mmmw5 29.06.08, 18:36 Witam Co dobrego można zrobić z cukinii? Oprócz leczo.Tak, żeby było szybko i niezbyt skomplikowanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiasz5 Re: cukinia 29.06.08, 19:06 Ja lubię w sosie pomidorowym.Cukinię obgotowuję w wodzie z solą i cukrem nie dłużej niż 7-10 min.Na rozgrzanym t€szczu rumienię cebulkę i czosnek,gdy się zeszklą dodaję pomidory,kilka ziaren ziela angielskiego,sól,pieprz,łyżkę ketchupu,łyżeczkę musztardy i pół szklanki wody.Całość gotuję jakieś 10 minut.Osączam cukinię i polewam sosem.Na wierzch oczywiście zielenina. Czasem poprostu smażę ją w cieście naleśnikowym doprawionym na ostro. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
mmmw5 Re: cukinia 29.06.08, 19:18 kasiasz5 jedno pytanie Czy cukinia do obgotowania pokrojona jest na duże kawałki? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiasz5 Re: cukinia 29.06.08, 19:37 Na dosyć grube plastry kroję.Taka moim zdaniem lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m a nie lepiej ta cukinie obsmazyc krotko na oliwie? IP: *.pools.arcor-ip.net 29.06.08, 20:07 zamiast gotowac? ja tez robie czesto w pomidorowym sosie, ale do glowy mi nie przyszlo, zeby ja gotowac. no i po 7 min to juz chyba straszna pacia? jest bardzo dobry grecki przepis na placki z cukinii, ale nie mam czasu szukac, moze google pomoze? Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: a nie lepiej ta cukinie obsmazyc krotko na ol 30.06.08, 18:43 Trzesz cukinię na grubej tarce, dodajesz cebulkę drobno posiekaną, jajco, trochę mąki, bazylię i smażysz jak placki ziemniaczane. Można dodać oliwki, można zamiast bazylii kumin. Można jeść na sucho, można polać jogurtem, albo sosem pomidorowym :) Jest tyle opcji ... Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: cukinia 29.06.08, 20:10 wlasnie pokroilam w plasterki, w miseczce zmieszana sol ,bazylia i pieprz miszanina ta posypuje kazda z warstw cukini, az skoncza mi sie skladniki na koniec szklanke jogurtu roztrzepac z dwoma jajkami, dodac z 3 lyzki startej mozarelli i do piekarnika na 20-30 minut Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: cukinia 29.06.08, 20:22 Placki z cukini - starta na grubych i wrzucona do ciasta nalesnikowego. Mozna do tego dodac kurczaka pieczonego i jakiejs swieze ziola i jesc z tzaztikami albo czym tam. Bardzo dobre, a robi sie w 10 min. Odpowiedz Link Zgłoś
menab Re: cukinia 29.06.08, 20:48 Ja feszeruję ją ryżem doprawionym cebulką podsmażoną i różnymi ziołami. Do tego ser zółty i zapiekać. Pycha:-) Odpowiedz Link Zgłoś
akabe Re: cukinia 29.06.08, 20:57 Skropić oliwą, najlepiej czosnkową i wrzucić do piekarnika lub zgrillować. Można przesmażyć plastry cukinii na oliwie z cebulką i czosnkiem, dodając np. bazylię i oregano+pieprz kolorowy zmielić bezpośrednio na smażące się plasterki. Bardziej kalorycznie: plastry cukinii panierowane. Pokroić w plastry grubości ok. 1 cm, panierować w jajku z dodatkiem ziół oraz mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
akabe poprawka 29.06.08, 20:59 Skropić oliwą plastry cukinii i wrzucić do piekarnika lub zgrillować. Odpowiedz Link Zgłoś
alinka_li Re: cukinia 29.06.08, 21:11 Można zrobić te pyszne placuszki:) fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,67314853,72114621.html?f=777&w=67314853&a=72114621 Bardzo polecam, pyszne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmmw5 Re: cukinia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 22:02 Dziękuję wszystkim:)) Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: cukinia 30.06.08, 15:18 Można ją panierować i smażyć. Można grillować, faszerować... Można zupkę krem zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: cukinia 30.06.08, 15:47 ja lubie z farszem mięsno-pomidorowym i zapieczone w piekarniku. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: cukinia 30.06.08, 18:49 Albo, to już pracochłonniej, można zrobić boskie racuchy. Trzeba z kilku jajek oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z mąką, czosnkiem, bazylią i płatkami owsianymi. Białka ubić na sztywno. Utrzeć pianę z żółtkami. Dodać pokrojoną w cienkie półplasterki cukinię i grubo pokrojone pieczary. Smażyć na mocno rozgrzanej oliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: cukinia 30.06.08, 19:34 młodą (około 20 cm długości, a nie starą i wielką!!!) cukinię zetrzeyj na tarce z dużymi oczkami. Trochę odsącz z soku. Na łyżce oleju przesmaż pokrojony grubo czosnek i imbir pokrojony w małe kawałki. Jak się zezłocą, dodaj startą cukinię i smaż razem jakieś 7-10 minut, na dużym ogniu, intensywnie mieszając. Dopraw solą i pieprzem, możesz dodać pokrojone chilli, skórkę i sok cytrynowy. Potem dodaj ugotowany makaron wstążki i przez chwilę przesmaż razem. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda-maria Re: cukinia 30.06.08, 23:45 Cukinia na zimno, doskonala na upaly, swietny dodatek do mies z grill'a i in. 1,5 kg cukinii, kilka zabkow czosnku, kilka lyzek oliwy z oliwek, 1-2 cytryny, kminek, ostra papryczka, sol. Cukinie pokroic w plasterki / jesli duze to usunac pestki /. Podsmazyc na oliwie z rozdrobnionym czosnkiem, doprawic sola i papryczka w proszku. Dodac troche wody i dusic do miekkosci. Na koniec dodac kminek i sok z cytryny. Dusic 2-3 min. Osudzic i oziebic w lodowce / najlepiej cala noc /. Procz tego mozna jeszcze upiec tarte z cukinia. Albo prowansalska zapiekanke TIAN a cebula, pomidorami i ziolami. Odpowiedz Link Zgłoś