Gość: Gonia IP: *.com / 10.0.0.* 14.06.03, 11:09 Czy knedle moga byc w wersji z truskawkami, czy tylko ze sliwkami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ada Re: Knedle IP: *.chello.pl 15.06.03, 11:24 moga byc z czym tylko chcesz :) Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Knedle 15.06.03, 18:00 Mogą być z truskawkami, śliwkami, wiśniami. Mogą być również na ostro z pieczarkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kemi Re: Knedle IP: 217.97.166.* 15.06.03, 18:11 Moze ktos mi napisac jak sie robi te knedle ??? Dziekuje!... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonia Re: Knedle IP: *.com / 10.0.0.* 15.06.03, 20:54 Wielkie dzieki, zrobilam i byly przepyszne. Oto moj przepis: ugotowac stare ziemniaki, ostudzic i przepuscic przez praske; dodac jajko i make na oko (niestety, nie znam proporcji); formowac placuszki, do srodka twarda truskawke; wrzucac na wrzaca i osolona wode. I to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kemi Re: Knedle IP: 217.97.166.* 16.06.03, 09:32 Dzieki za przepis :)))) Musze go wyprobowac ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lylith Re: Knedle 16.06.03, 09:48 Gość portalu: Kemi napisał(a): > Moze ktos mi napisac jak sie robi te knedle ??? > Dziekuje!... :) ja robie tak: ok 3/4 kg ziemniakow ugotowanych, zmielonych w maszynce do miesa lub przepuszczonych przez praske, ostudzonych, jajko, szklanka maki, niecale pol szklanki maki ziemniaczanej. wyrobic ciasto, odkrawac po kawalku, formowac palcami cos na ksztalt placka, polozyc owoc, posypac odrobina cukru, zakleic, uformowac kulke i wrzucic na osolony wrzatek. gotowac ok 3 min po wyplynieciu. robilam tez bez maki ziemniaczanej i ciasto moze sie kleic i szybko robic miekkie. z maka ziemniaczana dluzej jest zwarte, latwiej formowac knedle, nie rozplywa sie. szybsza wersja: puree ziemniaczane 'perla' zamiast ziemniakow:) smakowo - brak roznicy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madziorek Re: Knedle - czym podawać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.03, 12:29 muszę wypróbować przepis na knedliki, ale powiedzcie mi z czy je podawać - z jakim sosem??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: Knedle IP: 81.15.148.* 16.06.03, 16:04 Ciasto na knedle czy kopytka należy robić z ziemniaków ,które po ugotowaniu i potrząśnięciu w garnku robią się sybkie. Nawet wtedy nie trzeba dodawać mąki ziemniaczanej, a ciasto nie będzie kleiste-gumowate.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś