Dodaj do ulubionych

Vive l'Europe - swieto Europy "na prowincji"

18.05.13, 12:37
Od poczatku maja trwa u mnie w miescie "szalenstwo europejskie" - festiwal kultury panstw - miast blizniaczych.
Stalam sie wlasnie poniekad jego...ofiara.
Mianowicie od lat "wspieram" znajoma z Uniwersytetu i Rady Miejskiej tlumaczac jej "z polskiego (i francuskiego) na "nasze" rozne polskie aktualnosci.
W rewanzu owa pani rajca zaprosila mnie do uczestnictwa w roznych imprezach, miedzy innymi wystawie filatelistycznej (mialam okazje pokazac ulamek mega-kolekcji mojego "Autora" ) i wczoraj w "wieczorze irlandzkim".Jechalam na to bardzo niechetnie, wlasciwie, gdyby nie dana Olivii obietnica to najchetniej bym "olala".
I popelnila bym duzy blad.Impreza okazala sie rewelacynja, zwlaszcza, jak na skale mojej" prowincji" tongue_out
Juz przed Osiedlowym Centrum Kultury gdzie sie toto mialo odbyc zaskoczyl nas wystep w wykonaniu najlepszego lokalnego zespolu folklorystycznego "Brise d'Anjou" - niezla muizyka i tance dobrane przez wzglad na "gospodarzy" - Irlandczykow w stylu celtyckim, ktory wielbie, troche spiewek flisakow Loary, swietne koktaile powitalne po czym kolacja oczywiscie z etykietka kuchni irlandzkiej, niestety ta mi nie posluzyla, chorowalam wieksza czesc nocy.
Na koniec znowu "piesni i tance" w wykonaniu "Bryzy"i tercetu irlandzkiego i tu juz bylo apogeum kultury celtyckiej.
Wstawiam pare fotek a jak przypadkiem odkryje metode to moze pod koniec dnia i jakas video mi sie uda.

Obserwuj wątek
    • felinecaline Re: Vive l'Europe - swieto Europy "na prowincji" 18.05.13, 13:41

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/mf/ji/cvpa/S98L2BA8LIPJvVqRyB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/mf/ji/cvpa/bY84QzQJKg5ay140yB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/mf/ji/cvpa/PNFfQva9ZBUWiEiT5B.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/mf/ji/cvpa/WOGdqOfNqoMN2snOpB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/mf/ji/cvpa/aVrC1S4IYJlbpuMRbB.jpg

• kasik68 Re: Vive l'Europe - swieto Europy "na prowincji" 24.05.13, 19:03
        Feline, moglabym prosic o te kilka zdan i zdjecia raz jeszcze na mejla?
        Podeslalabym Twoja relacje kumplowi, ktory prowadzi magazyn intermetowy Folk 24.Co Ty na to?
        Zwlascza Ci "Celci" mnie interesujawink)
        • felinecaline Re: Vive l'Europe - swieto Europy "na prowincji" 24.05.13, 22:38
          Co ja moge na to jesli nie spelnic Twoje zyczenie czujac sie zaszczycona ta propozycja.
          Mam tez fragmenty wideo z tego wieczora, ale nie wiem, czy da sie przeslac zwyczajnie, czy trzeba przez youtube'a.
          Zdjecia troche podrasuje i wysle Ci jutro.
          • kasik68 Re: Vive l'Europe - swieto Europy "na prowincji" 25.05.13, 12:43
            Dziekujesmile)
            • felinecaline Re: Vive l'Europe - swieto Europy "na prowincji" 25.05.13, 13:59
              Wyslalam - ciekawe, czy odczytasz widelce.
              • felinecaline D..a zbita!!! 10.06.13, 20:02
                czyli: wylot pod znakiem zapytania, bo wlasnie panowieipanie z Tourcontrol oglosili strajk od dzis do 14.06.
                Nie wiem, czy smias cie czy plakac...tongue_out a nawet do fryzyjera poszlam tongue_out i ...komorke osobista kupilam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! To to zaiste niebywale.
                No - poziviom uvierim...
                • felinecaline Re: D..a zbita!!! 13.06.13, 12:34
                  Dolecialam wccoraj po godzinnym czekaniu na pokładzie samoolotu W domu padlam i prwespalam godzin . Dzis od rana delektuje się zszystkim a najbardziej nicnierobstwem pozq glqskqniem skor zwierzakow w liczbie czterech kotow i suczki ^Yorka CoCO (mademoiselle, jak pierzowzor. Ucze się komputra Prawiesiostry a gkownie klawiatrury. Troche ogrodkowalamFajna pogoda, lagodne slonce i ciepelkoCaluje wszystkich wakacyjnie czując się pelna geba sybarytka i od dawna po raz pierwszy pełnoprawnie
                  • niennte Re: D..a zbita!!! 13.06.13, 15:02
                    No i widzisz, że nie spadłaś? wink
                    To teraz sobie wypoczywaj i wygrzewaj się na słonku smile
                    • felinecaline Re: D..a zbita!!! 13.06.13, 16:37
                      Nie spadlam bo w pociaggu do Paryzewa sąsiad z siedzenia obok, malowniczy mnich - dominikanin obdarowal mnie cudownym medalikiem Matki Boskiej Paryzewskiej, a ta udzielila mi laski specjalnej smile jako neofitce :0
                      Jedynym złym wspomnieniem z podrozy jest przygnieciony tylekbig_grin
                      Pogoda przesliczna, schodzę do ogrodu na sjeste
                      Obiad kasza gryczana zG ulaszykiem i ogorkiem małosolnym był pychota ;
                      Koty sa rozkoszne, z Farinellim jesteśmy na etapie picia sobie z dziobkow a pozostale oswajają się sz moim akcentem.Klawiatura w dalszym ciągu doprowadza mnie do rozpaczy, glownie capslock
                      • kasik68 Re: D..a zbita!!! 13.06.13, 18:24
                        Delektuj sie nicnierobieniemsmile)

A jesli idzie, o te Twoja relacje, to czekam na powrot K. z grupa , z USA.
                        Az tam koncertuja!
                        • felinecaline Re: D..a zbita!!! 13.06.13, 18:26
                          Delektuje się z bezgraniczna przyjemnoscia.
                          Czekamy spokojnie smile

0
                          • felinecaline Re: D..a zbita!!! 13.06.13, 23:27
                            meto,jakbys miała ochote napisac do mnie pare slow to bardzo proszę na adres gazetowy, bo na razie nie rozgryzłam mojego pomarańczowego (dostepnosci stad).
                            • niennte Re: D..a zbita!!! 16.06.13, 20:31
                              Feline, w ostatnich dniach wysłałam trzy maile na trzy różne adresy.
                              Czy któryś doszedł?
                              • felinecaline Re: D..a zbita!!! 17.06.13, 08:31
                                Zaraz sprawdze na free. Do orange na razie nie mam passwordu a na gazetowy tez nie zagladalam (trochę mnie wzięto na odwyk)
                                • niennte Re: D..a zbita!!! 19.06.13, 22:05
                                  Feline, pocztę odebrałam.
                                  Odpoczywaj sobie; od kompa też smile

Daj znać, jak się przemieścisz na Śląsk, wtedy będziemy się konkretnie umawiać.

Używaj pięknej pogody, bo ponoć za kilka dni się popsuje sad
                      • kwiatek_leona Re: D..a zbita!!! 14.06.13, 14:02
                        Podejrzewam ze warto bylo sie pobiedzic chocby dla tej kaszy gryczanej z gulaszem smile
                        Odpoczywaj sobie przy ladnej (mam nadzieje) pogodzie.
                        • felinecaline Re: D..a zbita!!! 15.06.13, 19:05
                          stopni i słonko. Dzis 'Rajd Krynicki", knajpka na Jaworzynie i podsmażane pierogi pod pifffko, w domu inne specyjaly, wczoraj smakowity pstrag z grilla w ogrodziePogoda przepiekna, stopni i słonko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka