Dodaj do ulubionych

Manga, anime

29.03.10, 21:48
Widzi mi się, że sporo czytaczek/oglądaczek. Co czytacie/oglądacie? Co polecacie?
Ja raczej nie duzo do tej pory i w wiekszosci oglądałam. Z moich ulubionych:
1. Hana Yori Dango
2. Nodame Cantabile
3. Perfect Girl Evolution (nie umiem wlasciwego tytulu :P)
Obserwuj wątek
    • yaga7 Re: Manga, anime 29.03.10, 21:57
      Ja w sumie tylko wampiry :)
      Obecnie jestem na etapie Vampire Knight - zarówno manga, jak i anime.

Mangi czytam tylko w postaci książkowej, czytanie z ekranu mnie nie bawi. W
      związku z tym czytam niewiele ;)

Trochę więcej oglądałam, ale też nie jakoś dużo, bo nie ma kiedy ;)
      • ida14 Re: Manga, anime 29.03.10, 22:00
        oo Vampire Knight oglądałam :), a z czytaniem mam to samo.
        teraz wychodzi wampirowe Dance in the Vampire Bund, oglądam. Da się przezyc.
        • yaga7 Re: Manga, anime 30.03.10, 12:26
          O, to sobie dopiszę to Dance do listy :)
      • edhelwen Re: Manga, anime 30.03.10, 16:16
        też nie lubię czytać na skanach... Jak jakiś tytuł zaczyna wychodzić w Polsce, a
        ja wcześniej czytałam trochę na skanach, to porzucam skany i czekam na wydanie
        kolejnych tomików ;)
        Do tego wolę jednak formę papierową, czasami udaje się ściągnąć jakiś tytuł z
        UK, a jeszcze kilka lat temu z Niemiec ;)
        • yaga7 Re: Manga, anime 30.03.10, 20:33
          Vampire Knight sobie ściągam z UK - ebay albo amazon :) Zresztą w ogóle wolę po
          angielsku, jakoś mi bardziej pasuje.
          Z polskich mam w sumie niewiele i jedyne co regularnie kupuję, to Angel Sanctuary.
          • edhelwen Re: Manga, anime 30.03.10, 20:46
            Vampire Knight teraz wydaje Waneko, mam nadzieję, że ktoś ze znajomych kupi, to
            poczytam ;) Mnie AS wykończyło cenowo, miałam kilka miesięcy gorszych finansowo
            i nie wyrobiłam, zwłaszcza że chyba jednocześnie był wydawany Death Note. Mam
            nadzieję, że kiedyś zdobędę kasę, aby specjalnie kupić te 6 brakujących tomów
            AS... Kiedyś czytałam na skanach, bodajże do 11-12 tomu, co pokrywa się z 6
            tomem wydanym w PL, a wcześniej jeszcze czytałam kilka tomów po niemiecku ;)
            Ouran nie wykańcza tak finansowo - 16zł co 2 miesiące jest ok ;) Gorzej, że nie
            samą mangą człowiek żyje, czasem żałuję, że nie jestem facetem - zamiast na
            staniki i kosmetyki mogłabym kasę przeznaczać na mangi, książki itp. Do tego te
            nowe wydania Anne Rice ><
            Całe szczęście mam trochę znajomych mangowców i pożyczam, no ale takie AS to
            chciałabym mieć własne w całości ;)

A, muszę jeszcze dodać, że porównywałam angielskie tłumaczenie Ourana (skany) z
            polskim oficjalnym i angielskie jest bardziej śmiałe ;)
            • yaga7 Re: Manga, anime 30.03.10, 21:16
              Sagę wampirów Anne Rice mam po angielsku chyba całą, a z reszty mam pojedyncze
              sztuki - muszę dokompletować ;)

Ja lubię mieć swoje książki, poza tym nie mam od kogo pożyczać, to raczej od nas
              ludzie pożyczają, hehe.

Nie wiedziałam, że Vampire Knight jest już u nas wydawany - z ciekawości moze
              sobie przeglądnę, jak tak potłumaczyli. Ale nie dziwi mnie to, że po angielsku
              jest lepiej.
    • miss.et Re: Manga, anime 29.03.10, 22:17
      Ja głównie anime oglądam :). Bardzo lubię długie metraże studia Ghibli i z
      klasycznych anime to zdecydowanie lubię i polecam Cowboy Bebop. Dla relaksu
      różniste shojo i pokrewne: Paradise Kiss, Nana (te dwie też czytałam), Lovely
      Complex, Oh my Goddess!, Fruits Basket, Perfect Girl Evolution, Spice & Wolf.
      Wspomniane już Vampire Knight tez fajne było ;)
    • miss-alchemist Re: Manga, anime 29.03.10, 22:24
      gdyby ktoś nie zauważył, to uwielbiam Full Metal Alchemist :D:D

teraz już jakoś nie czytam nic nowego ani tym bardziej nie oglądam, ale najmilej wspominam Slayers (jedno z moich pierwszych anime), Wolf's Rain i Hellsinga :)
      • yaga7 Re: Manga, anime 30.03.10, 12:26
        Hellsinga też lubię.
    • edhelwen Re: Manga, anime 30.03.10, 03:09
      czytałam sporo z tego, co wydano w Polsce, aktualnie kupuję Ouran High School
      Host Club, czekam na przypływ gotówki aby uzupełnić Angel Sanctuary, czekam aż
      się pojawi nowe Yami no Matsuei ;) ostatnio oglądałam Death Note ;)) (brakuje mi
      kilku tomów mangi ><)
      10 lat temu namiętnie oglądałam Dragon Balla, a wcześniej Sailor Moon ;) i
      jeszcze jedną serię, ale nie powiem, bo jeszcze mnie ktoś z "reala" rozpozna xDD

(ps. tak, to mój nowy nick :P)
    • nathd Re: Manga, anime 30.03.10, 09:06
      Ja też uwielbiam mangę:) Co widziałam, to już nei pamiętam, za dużo tego było ;p
      A najbardziej lubię:
      - Peach Girl (manga i live!)
      - Vampire Princess Miyu (OAV, anime było dużo gorsze...)
      - Get Backers!
      - Hana Yopri Dango (Live!!!! koreański)
      - Imadoki
      - Kare First Love
      - NG Evangelion
      - Please save my Earth (anime)
      - Witch Hunter Robin
      - oj, i inne :)

Obecnie jestem na etapie oglądania live action, ubaw mam po pachy, szczególnie z
      takich dzieł jak Yattman czy SM:) Ale jest wiele dobrych produkcji jak HYD :)
      • ida14 Re: Manga, anime 30.03.10, 09:33
        Oj nie!! HYD japońskie! w koreanskim jest okropny jezyk i okropny Rui i okropna
        mimika Tsukushi ( nie obejrzalam jeszcze calego) :P
        polecam Nodame Cantabile, tez ma live :)
        nie wiedzialam, ze jest tez Peach girl live mmm widze juz co bede ogladala...
      • klymenystra Re: Manga, anime 31.03.10, 09:03
        Yattaman i cala reszta to kult! Szkoda, ze teraz nie da sie na to
        trafic w tiwi...
        • miss.et Re: Manga, anime 31.03.10, 20:24
          Ach, wychowałam się na Yattamanie! I na W królestwie kalendarza, Sally
          czarodziejce i Czarodziejskim zwierciadełku :D Złote czasy Polonii 1 i
          japońskich animacji z włoskim dubbingiem i polskim lektorem ;P
    • 100krotna Re: Manga, anime 30.03.10, 12:12
      niedużo, i raczej o lekkiej tematyce:
      Chobbits, Wish, Dragon Ball, Full Metal Alchemist mangi :)

One Piece, Full Metal Alchemist - anime.
      Ale rozwijam się w temacie, zaczęłam od Naruto, mangi i anime ;)
      • yaga7 Re: Manga, anime 30.03.10, 12:27
        Chobbitsy oglądałam dawno i chyba nawet nie do końca - muszę powtórzyć, bo mi
        się podobało. A mangi nie czytałam.
    • agn44 Re: Manga, anime 30.03.10, 18:24
      ida14 napisała:

> Widzi mi się, że sporo czytaczek/oglądaczek. Co czytacie/oglądacie? Co polecaci
      > e?
      > Ja raczej nie duzo do tej pory i w wiekszosci oglądałam. Z moich ulubionych:
      > 1. Hana Yori Dango
      > 2. Nodame Cantabile
      > 3. Perfect Girl Evolution (nie umiem wlasciwego tytulu :P)

Muszę się przyznać, że to przez Perfect Girl Evolution zaczęłam się interesować
      anime. Oczywiście jak byłam w szkole podstawowej (a może średniej?) oglądałam
      DragonBall i Sailor Moon, ale potem przez bardzo długi czas nie byłam
      zainteresowana tym gatunkiem.
      Raczej preferuje shounen i seinen, czasami shoujo. Kupuję, czytam i oglądam to
      tylko zakończone serie. Jestem raczej niecierpliwa i nie podoba mi się czekanie
      2 miesiące na kolejny tomik (a w dodatku wydawnictwa ostatnio miały opóźnienia).
      Ulubione:
      -Kenichi
      -Zombie-Loan
      -Gantz
      -Samurai Champloo
      -Mermaid Forest
      -Ouran High School Host Club
      -Skip Beat
      -Lovely Complex
      i wiele innych.
      Obecnie oglądam Maria+Holic (tylko bardzo proszę bez skojarzeń, podoba mi się
      humor), Jigoku Shoujo i One Piece. Niestety ten ostatni tytuł bardzo mnie
      rozczarował, chyba narazie zrezygnuję z niego :(
      Lubię "Zapiski detektywa Kindaichi" i "Island". Poza tym mangi Kaori Yuki, co
      prawda niewiele tego czytałam, ale bardzo podobał mi się "Ludwig Kakumei".

• ida14 Re: Manga, anime 30.03.10, 18:52
        ooo tak Skip beat! jest świetne, ciekawe czy zrobia drugą serię. Pierwszą
        ogladałam na bierząco i od tamtej pory czekam.

Ja zaczęlam jak skonczylam 18 i tak sobie myslalam o dziecinstwie wczesnym i
        przypomniała mi sie Sailor. Obejrzalam ponad połowe całosci chyba, ale cos mi
        sie ciely odcinki i zawiesiłam. Drugie to chyba bylo Saiunkoku Monogatari.
        Pierwsza seria byla ok nawet, szczegolnie poczatek, na drugiej wymięklam. A
        później PGE.
        Lovely Complex też bardzo mi się podobało. A Peach girl mam tak przegięte
        ostatnie odcinki, że myslałam, że mnie wykończy nerwowo.
        obecnie ciągnę jeszcze:
        -Dance in the Vampire Bund
        -Kimi ni Todoke
        -Death Note
        -Rosario to Vampire (ale jakos srednio mi sie podoba)
        -Honey and clover (przerwalam i musze od nowa bo nie pamietam, ale chyba wroce)
        -Hana Yori live koreański.
        oooo i jeszcze podobało mi się Kaze no stigma całkiem :)
    • iczanka Re: Manga, anime też, a dramy? 30.03.10, 22:35
      Bo pokochałam Hanakazari no kimitachi e właśnie po wersji aktorskiej:D (pierwszy
      odcinek był dziwny, a potem utonęłam).
      Z M&A wielbię Slayersów, FMP (szczególnie Fumoffu- za humor), Gravitation,
      Higashi no Eden, Seirei no moribito, i Higurashi obie serie (bo na trzecią
      trochę szkoda czasu).
      • buka_rozzie Re: Manga, anime też, a dramy? 13.08.10, 17:25
        hanazakari nokimitachi e jest boskie xd
        shun oguri i ten co grał prefekta 2 dormitorium są super przystojni ;))
        • nati_88 Re: Manga, anime też, a dramy? 13.08.10, 23:11
          Anime i mangi jakoś średnio mi podchodzą. Takie Samurai Champloo męczę już pół roku i dalej jak za 3 odcinek zajść nie mogę. Jedynym anime, jakie obejrzałam w całości jest Czarodziejka z księżyca widziana lata temu ;) Nie mogę się na razie przekonać i już.

Natomiast dramy to moja nowa miłość *.*
          Prefekta 2 dormitorium w Hana Kimi ( mojej pierwszej dramie, ach sentyment mam) grał Mizushima Hiro :D Świetny aktor. Hiro dosłownie wymiata w Mei-chan no Shitsuji.
          Zresztą Hana Kimi jest świetne, ale polecam również tajwańską wersję "Hua Yang Shao Nian Shao Nu". Ach, Wu Chun, Ella Chen i Jiro Wang tworzą zabójcze trio xD

Widziałam już trochę dram japońskich, tajwańskich, koreańskich i nawet chińska się trafiła ( Let’s Go Watch Meteor Shower czyli chińska wersja Hana Yori Dango, jednej z moich ukochanych dram) i lista ulubionych cały czas się powiększa. Ostatnio nie mogę się oderwać od Nodame Cantabile i (znowu) od Autumn's Concerto ;-) I jeszcze paru innych.

Heh o dramach tp ja mogę długo i na okrągło ;D
          • buka_rozzie Re: Manga, anime też, a dramy? 19.08.10, 18:57
            ja sie ostatnio wzięłam za oglądanie Hana Yori Dango na love-drama.pl i jest świetne xD
            i tak, Mizushima jest genialny *_*, zapomniałam tylko jak się nazywał xd
            chociaż Toma ikuta tez jest niezły, te jego 'nieme monologi' i gestykulacja xD
    • klymenystra Re: Manga, anime 31.03.10, 09:01
      Najbardziej o od lat -Neon Genesis Evangelion, zarowno OAV, jak i
      oba filmy - no i przede wszystkim manga.
      Z inych mang: Clover (infantylne, ale piekne), Blame, Miyu
      Anime: Serial Experiments Lain, z pelnometrazowek oczywiscie
      Ksiezniczka Mononoke, w Krainie Bogow i Grobowiec Swietlikow.

Ale na polce dalej mam sporo Angel Sanctuary i innych X :) Przeciez
      nie wyrzuce :)
    • mokta Re: Manga, anime 31.03.10, 19:55
      Kiedyś byłam wielką fanką anime, obecnie w stanie spoczynku. Teraz kręcą mnie
      staniki :) Ale do rzeczy.
      Moimi ulubionymi anime do dziś są:
      Saint Seiya
      Daimos (ktoś jeszcze pamięta tę staroć? :)
      Rose of Versailles
      Slayers
      i moje najukochańsze Yaoi :DDD

Czytałam mało mang, jeśli już to takie które nie zostały nigdy zekranizowane jak
      Seimaden, Wish itp.
    • buka_rozzie Re: Manga, anime 13.08.10, 17:26
      ja oglądam na razie kimi ni todoke, naruto, ouran high school host club i bleach'a
      a czytam bleacha, ouran host club, kuroshitsuji(niemieckie) i death bote'a(tez niemieckie xD)

i to wszystko polecam ;P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka