11.05.08, 12:27
Poradźcie - co zrobić z jarmużu?
Wczoraj kupiłam cały worek liści jarmużu, znalazłam przepis w necie i
zrobiłam... smakowało jak plastik...

Zostało mi jeszcze pół worka, ale nie wiem co zrobić. Czytam o jego cudownych
właściwościach, wielości witamin i składników mineralnych, ale jak go zrobić,
żeby był zjadliwy??

Aha... wczorajszy, wypróbowany przepis:
duszony jarmuż w małej ilości osolonej wody z jabłkiem i czosnkiem.

Cały garnek wylądował w ubikacji. Ani konsystencja, ani zapach, ani smak.
Podobno dobre surówki można z tego robić, ale nic godnego uwagi nie znalazłam
w necie. Napomknę tylko, że jesteśmy fanami wszelkich warzyw, szpinak też
lubimy, więc konsystencję jarmużu duszonego znieślibyśmy, gdyby nie ten smak i
zapach...
Doradźcie proszę.
Obserwuj wątek
    • wadera3 Może to: 11.05.08, 13:15
      www.palcelizac.pl/?przepis=110
      albo to:
      www.palcelizac.pl/?przepis=333
      czy to:
      kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=9301
      nigdy nie jadłam, ale słyszałam dobre opinie
    • ba_nita Re: Jarmuż 11.05.08, 14:36
      Możesz zrobić podobnie jak szpinak. Dusisz na maśle z czosnkiem i solą. Potem
      możesz dodać bułkę tartą lub jajko i gotowe. Nadaje się jako farsz do krokietów,
      pierogów. Możesz zapiec w cieście francuskim z piersią kurczaka.
    • Gość: Nobullshit Re: Jarmuż IP: *.spray.net.pl 11.05.08, 15:32
      Kilka przepisów z Galerii Potraw, a więc sprawdzonych:

      Zupa z ciecierzycy z liśćmi jarmużu i chorizo:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,53039453,53039453.html?f=777&w=53039453&a=53039453
      Zupa z jarmużu i ziemniaków:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,73636648,73636648.html?f=777&w=73636648&a=73636648
      Łosoś i jarmuż we francuskim cieście:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,50844923,50844923.html?f=777&w=50844923&a=50844923
      Jarmuż, pomidory i feta we francuskim cieście:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,47494260,47494260.html?f=777&w=47494260&a=47494260
      Szynka nadziewana jarmużem:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,60578002,60578002.html?f=777&w=60578002&a=60578002
      Jarmuż z ziemniakami:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,34591381,34591381.html?f=777&w=34591381&a=34591381
      Jarmuż z kiełbasą:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,34591381,34591381.html?f=777&w=34591381&a=34591381
      Wystarczy? :)

    • Gość: inka Re: Jarmuż IP: *.dip.t-dialin.net 11.05.08, 20:55
      Skad jarmuz na wiosne?!?To warzywo wybitnie jesienno-zimowe,smakuje
      najlepiej po lekkich przymrozkach(na pewno nie wczesnomajowych;-)i
      kojarzy sie raczej z takimi potrawami,tzn.ciezkimi,zimowymi i
      rozgrzewajacymi(np.jarmuz z ziemniakami i kielbasa)...Pewna
      jestes,ze to jarmuz?
    • poszukiwaczarmi Re: Jarmuż 11.05.08, 23:14
      Być może są miłośnicy tego warzywa, w końcu ma długą historię. Nie należę do nich ja. Być może mam zbyt słabe zęby, a może nad wyraz wrażliwe podniebienie i nie dość odporny żołądek.

      Za to dla niektórych restauratorów jarmuż wydaje się bożyszczem garni. Niejednokrotnie podawano mi w knajpach różnej proweniencji dania udekorowane jarmużem i nigdy nie wiedziałem, co z tym robić. Niestety, nie wchłania tak dobrze jak kapusta pekińska, więc miłośnicy kotów nie będą zadowoleni...

      Swoją drogą także się dziwię, skąd jarmuż w maju. Ale Polska to bardzo dziwny kraj...
      • Gość: inka Re: Jarmuż IP: *.dip.t-dialin.net 12.05.08, 00:24
        A jaka krzywde Ci jarmuz zrobil?!? O pekinke nieszczesna nie
        pytam,bo przesledzilam watki...Pewnie,ze jest to kwestia smaku i
        tradycji(ew.w odwrotnej kolejnosci),ale nie sadze,zeby jarmuz
        wymagal jakichs szczegolnych predyspozycji ufff:"zebowo-
        zoladkowych".Dobrze zrobiony i podany jest naprawde smaczny.
        • poszukiwaczarmi Re: Jarmuż 12.05.08, 00:40
          być może i smaczny :) ale moje doświadczenia wiążą się z nim wyłącznie w stanie
          surowym jako element garni. W takiej postaci jest absolutnie niejadalny, taki z
          niego smyk :)
      • abch1 Re: Jarmuż 12.05.08, 12:33
        Dziękuję za wszystkie przepisy :)

        To na pewno jarmuż. Zgadza się nie tylko napis na opakowaniu, ale i wygląd ze
        zdjeciami znalezionymi w necie.
        Może dlatego, że jest już maj, to nie jest już zbyt dobry do jedzenia (np.
        przerośniety??)...
        To mogłoby być wytłumaczenie tego plastikowego posmaku.

        pozdrawiam

        • nieskorzanka Re: Jarmuż 12.05.08, 17:57
          Jarmuż jest rośliną zimującą w gruncie. Jest rośliną dwuletnią, w
          drugim roku zakwita i wydaje nasiona, wtedy staje się niesmaczny ,
          łykowaty. Być moze właśnie zaczyna wypuszczć pęd kwiatostanowy i
          stąd ta ,,plastikowość''
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka