poughkeepsie 09.03.07, 12:14 jest coś takiego w ogóle? Czym zastąpić mięso, soczewicą? Jest sens próboać robić czy lepiej sobie odpuścić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: A po co zastępować? 09.03.07, 12:28 To po prostu rodzaj zapiekanki. Dajesz warzywa (ja bym dał w przeważającej części bakłażana) hmmmm - z kapustą kiszoną i już. Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: wegetariańska mussaka 09.03.07, 12:49 Jest, i jest bardoz dobre. Warstwowow układasz bakłażana, cukinię, według niektórych ziemniaki, dajesz zioła, sos pomidorowy (albo i pomidory) i ser... no i beszamelka... Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: wegetariańska mussaka 09.03.07, 13:11 robie dosc podobnie taka niby mussake, plastry baklazana i cukinii podsmazone, plastry grube porow podgotowane. wszystko razem na przemian poukladane w naczyniu i zalane do polowy beszamelem i na to sos pomidorowy plus tarty ser, a czasem bez sera i tez jest zjadalne. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: wegetariańska mussaka 09.03.07, 12:52 Możesz mieso zastąpić soczewicą. Robiłam tak i jest bardzo dobre. Pytanie dla purystów: czy to jeszcze będzie musaka? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia wg "Kuchnie Swiata"-jest taka i taka:) 09.03.07, 12:58 Jak bede miala chwile czasu to wstukam:) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Z głębokim ukłonem: 09.03.07, 12:59 purysta m odm. jak ż IV, CMs. ~yście; lm M. ~yści, DB. ~tów człowiek dbający przesadnie o czystość i poprawność języka Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Z głębokim ukłonem: 09.03.07, 13:02 :)) poprawne nazwy też się chyba mieszczą w kategorii "poprawność jeżyka"?? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Z głębokim ukłonem: 09.03.07, 13:04 hę, he, he... Tak starałam się literówek nie narobić i palec za wcześnie wsinął alt :D Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Z głębokim ukłonem: 09.03.07, 13:04 Kurcze, już nic nie będę pisała.... Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Jeżyk piękny jest!!!!!!!!))))) Pisz, pisz!!!To 09.03.07, 13:08 tylko ja się czepiam.))) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: wegetariańska mussaka 09.03.07, 20:34 Jest dużo wegetariańskich przepisów na mussakę po angielsku. Jeśli chcesz to ci coś przetłumaczę. www.google.com/search?num=20&hl=en&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&q=+vegetarian+moussaka&spell= 1 Odpowiedz Link Zgłoś
cinemadriver Re: wegetariańska mussaka 09.03.07, 22:26 zrobiłem kiedyś veg moussake, całkiem niezłe danie wyszło, podstawą były plastry bakłażanu, następnie dowolna warstwa zestawu warzyw w jakimś sosie, to już od Ciebie zależy jak je przygotujesz, aż finalnie pokryte przekrojonymi w pół i wcześniej ugotowanymi małymi (młodymi) ziemniaczkami, całość polać sosem serowym(beszamel+parmesan) posypać mozarella i zapiec Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Poki:) 09.03.07, 20:45 wg tej ksiazki:) Na rozgrzanym smalcu(!)dusic marchew,seler,cebule.Dodac fasolke szparagowa,pokrojona kapuste,pokrojone ziemniaki,kabaczki.Gdy beda miekkie dodac cwiartki pomidorow i natke pietruszki,sol i pieprz.Dodac nieco ryzu i masla.Wlozyc do naczynia zaro wylozonego pomidorami skropic smalcem(!)na wierzchu tez pomidory.Zalac jajkami ze smietana i maka.Piec do zrumienienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
andzia-nie-ania Re: wegetariańska mussaka 10.03.07, 10:56 U znajomych wegetarian zostalam poczestowana sosem bolognaise... z granulatu sojowego zamiast miesa. Baaardzo dobre ! Obrabia sie toto prawie tak samo jak zwykle mielone, tylko nie przysmaza sie, ale trzeba zdaje sie namoczyc, a potem do sosu - ale glowy nie dam, zreszta powinno byc napisane na opakowaniu co z tym fantem zrobic :) Naprawde polecam, mysle, ze do farszu mussaki tez sie nada. Tylko pytanie, czy w Polsce mozna dostac ? Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: wegetariańska mussaka 10.03.07, 11:09 mozna mozna dostac, nawet jest wiekszy wybor jak w sklepach bio w Fr. za kazdym razem przywoze sobie zapas bo u mnie jest to niepomiernie drozsze. a taki np granulat nalezy wczesniej krotko obgotowac, namoczenie nie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś