cofe10 16.12.03, 13:17 Ma ktoś z Was przepis na paszteciki?Nadzienie mam, ale chodzi mi o przepis na ciasto kruche - jakie proporcje? z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: elask Re: PASZTECIKI !! IP: *.itpp.pl 16.12.03, 15:21 z proporcjami u mnie krucho, bo robię na pamięć ale spróbuję: 1/2 kg mąki 3/4 kostki tłuszczu, 1 żółtko, 1 jajko ( można same żółtka), 1/2 kostki drożdży. Drożdze rozetrzeć z kilkoma łyżkami ciepłego mleka , łyżeczką cukru, paroma łyżkami mąki . kiewdy urośnie dodać do mąki posiekanej z tłuszczem, rozmieszać , dodoać jajka,zagnieść - dodając ew. mleka lub śmietany aby uzyskać odpowiednią konsystencję tzn. nie może być twarde, Zostawić w ciepłym miejscu, przykryte aby nie obsychało. Jak mi się spieszy to nie czekam i też dobre, oczywiście jak zrobisz paszteciki to pozosaw je do wyrośnięcia i jeśli robisz w formie np. pierożków to podziurkuj wierzch widelcem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cofe10 Re: PASZTECIKI !! IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.03, 07:49 Dziękuję Ci bardzo ! Byłam pewna że nikt sobie tym głowy nie zawraca - przecież sa większe problemy niż paszteciki.. Pozdrawiam i dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: PASZTECIKI !! IP: 217.8.186.* 17.12.03, 08:38 Bardzo dobre paszteciki wychodza z drozdzowego, kiedys podawalam bardzo latwy przepis na ciasto z wody. Odpowiedz Link Zgłoś