żaden rolnik nie hoduje. :) Odpowiedz Link Zgłoś
wanda-maria Re: frytki belgijskie 20.11.06, 22:24 Kartofle maja byc kleiste, nie maczne rozpadjace sie, te ostatnie nadaja sie np.na purée. Odpowiedz Link Zgłoś