agis 21.11.07, 09:34 Dużo było o piernikach, teraz poproszę o przepis na lukier. Ma być bialutki, elastyczny, żeby się nie kruszył i gęsty, żeby można było wyciskać go szprycą. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asik12 Re: lukier do pierników 21.11.07, 15:11 Najprostszy, stosowany od wielu lat do pierniczków: cukier puder przesiany, rozpuszczony w wodzie gotowanej i trochę soku z cytryny do tego. Gęstość trzeba sobie dobrać samemu ilością wody i cukru. Zamiast cytryny kakao i mamy lukier kakaowy. Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzma30 Re: lukier do pierników 21.11.07, 21:08 www.gotowanie.v9.pl/przepisy/45/3.html www.gotowanie.wkl.pl/przepis14080.html www.kuradomowa.com/kuchnia/przepis_na_lukier.html Rozne lukry: gotowanie.x3m.pl/index.php?dzial=32&litera=L Odpowiedz Link Zgłoś
madamka czym skleić pierniki na szopkę 29.11.07, 10:58 Witajcie, chcialabym zrobić piernikową szopkę i szukam wskazówek. Niestety na razie nie trafiłam w intrenecie na jakieś naprawdę sensowne podpowiedzi i wskazówki. Martwię się, że nie uda mi się skleić poszczególnych części szopki... Czy znacie jakiś sprawdzony przepis na lukier do SKlejania pierniczków? Albo znacie jakąś stronę z radami dotyczacymi piernikowych domków czy szopek? Obiecuję, że opiszę jak mi się udało i podzielę się doświadczeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: czym skleić pierniki na szopkę 29.11.07, 20:40 Sprawdzonego nie mam, ale ja bym spróbowała jednego z lukrów lub glazur,np z zaparzanej piany. Moznaby też spiąć pierniczki wykałaczką i polukrowac w miejscu złączenia - poczekac jak zakrzepnie.Wykałaczka od wewnątrz domku. Skleić tak dwa naroża - potem już łatwiej, bo mozna oprzeć jedno o drugie.Nic mi poza tym do głowy nie pzrychodzi w tym momencie. Odpowiedz Link Zgłoś