IP: *.plock.mm.pl 31.03.11, 20:16
Witajcie. Swoje pytanie kieruję do bardziej zorientowanych. Planuję zakup mieszkania od developera. Przy umowie przedwstępnej należy zapłacić 20% wartosci mieszkania, wplata druga to 80% płatne przy podpisaniu wlasciwej umowy tj juz za okolo 3 m-ce. Chcialabym uzyskac kredyt na 100% wartosci. Kwota tych 20% dysponuje wiec moglabym zaplacic sama, ale czy w takiej sytuacji bank mi zwroci te pieniadze pozniej? Potrzebuje ich na wykonczenie mieszkania. Czy nalezy od razu wnioskowac o kredytowanie tych 100%. Prosze o informacje. Macie moze tez jakies wskazowki co do zakupu mieszkan na rynku pierwotnym?Albo jakas pomocna konkretna strone www.
Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomocne informacje
Obserwuj wątek
    • robertind Re: Zapytanie 01.04.11, 07:06
      Wnioskujesz o kredyt na łączną kwotę: wartość mieszkania + wykończenie (wypełniasz dodatkowy formularz do wniosku dotyczący zakresu prac jakie chcesz wykonać; część kredytu na wykończenie wypłacona zostanie po podpisaniu protokołu odbiorczego lokalu). Pierwszą transzę do dewelopera w części wpłacasz z własnych środków a w części z kredytu w zależności od potrzeb.
      Z drugiej strony jeśli masz taką możliwość to najpierw wpłacasz 20% z własnych środków a następnie ubiegasz się o kredyt na pozostałą część kwoty zakupu i wykończenie (po wcześniejszym sprawdzeniu czy masz szanse na kredyt; powstaje pewne ryzyko co będzie za 3 miesiące).
      Jeśli kredyt miałby być w programie RNS to procedura będzie jeszcze trochę inna.
      • Gość: bankowiec Re: Zapytanie IP: *.143.161.54.rev.kbt.pl 04.04.11, 10:56
        Jezeli umowa cywilno prawna za 3 mies to nie podpisuj, deweloper lipny.
    • jarek.11z Re: Zapytanie 17.05.11, 11:46
      Witam,

Ja proponuje zgłosić się do firmy brokerskiej Easy-Finance.

Firma zajmuje się profesjonalnym doradztwem w zakresie kredytów Hipotecznych oraz Firmowych.

W biurze znajdziecie bardzo kompetentnych ludzi którzy kredytami zajmują się codziennie i wiedzą jak przeprowadzić tranzakcie zakupu nieruchomości.

Pozdrawiam
    • an-nna Re: Zapytanie 17.05.11, 11:57
      witaj,
      na stronie www.okradli.pl w zakładce ciekawe linki znajdziesz masę linków pozwalających rozeznać Ci się na co zwracać uwagę aby nie żałować później podjętej decyzji. Osobiście kupiłam mieszkanie w tym miesiącu i wcześniej szczegółowo zapoznałam się z wszelkimi pomocami i przyznam, że ta strona na wiele rzeczy otwiera oczy:) pozdrawiam
    • arkzawiercie Re: Zapytanie 17.05.11, 12:06
      Skorzystaj z pomocy doradców Expandera i porównaj kredyty mieszkaniowe z aż 24 banków. Dzięki temu z pewnością wybierzesz najtańszy kredyt, który będzie idealnie dopasowany do Twoich potrzeb i możliwości. Korzystając z bezpłatnych usług doradcy szybko i bez problemu załatwisz wszystkie niezbędne formalności potrzebne do uzyskania najlepszego kredytu mieszkaniowego.
      Expander.mieszkaniowy.promo
    • Gość: Mona Re: Zapytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.11, 14:02
      Ja Tobie radzę nie bawić się w składanie dwóch wniosków -o zakup i wykończenie skoro masz własne fundusze na wykończenie. Zwłaszcza,że te kredyty na wykończenie są wyżej oprocentowane a poza tym więcej formalności i udowadnianie,że przeznaczyłaś na wykończenie tyle ile przeznaczyłaś a nie w każdym banku rzeczoznawcy są tacy obeznani i mogą zaniżyć.
      Co robić? Po pierwsze jeżeli zależy Tobie na tym deweloperze to ustalić,że zadatek będzie sporo niższy np.2% tak jak ja wpłaciłam i w tym przypadku nie będziesz potrzebowała pokrycia przez bank, gdyż to nie taka duża kwota stosunkowo. Jak nie zgodzi się na to to szukaj innego dewelopera-mieszkania-2% to jest wystarczająca kwota i sporo ludzi tylko tyle wpłacało. 20% to jest zdecydowanie za dużo-a co jak bank Tobie odmówi?
      Życzę powodzenia, napisz jak wyszło :)
      • an-nna Re: Zapytanie 17.05.11, 15:15
        mocno popieram, deweloperowi tez zależy na sprzedaniu:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka