Dodaj do ulubionych

remont łazienki zakończony!!!

21.11.16, 00:19
Remont łazienki zakończył się wczoraj, po pięciu tygodniach horroru. Dzisiaj sprzątaliśmy i ogarnialiśmy cały ten bajzel.

Zanim pokażę efekt końcowy, przypomnę, jak to wyglądało przedtem:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/fi/gb/v6x4/rvj6U3Yb6aieYmpcaX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/fi/gb/v6x4/wYdPKZhx3BuHOTjoMX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/fi/gb/v6x4/z1ie8sBL89zFCLbU9X.jpg

Różnokolorowe płytki na podłodze, w dwóch rozmiarach; różowa umywalka, sedes nieprzytwierdzony do podłogi, zabetonowana wanna, cieknący junkers i ogólny radosny dizajn oraz bajzel. Umywalkę wymieniliśmy sobie na samym początku, dwa lata temu. A teraz (za zgodą i na koszt właściciela domu) zrobiliśmy sobie taką łazieneczkę:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/fi/gb/v6x4/QW1N9WH1RPnbwtJ39X.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/fi/gb/v6x4/28izbnKlykjpdLKKnX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/fi/gb/v6x4/GBB8Xb0xZ65HRhBMxX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/fi/gb/v6x4/rkyqJR8JR3adybQWdX.jpg

W miejsce wanny wstawiona solidna kabina z brodzikiem, junkers przeniesiony na inną ścianę, sedes wiszący ze spłuczką podtynkową, duża umywalka, oświetlenie halogenowe no i przede wszystkim inne płytki, inne kolory!
Nie udało mi się zrobić zdjęcia, które dokładnie oddawałoby barwę płytek. Są jaśniutkie, w kolorze kremowym, z lekkimi kawowymi naciekami.
A na półce pod lustrem mam taką wystawę:
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/fi/gb/v6x4/nW43EZDRNm3KPhKfMX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/fi/gb/v6x4/Z0mAMNELK1oBTRF6pX.jpg

I teraz chwila prawdy: ten pojemniczek na ostatnim zdjęciu był katalizatorem wszystkich naszych poczynań remontowych. Nosiliśmy się z zamiarem zrobienia w łazience porządku, ale jakoś schodziło. A potem nagle zobaczyłam na półce w markecie ten pojemnik, i od tej pory sprawy nabrały tempa. Wiedzieliśmy, że chcemy porządną łazienkę już teraz, i to w takich właśnie kolorach. I jak idioci szukaliśmy płytek, które będą pasować do tego pojemnika! A że Pan Bóg czuwa nad wariatami, więc udało nam się trafić na czyszczenie magazynów w Leroy merlin i dopadliśmy płytki w cenie 25zł/m2. Wykupiliśmy też wszystkie dostępne pojemniczki w tym kształcie i z tym wzorem.
No i teraz zachwycamy się naszą łazieneczką smile

Obserwuj wątek
    • aankaa Re: remont łazienki zakończony!!! 21.11.16, 11:37
      jestem pod wrażeniem
      tylko nie pomylcie sedesu z kuwetą tongue_out
      • klaryma Re: remont łazienki zakończony!!! 21.11.16, 11:47
        ja też jestem pod wrażeniem, a najbardziej to kabiny prysznicowej i tej masy różnych guziczków w środku, pewnie to jakieś super-hiper dysze masujące?
        • pi.asia Re: remont łazienki zakończony!!! 21.11.16, 14:21
          klaryma napisała:

> ja też jestem pod wrażeniem, a najbardziej to kabiny prysznicowej i tej masy ró
          > żnych guziczków w środku, pewnie to jakieś super-hiper dysze masujące?

W kabinie jest normalne napełnianie brodzika, deszczownia od góry (leje się na łeb rzęsisty deszczyk), prysznic z różnymi opcjami ustawienia dysz, trzy dysze do masażu pleców albo mycia dolnej części ciała wink, oraz masażer do stóp. Oprócz tego radio, wentylator-wyciąg, dwa rodzaje oświetlenia i możliwość podłączenia telefonu (kompletny idiotyzm). Dużym mankamentem jest to, że projektant poszedł na łatwiznę i zamiast każdemu z tych pryszniców/masażerów etc. zaprojektować osobny zawór, wszystko umieścił pod jednym obrotowym zaworem, z malusieńkimi, kompletnie niewidocznymi rysuneczkami, wskazującymi, w którą stronę ten zawór obrócić, żeby woda lała się tam, gdzie chcemy. W dodatku instalator rozetkę z tymi rysuneczkami założył w cały świat, i teraz nastawiam np. masażer do stóp (jak już dopatrzę się tego rysuneczku), a tu nagle leje mi się na głowę z deszczowni. Albo chcę napełnić brodzik, i dostaję salwę w dziób od masażera pleców. Ale generalnie jest cudownie.
          • barba50 Re: remont łazienki zakończony!!! 21.11.16, 14:47
            W takiej łazience to można zamieszkać wink Żeby jeszcze połączyć łazienkę z kuchnią (chyba nawet sąsiaduje big_grin ) i zamontować samo uzupełniający się bufet.
            • pi.asia Re: remont łazienki zakończony!!! 21.11.16, 16:53
              Basiu, to jest najładniejsze pomieszczenie w naszym domu. Naprawdę chce się w niej mieszkać smile A bufet może uzupełnić ta osoba, która nie siedzi w wannie. smile
              • aankaa Re: remont łazienki zakończony!!! 21.11.16, 18:00
                obawiam się, że przy takim podziale ról długo poczeka na swoją kolej (siedzenia w wannie) big_grin
                • mitta Re: remont łazienki zakończony!!! 21.11.16, 21:53
                  Anko, w wannie najlepiej się siedzi we dwoje, to bufet może poczekać.

Tak se patrze na tę starą łazienkę, jak z koszmaru pijanego hydraulika, na te rury, które biegną nie wiadomo skąd i dokąd, różową umywalkę i latający kibelek i nie wierzę, że to było naprawdę.
                  • pi.asia Re: remont łazienki zakończony!!! 22.11.16, 01:07
                    mitta napisała:

> Anko, w wannie najlepiej się siedzi we dwoje, to bufet może poczekać.

Troszkę za mała ta wanna na naszą dwójkę smile
                    >
                    > Tak se patrze na tę starą łazienkę, jak z koszmaru pijanego hydraulika, na te r
                    > ury, które biegną nie wiadomo skąd i dokąd, różową umywalkę i latający kibelek
                    > i nie wierzę, że to było naprawdę.
                    Mam świadków wink Żeby było weselej, to do jednego przewodu wentylacyjnego było podłączone odpowietrzenie kanalizacji, spaliny z junkersa i kominek w sypialni. Mieszanka wybuchowa. Dobrze, że wiedzieliśmy, tośmy nie palili w kominku, bo po domku mógłby zostać głęboki dołek.
                    >
                    • klaryma Re: remont łazienki zakończony!!! 22.11.16, 12:20
                      czy w takim razie dodatkowym bonusem remontu jest to, ze teraz już możecie palić w kominku?
                      • yvi1 Re: remont łazienki zakończony!!! 22.11.16, 17:41
                        Sliczne smile.Naprawde az sie wierzyc nie chce jak to wygladalo przed tem.Zycze super kapieli i udanych wodnych masazy.
                        Pojemniczki sliczne !
                        • jottka eee... 23.11.16, 10:06
                          nie, nikt prawidłowej odpowiedzi nie wpisał! znaczy - no to fajno, sylwestra forumowego robimy w tej łazience, tak? warunki są, a jak nie, to barba napisała, co macie jeszcze zrobić, znaczy to połączenie z kuchniąsmile
                          • pi.asia Re: eee... 23.11.16, 11:12
                            ZAPRASZAM!

Ach, jeszcze jedno. Myśmy wcale nie chcieli aż tak wypasionej kabiny, z tymi wszystkimi duperszwancami. Naszym marzeniem była po prostu duża kabina z głębokim brodzikiem, mająca minimalną ilość udziwnień. Niestety, takiej nie było w żadnym z czterech marketów budowlanych, wzięliśmy jedyną, która spełniała wymogi, tzn. długi, głęboki brodzik.
                            • ortolann Re: eee... 23.11.16, 15:16
                              Pi.asiu to jest poprostu piękne!!! I w ogóle cały opis remontu i te zdjęcia przed i po. I kitek na pralce. Po prostu pięknie i zachwycająco. I te dodatki.
                              Moja wredna natura jednak nie pozwala mi nie wtrącić jednej uwagi. Będąc właścicielką podobnej kabiny już słyszę uszami wyobraźni "zachwyty" osoby, której przyjdzie to czyścić. W związku z tym polecam zakup odkamieniacza w sprayu, najlepiej może jakąś cysternę albo dwie. Ale poza tym (a nawet razem z tym) bardzo, bardzo pięknie.
                              • aankaa Re: eee... 23.11.16, 18:20
                                polecam zakup odkamieniacza w sprayu, najlepiej może jakąś cysternę albo dwie
                                ===
                                no właśnie, najzwyklejszą słuchawkę prysznicową wymieniam co jakiś czas (mimo, że niby "samoczyszcząca") żeby radować cielsko strumieniem (!) wody...
                                • mitta Re: eee... 23.11.16, 19:12
                                  Czemu wywalasz - kilka godzin w wodzie z octem i jest, jak nowa. To samo robię z deszczownicą, a wodę to mam twardą, że można kroić.

Moja teściowa miała tak samo - chciała zwykłą zabudowaną kabinę, żaby nie kafelkować ścian i nigdzie takiej bez bajerów nie mogła znaleźć. Teraz ma sto masaży i boi się je włączyć, żeby ją z kabiny nie wypłukało.
                                  • ortolann Re: eee... 23.11.16, 20:04
                                    No spoko: słuchawkę prysznicową wymoczysz w tym occie. Ale weź cały panel, miejsca łączeń szkła z ramami wyczyść octem. No kurka, nie da rady, będzie dawać tym octem, zwłaszcza jak jeszcze zamkniesz drzwi i ścianki zaparują. Nie ma bata, ocet pojedzie po nozdrzach jak brzytwa. Uwaga, reklama: Sann Profi do kabin prysznicowych. Działa bardzo dobrze. Ale co się naklnę, to moje.
                                    Ale kabina ładna smile
                                    • mitta Re: eee... 23.11.16, 20:30
                                      Ale ja do Anki pisałam jeno o słuchawce prysznicowej, a nie o całym panelu.
                                      • ortolann Re: eee... 23.11.16, 21:05
                                        No niby tak, Ale tak już mam, ze jak się zacznę strzępić, to nie mogę czasem wyhamować big_grin
                                      • arim28 Re: eee... 30.11.16, 13:22
                                        Ja ocet leje do pralki zamiast lenoru, na ktory jest uczulona moja corka, a ktorego zapachu ja nieznosze bardzo. Mam miekkie pranie. Ladnie wyprane, ocet zmiekcza wode i proszek intensywniej dziala - zuzywam go mniej smile
                                        I nic nie smierdzi.
                                        I jeszcze jeden typ - aby odkamienianie bylo efektywniejsze, gotuje wode z octem w czajniku, zapach ulatnia sie podczas gotowania, (przy okazji odkamieniam czajnik) i ta przegotowana woda polewam baterie w zlewie, pod prysznicem.
                                        A na codzien baterie przecieram cytryna i po chwili splukuje smile
                                        • arim28 Re: eee... 30.11.16, 19:08
                                          Ale babola napisalam , srry
                                          Na co dzien !!!!
                              • pi.asia Re: eee... 23.11.16, 20:44
                                ortolann napisała:

> Pi.asiu to jest poprostu piękne!!! I w ogóle cały opis remontu i te zdjęcia prz
                                > ed i po. I kitek na pralce. Po prostu pięknie i zachwycająco. I te dodatki.

Dzięki za uznanie kiss W realu jest jeszcze ładniej smile Jak będziesz w pobliżu, to wpadaj na masaż smile
                                > Moja wredna natura jednak nie pozwala mi nie wtrącić jednej uwagi. Będąc właści
                                > cielką podobnej kabiny już słyszę uszami wyobraźni "zachwyty" osoby, której prz
                                > yjdzie to czyścić. W związku z tym polecam zakup odkamieniacza w sprayu, najlep
                                > iej może jakąś cysternę albo dwie.

No i właśnie dlatego szukaliśmy jak najprostszej kabiny, żeby nam dysze kamieniem nie zarastały. Bo u nas na Jurze woda jest przepyszna, z ujęć głębinowych, ale tak cholerycznie twarda, że na słuchawce prysznicowej w ciągu paru lat można się doczekać pięknych nacieków, ze stalaktytami włącznie. wink

Za poleceni konkretnego odkamieniacza bardzo dziękuję kiss
                                • ortolann Re: eee... 23.11.16, 21:01
                                  smile Jak tak się lepiej zdjęciu przyjrzałam to niemal identyczny model. Te półeczki i te pojemniki na mydło. Inny jest blacik wewnątrz no i liczba dysz. U Was chyba trzy, jeśli dobrze widzę, u nas sześć. My dysz nie używamy w ogóle, na słuchawce kamień mieliśmy po pierwszym roku.
                                  A Waszą łazienkę podziwiam nadal smile
                            • arim28 pi.asia 30.11.16, 13:24
                              Piekna ta Wasza nowa lazienka.

Stolika jednak tam brakuje smile
    • dzedlajga Re: remont łazienki zakończony!!! 30.11.16, 01:12
      Prześliczna ta łazienka. Mam nadzieję, że kiedyś ją zobaczę w realu. Przez chwilę pomyślałam że może kupiliście ten domek i stąd remont. Ale i tak warto mieć ładnie zwłaszcza, że właściciel sponsorował.

Też od razu pomyślałm o czyszczeniu tego prysznica - ja bym się nie odważyła na te wszystkie bajery. Co do octu, to fakt, czyści dobrze, ale ostatnia słuchawka jaką mam zmieniła kolor, więc to jednak pewne ryzyko.

I teraz chwila prawdy: ten pojemniczek na ostatnim zdjęciu był katalizatorem ws
      > zystkich naszych poczynań remontowych.

Przyznam się, że zmieniłam totalnie wystrój sypialni i tez zaczęło się banalnie - od figurki, którą gdzieś tam wypatrzyłam

Ale Tobie łazienki szczerze zazdraszczam smile
      • pi.asia Re: remont łazienki zakończony!!! 30.11.16, 08:52
        Jedynie łazienkę mamy cywilizowaną wink
        Przyjeżdżaj, Dzedlajga, Spacerkowo zaprasza smile
        • dzedlajga Re: remont łazienki zakończony!!! 30.11.16, 11:02
          > Jedynie łazienkę mamy cywilizowaną wink

Powolutku zrobicie i resztę smile
          • dzedlajga Re: remont łazienki zakończony!!! 30.11.16, 11:03
            Oj, właśnie zauważyłam, że papier wisi "nieprawidłowo". Chyba, że to celowy zabieg przeciwkoci wink
            • kromisia Re: remont łazienki zakończony!!! 01.12.16, 12:25
              Pomyslowo i ladnie zrobiliscie to.

Wiem cos na temat remontowego horroru lazienkowego. U nas wlasnie dzieje sie to 6ty tydzien i obiecali, ze jutro bedzie koniec, a bedzie mozna korzystac w sobote.
              • niutaki Re: remont łazienki zakończony!!! 01.12.16, 19:57
                pieknie! bardzo zazdraszczam, jak tylko ja rozpoczne swoja lazienke robic od razu Wam sie pochwalesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka