04.05.07, 22:06
Witam. :)
Niedawno byłam w japońskiej restauracji i jadłam tam sushi. Nic dziwnego. Ale
mam pewne wątpliwości: czy sushi jest gumiaste i takie..ciągliwe? Pytam, bo
coraz bardziej wydaje mi się, że po prostu było jakieś stare albo ze złej
jakości składników. Hmmm.. ale jeśli musi takie być, to aż mi się wierzyć nie
chce, żeby cały świat zajadał się takim paskudztwem...
Obserwuj wątek
    • maialina1 Re: Sushi 04.05.07, 22:17
      Jadlam sushi pare lat temu w (podobno) bardzo dobrej restauracji - nie pamietam
      czy blo gumiaste, ale wcale nie bylam nim zachwycona i tez nie moge zrozumiec
      tych ktorzy sie tym zajadaja.
      • ent7 Re: Sushi 05.05.07, 05:40
        Ja nie mogę zrozumieć zajadajacych sie pizza, bigosem albo golabkami. Za to
        sushi i sashimi jest rulez!
    • zolzatoja Re: Sushi 04.05.07, 23:16
      Nie, żebym była miłośniczką, ale wreszcie popróbowałam sushi - i dla mnie -
      niebo w gębie! A restauracja (najlepsza mi na razie dostępna) nie jakaś super-
      exluziw, tylko normalna, średnia.
      Spodziewałam się smaku, a przynajmniej zapachu ryby ( nie przepadam) - a tu
      miła niespodzianka! Faktycznie lekko gumiaste, ale to nie była wada!
    • ampolion Re: Sushi 05.05.07, 05:11
      Gumiaste?... Surowa ryba w sushi i w sashimi przypomina wędzonego łososia albo
      "surową wędzoną polędwicę. Z tym, że ryby bywają rozmaite, zawsze morskie.
      Oprócz ryb bywają i skorupiaki (n.p. krewetki) oraz cos takiego jak osmiornice.
      • rogata_baronowa Re: Sushi 05.05.07, 11:57
        No właśnie nawet ośmiornica była gumiasta....Być może trafiłam na niezbyt dobrą
        restaurację, bo tam wszystko jakoś tak dziwnie smakowało. Czy to było sushi z
        wędzona rybą, czy sashimi z ośmiornicą, było tak samo dziwne w smaku.
        • ampolion Re: Sushi 05.05.07, 14:44
          Nie "nawet": osmiornica JEST gumiasta.
          • jacek1f :-))) gdyby bylo stare, juz bys nie zyla:-) n/t 05.05.07, 16:41
    • bene_gesserit Re: Sushi 05.05.07, 18:09
      Co w tym sushi bylo gumiaste, bo nie rozumiem?
      • rogata_baronowa Re: Sushi 05.05.07, 18:45
        Ogólnie całe. Po prostu włożyłam je do ust i nie mogłam pogryźć.
        • Gość: lu Re: Sushi IP: *.acn.waw.pl 05.05.07, 18:54
          Cos bylo nie tak. Bardzo nie tak.
          Surowe swieze ryby sa... chrupiace. Ryz - kazdy wie.
          • Gość: lu Re: Sushi IP: *.acn.waw.pl 05.05.07, 18:56
            Aha: jest taki japonski deser z maki ryzowej dlugo walonej (przepraszam za
            okreslenie) drewnianym motem. Wytwarza sie gluten i to sie ciagnie. Moze to
            jadlas? ;)
            • ampolion Re: Sushi 06.05.07, 16:07
              Mochi.
        • kwiatek_leona Re: Sushi 05.05.07, 20:53
          Co do tej gumowatosci, to oprocz osmiornic moze bylo cos nie tak z nori, ta
          skorka wodorostowa, w ktora sa zawijane pewne typy sushi. Ale piszesz, ze
          wszystko bylo tak samo dziwne w smaku, lacznie z sashimi, ktore tej skorki nie
          maja, wiec juz nie wiem. Albo restauracja byla do chrzanu (czy raczej do
          wasabi :), albo po prostu nie lubisz sushi i czesc. Moze warto jeszcze kiedys
          sprawdzic jakas inna renomowana "suszarnie" i zobaczyc, czy bedziesz miala
          bardziej pozytywne wrazenia. Jak nie, to ciagle jest mnostwo innych pysznych
          potraw w kuchni japonskiej - zupki udon, soba, wszelkie tempury, yakitori...
          • rogata_baronowa Re: Sushi 06.05.07, 13:51
            Myślę, że pójście do jakiejś lepszej restauracji chyba jest najlepszym pomysłem.
            Może tam będzie lepsze jedzenie. :)
            A co do deseru, to nie, na pewno go nie jadłam :P
            • magdalena2lbn Re: Sushi 06.05.07, 14:04
              Też niedawno spróbowałam to pierwszy raz,głównie z ciekawości.Nie jestem
              zachwycona.Po pierwszym hosomak'u został mi w buzi plaster nori ( wodorosty)i
              byłam w kłopocie co z tym zrobic,ani wypluć ani połknąc.Jakos dałam mu radę i w
              końcu połknęłam.Następne juz poszły prawidłowo razem z ryżem i dodatkami.
              Leko gumiasty na początek moze się wydawać ryż,inaczej kopczyki nigiri
              rozpadałyby się.
              Najgorsze w smaku były dla mnie tamago(omlet sushi)typowo gumiasty kawałek
              podobny do żółtego sera,a bezpłciowy zupełnie w smaku.
    • Gość: Inka Re: Sushi IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.07, 14:25
      Baronowo nie martw się. :)
      Niektórym zwyczajnie sushinie podchodzi, nie musimy wszystkiego lubić, tylko
      dlatego, że modne. A sushi od kilku lat jest w Polsce modne. Min. dlatego, że
      dość drogie.
      Kilka dni temu zabrałam na sushi koleżankę, nigdy tego nie jadła. Do
      sprawdzonej restauracji w Hamburgu. Mi jak zawsze smakowało a ona narzekała, że
      gumiaste, rybiaste, źle pachnie (chociaż mi się wydaje, że właśnie nie pachnie,
      to raczej zapach czystej wody). Zwiedziona okropnie. Przecież wszyscy się
      zachwycają. :)
      • lucerka Re: Sushi 08.05.07, 10:10
        A mozesz mi polecic ta restauracje? w jakiej dzielnicy i jak sie nazywa?
        • Gość: Inka Re: Sushi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:11
          www.goyellow.de/upgrade?q=f391095407bd7ae4ab7097a49e2e1645&LSTPOS=32&LSTAMT=35&MDN=japanisches%
          20restaurant&LOC=hamburg&PNO=3:
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka