Dodaj do ulubionych

niezgrabne tortille

16.09.08, 22:58
dzis robilam na obiad tortille, podgrzewalam je pol minuty w mikrofali
wczesniej zwilzone woda, ale one jakos malo plastyczne sa niezaleznie od
firmy, daje nie za duzo farszu, ale zawsze wychodza mi niezgrabne jakies,
trzeba je spinac wykalaczka i jesc nozem i widelcem, jak sie je bierze do lapy
to sie rozpadaja albo pekaja. jaki jest wasz sposob na sprawienie, zeby placek
byl elastyczny i dalo sie w niego latwo zawinac farsz?
Obserwuj wątek
    • nobullshit Re: niezgrabne tortille 17.09.08, 00:37
      Imho one takie są.
      Możesz spróbować zrobić sama - bylo parę przepisów na GP.
      Ale z drugiej strony, to nie są naleśniki. Tortilla kukurydziana nie jest jest
      przewidziana do zwijania w rulon. Składa ją się na pół.
      Z tortillą pszenną jest trochę lepiej, ale tylko trochę.
      • bobralus Re: niezgrabne tortille 17.09.08, 09:39
        hmm no bo ilekroc jadlam tortille gdzies w knajpie, to byly one mieciutkie,
        zgrabnie pozwijane, nic z nich nie wypdadalo, kilkakrotnie nawet owiniete byly
        wokol farszu. ja kupuje najwieksze, daje na nie trzy lyzki farszu i juz mi sie
        wszystko rozpada (mowie o pszennych). moze kiedys sama sprobuje, ale na razie to
        danie widnieje u mnie w kategorii dan szybkich i samodzielne przygotowanie
        plackow zdecydowanie zdetronizowaloby je.
        • aiczka Re: niezgrabne tortille 18.09.08, 20:43
          Tez spotkalam sie z podobnym zachowanie tortilli "poza domem", ale sadze, ze
          duza role odgrywala kazdorazowo lepkosc i wilgotnosc farszu.
          W domu udaje mi sie zrobic "szybkiego zawijasa ze smieciami" (czyli "co jest w
          lodowce" ^_^) poprzez zawiniecie go w folie aluminiowa i podpieczenie.
          Robilam pare razy placki samodzielnie, ale wychodzily rownie niepokorne.
      • eeela Re: niezgrabne tortille 13.11.08, 14:30
        > Imho one takie są.

        One takie sa, bo w Europie nie mamy dostepu do odpowiedniej maki.
        Tortille sklepowo-restauracyjne sa zawsze i wszedzie tortillami
        pszennymi, wyjawszy moze kilka wczutych restauracji, ktore
        sprowadzaja frykasy z odleglych krancow swiata. Prawdziwe
        kukurydziane tortile sa miekkie i dosc elastyczne.
      • bobralus Re: niezgrabne tortille 13.11.08, 10:52
        kupilam ostatnio tortille firmy poco loco (jakas holenderska jest chyba), byly
        mieciutkie i pyszne, nasmarowalam je pedzelkiem z woda i odgrzalam w mikrofali,
        byly idealne, swietnie sie zawijaly. ale i tak juz zawsze bede je zawijac w
        folie aluminiowa, naprawde swietny sposob.
    • maka100 Re: niezgrabne tortille 13.11.08, 16:05
      Nie wiem czy pomoge Ci, bo nie wiem jaki rodzaj tortilli kupujesz.
      W Meksyku i USA (nie wiem jak jest w innych krajach) sa dwa rodzaje tortilli:

      -pszenne,
      wieksze, sluzace do zawijania, jak w przypadku burrita, te zazwyczaj podgrzewa
      sie na suchej zelaznej patelni, w Meksyku komal, a nastepnie zawija sie w nie
      nadzienie. Tortille te zawieraja calkiem sporo tluszczu (w Meksyku smalec, w USA
      olej albo rodzaj margaryny), wiec mozna je podgrzewac na suchej patelni. W USA
      dostepne sa tez w wersji Lite, ktore maja znikoma ilosc tluszczu i te sa jak
      tektura i nic im nie pomoze, moze skropienie woda i podgrzewanie w foli

      -kukurydziane, ktore sa male i nie sluza do zawijania, ale raczej jako
      "talerzyk" do nadzienia, lub sa zgiete w pol.
      Zrobione sa one nie z maki kukurydzianej, ale z "masa harina", ktora powstaje
      przez stosowanie wapna palonego(!) na cale ziarna kukurydzy, ktore sa nastepnie
      mielone (i to swieze ciasto moze byc uzyte do robienia tortilli) a nastepnie
      suszone i sprzedawane jako masa harina. Do masy hariny dodaje sie wode i tluszcz
      (smalec) i formuje sie tortille uzywajac praske.
      Tortille kukurydzine podgrzewa sie w plomieniu kuchenki gazowej lub na suchej
      patelni

      Mam nadzieje, ze te informacje cos pomoga
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka