GoĹÄ: darco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.07, 20:52 witam wybieram sie do pragi z noclegiem w libercu(babylon) czy potrzebuje zakupic winiety, i jak najlepij sie posruszac po pradze autem przez jeden dzien co warto w jeden dzien zobaczec Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: TOMASZ Re: winety liberec praga IP: *.aster.pl 28.12.07, 23:57 Ja takze jade jutro do Pragi przez Liberec nocujac w Babylon. Mam pytania: - trzeba bylo kupic winety? - jak bylo w Babylon? Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: winety liberec praga 29.12.07, 07:26 Wystarczy spojrzeć na mapę a tych w internecie dostatek. Tygodniowa kosztuje 150 koron czyli niecałe 20 pln.I po co robić problem? Przy okazji: W Czechach za brak winietki potwierdzającej opłatę za korzystanie z autostrad kierowca zapłaci mandat w wysokości stu tysięcy czeskich koron. To równowartość ponad 14 tysięcy złotych. Tyle samo zapłaci kierowca, który ma nadal nalepioną na przedniej szybie pojazdu nieważną winietę, albo nie posiada - sprzedawanego wraz z nią - kuponu kontrolnego potwierdzającego, że właściciel pojazdu jest nabywcą nalepki. Czeska policja, a także straż miejska i służby celne mają prawo pobrać na poczet mandatu kaucję, mogą w tym celu także "zaaresztować" samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: winety liberec praga 29.12.07, 07:35 Poprawka-200 koron a od nowego roku 220. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Anka żadnych winiet nigdy nie kupowaliśmy IP: *.chello.pl 30.12.07, 19:32 przeżyliśmy 2 kontrole policyjne na Słowacji, jedną w Czechach i nikt nigdy nawet nie zapytał o śmieszną winietę. A że jeździmy często to teraz nawet nie opłaca mi się kupować winiety skoro wyjeździliśmy już równowartość z 2-3 mandatów za jej brak. Nie wiem skąd taki strach prze Policją???? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Maciek Re:Jeśli winieta jest wymagana, lepiej ją kupić IP: *.chello.pl 30.12.07, 21:41 Policja kontroluje w Czechach i Słowacji winiety tylko na drogach, na których są one wymagane. Nie warto narażać się na kłopoty (w tym znaczne kary finansowe), śmieszność i psuć sobie wyjazd za równowartość nieco ponad 20 złotych. Tak tylko utrwalamy negatywne wyobrażenia o nas jako ludziach nieuczciwych, prymitywnych cwaniaczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Anka Zgadzam się z przedmówcą! Ja pisałam jak my IP: *.chello.pl 31.12.07, 21:23 z rodzinką jeździliśmy....i nie było żadnych kontroli ot tyle..;-)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: darcokam Re: winety liberec praga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.08, 20:46 winiet oczywiscie nie kupiłem brak na stacjach i poczcie mieli tylko roczne w pradze i tak byłem zatrzymałem sie przy pirwszej stacji metra i do starego miasta metrem dojechałem podóż prawie udana ale oki Odpowiedz Link Zgłoś