Gość: a-a IP: *.telan.pl 02.04.03, 20:39 prosze potwierdzcie mi czy do klusek slaskich dodaje sie 1/4 ilosci ziemniakow maki ziemniaczanej zoltko i nic poza tym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mamutka Re: kluski slaskie IP: *.bluu.net / 192.168.1.* 02.04.03, 21:56 Potwierdzam !!! Podobno prawdziwe śląskie są bez jajka czy żółtka, ale ja zawsze daje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: kluski slaskie IP: *.dip.t-dialin.net 03.04.03, 22:19 Gość portalu: mamutka napisał(a): > Potwierdzam !!! > Podobno prawdziwe śląskie są bez jajka czy żółtka, ale ja zawsze daje Masz racje prawdziwa slaskie kuski robi sie bez jajka i bez zoltka. Wiem bo mam je co tydzien na obiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasik Re: kluski slaskie IP: *.gliwice.pik-net.pl 03.04.03, 10:15 Troszkę wody możesz dodać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a-a Re: kluski slaskie IP: *.telan.pl 03.04.03, 16:22 wlasnie jadlam je dzisiaj i zrobilam z zoltkiem ale bez wody (bo nawet nie wiedzialam ze mozna ja dodac) i wyszly rewela ! Odpowiedz Link Zgłoś
fasolka3 Re: kluski slaskie 04.04.03, 00:01 Kluski slaskie, inaczej szare robi sie bez maki!!!! Same ziemniaki. Przepis na stronie Gazety Katowice: www2.gazeta.pl/cjg/1,34505,686436.html Jeronie, piyronie gorole sca po slonsku warzic.. Hanyska spod holdy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bej Re: ja to nazywam pyzami IP: 213.241.45.* 04.04.03, 08:57 ......... a kluski śląskie u mnie w domu tylko z ugotowanych ziemniaków i mąki można w to dowalić żółtko i są PYSZNE :)) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouchi Re: ja to nazywam pyzami IP: 195.136.95.* 04.04.03, 09:35 Gość portalu: Bej napisał(a): > ......... > a kluski śląskie u mnie w domu tylko z ugotowanych ziemniaków i mąki można w to > > dowalić żółtko i są PYSZNE :)) > Pozdr. no to się robaczki zdecydujcie. pyzy i kluski sląskie to troche różne rzeczy. więc co się do których dodaje a co nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annette Re: kluski slaskie IP: *.at.ibm.com 04.04.03, 09:58 Ten przepis to to samo, co ugotowane ziemniaki połączone z mąką ziemniaczaną i wodą. Tylko metoda uzyskania krochamlu troszkę bardziej tradycyjna. Bo krochmal to przecież mąka ziemniaczana rozpuszczona w wodzie. Moja babcia maczała w czymś takim poszewki pościelowe. ;-) A. fasolka3 napisała: > Kluski slaskie, inaczej szare robi sie bez maki!!!! Same > ziemniaki. Przepis na stronie Gazety Katowice: > <a href="http://www2.gazeta.pl/cjg/1,34505,686436.html"target="_blank">www2.gaz > eta.pl/cjg/1,34505,686436.html</a> > Jeronie, piyronie gorole sca po slonsku warzic.. > > Hanyska spod holdy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: kluski slaskie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.04.03, 11:11 O rety, powiedzcie mi po co ta woda. Przecież to bdzie rzadzizna. Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annette Re: kluski slaskie IP: *.at.ibm.com 04.04.03, 11:25 No, woda chyba nie jest konieczna, tylko jakby za gęste było. W tradycyjnym, podanym przez Fasolkę przepisie, krochmal jest mokry bo jest z surowego ziemniaka (ale odcedzony, więc raczej nie taki rzadki). A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: kluski slaskie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.04.03, 17:38 Szare kluski [inaczej pyzy] nie mają nic wsólnego z kluskami śląskimi, które przyrządza się tylko z gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Nie rozumię po co tu woda. Coś tu kobitki namieszałyście. Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hg Re: kluski slaskie IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 04.04.03, 22:37 wode dodaje sie wtedy,gdy trafimy na sypkie ziemniaki i kluchy nie chca sie "kulac".Trzeba bardzo uwazac z iloscia wody aby nie przelac. Mozna tez zamiast wody dodac mleka. Kluski z dodatkiem tartych odcisnietych kartofli nazywaly sie "tarte kluski",a krochmal na usztywnianie poszewek to sie nazywal "szkrobek". chorzowianka. Odpowiedz Link Zgłoś
fasolka3 Re: kluski slaskie 05.04.03, 07:37 A my nazywalismy kluski z krochmalem tarte albo slaskie. Natomiast te z maka kartoflana biale albo polskie. Jest to mozliwe, ze rozne potrawy nosza roznych miejscach w Polsce rozne nazwy. W Wielkopolsce u kolezanki u rodziny dostalysym tez kluski na obiad: to byl makaron!!! FFF Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a-a Re: kluski slaskie IP: *.telan.pl 06.04.03, 12:34 no wlasnie, rozne regiony polski rozne nazwy klusek. tak jak w przypadku "rolady" na slasku to u mnie w zachodniopm. "zrazy" a ponoc sztuka pzryrzadzania jest identyko. tylko " modrej kapusty" nie znamy . tzn jest cos takiego u nas jak czerwona kapusta ale chyba nie robimy jej wg przepisy typowo slaskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spiwor Re: kluski slaskie IP: *.cjb.net / 192.168.0.* 06.04.03, 12:40 Kluski śląskie- ziemniaki+mąka ziemniaczana a do tego rolada z mięska wołowego nadziewana kawałkiem słoninki, ogórka korniszonego, cebulki, kawałek papryczki, przyprawy, zaprawione ostrą musztardą, wszystko to obficie polane sosem i do tego surówka z czerwonej kapusty na zimno. Mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
fasolka3 Re: kluski slaskie 06.04.03, 14:14 modro kapusta to u nas w domu (Bytom, slaska rodzina) byla gotowana kapusta ze skwarkami. Surowki zaczela mama robic dopiero pozniej, byl to wyrazny wplyw kuchni polskiej. Do rolady mama nigdy nie dodawala papryki, tylko ogorki , duzo cebule drobno pokrojonej + boczek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smakosz Re: kluski slaskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.03, 15:17 modro (niebieska) kapusta to ugotowana czerwona kapusta i jak sie doda pare kropel soku cytrynowego albo kwasku, to zmienia dostaje wlasnie takiego koloru Odpowiedz Link Zgłoś