Dodaj do ulubionych

Co zrobic z serka mascarpone??

IP: *.a2000.nl 04.09.03, 21:40
Wiem ze juz sporo bylo na ten temat, ale nie moge nic fajnego znalezc. mam
pol opakowania w lodowce. Robilam makaron z mascarpone. Przepis na tiramisu
tez mam. A co jeszcze ciekawego mozna z tego serka wymodzic??
Obserwuj wątek
    • Gość: marghe_72 Re: Co zrobic z serka mascarpone?? IP: *.acn.pl 04.09.03, 21:57
      mascarpone ma rózne zastosowanie - zarówno deserowe , jak i nie .
      Może byc składnikiem sosów do makaronów (np. sosik z mascarpone, sera ricotta
      i boczku, albo mascarpone i karczochy, czy też mascarpone, gorgonzola i
      orzechy....), do mięs itp.
      Co do deserów to przerózne kremy kawowe, z owocami
      Polecam równiez do kanapek - ale koniecznie z jakimś dodatkiem bo jest ciutke
      mdławy.
      • Gość: Asia Re: Co zrobic z serka mascarpone?? IP: *.a2000.nl 04.09.03, 22:12
        Szperalam troche tez, i wymyslilam ze taki deser zrobie. Biszkopty namoczone w
        rumie, do tego mascarpone z cukrem waniliowym pomieszane z kawalkami
        brzoskwin. Czy ten ser lepiej zmieszac troche z jogurtem ??? bo jest strasznie
        gesty. prawie jak maslo
        • Gość: marghe_72 Re: Co zrobic z serka mascarpone?? IP: *.acn.pl 04.09.03, 22:20
          chyba mozna.. ale ja bym dodała pianę z białek:) jak w Tiramisu'.
          • Gość: Asia Re: Co zrobic z serka mascarpone?? IP: *.a2000.nl 04.09.03, 22:24
            No moze. musze poczytac przepis na tiramisu :)
            • Gość: marghe_72 Re: Co zrobic z serka mascarpone?? IP: *.acn.pl 04.09.03, 22:29
              Podac? :)))
              M.
              • Gość: Asia Re: Co zrobic z serka mascarpone?? IP: *.a2000.nl 04.09.03, 22:31
                Nie, dzieki. mam :)
    • Gość: Mira Re: Co zrobic z serka mascarpone?? IP: most:* / 192.168.0.* 05.09.03, 10:54
      Poszukaj w archiwum GW - Kuchnia. Pamiętam Kręglicka podała kilka ciekawych
      wariacji na temat mascarpone było to ok. 1/2 roku temu.
      Pozdrawiam
    • Gość: marghe_72 Re: Co zrobic z serka mascarpone?? IP: *.acn.pl 05.09.03, 11:13
      To może
      KREM KAWOWY:

300 g mascarpone
      3 jajka
      50 g cukru
      2 łyzki brandy albo czegos podobnego
      mała filizanka mocnej kawy

Odzielic białka od żóltek. Zóltka utrzec z cukrem - az otrzymamy miękki jasny
      zólty kremik:)
      Białka ubic (dodając szczypte soli).
      Ciągle mieszajac dodawać stopniowo brendy i kawę. Następnie dodac mascarpone -
      mieszać bardzo delikatnie.
      Na koniec dodać pianę z bialek. Przełożyć do pucharków / miseczek.
      Schłodzić (2 h minimum).
      Jeść.
      Smacznego
    • Gość: kaska Re: Co zrobic z serka mascarpone?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.03, 13:40
      ponoc niezly sernik mozna zrobic.....z samego mascarpone lub wymieszanego z
      normalnym serem.Ale jeden serek to chyba za malo. Niekiedy mascarpone
      zastepuje sie bieluchem.
      • Gość: Linn Re: Co zrobic z serka mascarpone?? IP: *.dialup.tiscali.it 05.09.03, 14:31
        Deser: zmiksowac mascarpone z serkiem homogenizowanym / 1:1 / oraz ananasem;
        ewentualnie doslodzic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka