izabelazg 30.01.10, 18:19 Hashimoto jest chorobą immunologiczną, gdzieś czytałam,że takie choroby lubią chodzić parami.Czy komuś coś wiadomo na ten temat? Czy oprócz hashimoto ktoś ma jeszcze zdiagnozowaną inną chorobę immunologiczną. Iza Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
junkersica Re: Hashimoto a inne choroby immunologiczne 30.01.10, 18:22 Już się pojawił taki wątek: forum.gazeta.pl/forum/w,94641,104826419,104826419,Hashimoto_a_inne_choroby_autoimmunologiczne_.html Odpowiedz Link
stapelia Re: Hashimoto a inne choroby immunologiczne 30.01.10, 18:25 Jasińska Cabot sporo o tym pisze. Głównie to toczeń, cukrzyca II typu, RZS, bielactwo. Odpowiedz Link
junkersica Re: Hashimoto a inne choroby immunologiczne 30.01.10, 18:42 O toczniu nawet nie chce czytać. W książce polecanej przez Ciebie świadomie pominęłam ten fragment. Wpadło mi z sieci jedno zdanie do mózgu, że to wyrok, leczy się aspiryną i żyje do 5 lat. Od tej pory to moja następna zmora. Zrobilam ANCA, ale wiem, że jakby co to i tak sie może kiedys zjawić. A wynik za 3 tygodnie... Odpowiedz Link
yuvaika00 Re: Hashimoto a inne choroby immunologiczne 22.03.10, 21:58 Hashi mam od ponad trzech lat. Brała cały czas letrox ale ciągle powtarzałam mojemu endo że coś jest nie tak bo ciągle czułam się źle tzn. móżdzenie i brak sił.On swoje że wyniki są ok. I co się okazało. W grudniu 2009 doszły następne objawy ból stawów i mięśni.Ogólnie to miałam wrażenie że bolą mnie nawet kości. Po trzech tygodniach katorgi i przjaźni z tabletkami przeciwbólowymi poszłam do rodzinnego. A on na to że to fibromialgia ale on się nie zna i wysłał mnie do reumatologa.Zapisała się do reumatologa prywatnie więc wizytę miałam za kilka dni.On nie zbagatelizował moich objawów. Wysłał mnie na badania. Dużo ich było aż w końcu dostałam skierowanie na Ana1 i Ana2. I co się okazał że wyszły dodatnie w mianie 1:320 o typie świecenie homogennym. Ana3 to przciwciała anty dsDNA.......które występują głownie w toczniu Od kilku dni biorę leki metypred i arechin..Lekarz nie postawił jednak diagnozy że to toczeń (ale arechin od tocznia dostałam)....na razie jest podejrzenie o chorobę tkanki łącznej....Chyba to do mnie jeszcze nie dotarło że jestem chora na to paskudztwo...bedę walczyć przynajmniej wiem z czym Odpowiedz Link
ewelina266 Re: Hashimoto a inne choroby immunologiczne 23.03.10, 08:20 Moja córeczka 3,5 roku ma dodatnie przeciwciała jądrowe o mianie 1:1280. Nie wiemy dokładnie czy i jaki organ choroba zaatakuje. Ja mam Hashimoto. Czy te choroby musza dotykać takich maleństw Odpowiedz Link
wierka-5 Re: Hashimoto a inne choroby immunologiczne 23.03.10, 08:26 Witaj Jesli jest podejrzenie,ze to choroba tkanki łacznej to musisz to sprawdzić.Z tego co wiem leczy sie to enkortonem z dobrym rezultatem. Choroby tkanki łacznej to kolagenozy jest ich pare i nie zawsze udaje sie ustalić która to. W kazdym razie znam osoby z tą przypadłolścią leczą się i dobrze sie mają. Odpowiedz Link
fahima Re: Hashimoto a inne choroby immunologiczne 24.03.10, 13:40 oprocz hshi mam chorobe Addiosna ( niedoczynnosc kory nadnerczy) Odpowiedz Link
comic Re: Hashimoto a inne choroby immunologiczne 19.05.10, 16:37 Oprócz Hashi mam astmę, małopłytkowość i to tyle. Chyb a zrobię na celiaklię i te inne ...hm... Odpowiedz Link
barbar-a1968 Re: Hashimoto a inne choroby immunologiczne 19.05.10, 18:17 Witam i ja chcialam sie dopisac do Tematu , ,oprocz Klopotow z Tarczyca , Mam stwierdzona Sarkoidoze ,,podejrzenie Sjogrena ,,nie wiem czy RZS, Od dwoch lat jestem leczona Arechina ,, oprocz tego jeszcze sporo lekow ,na astmy ,,,serce ,nadcisnienie ,oczy ,, I tak jakos sie zyje ,, pozdrawiam Basia Odpowiedz Link
stapelia Re: Hashimoto a inne choroby immunologiczne 19.05.10, 22:00 przepraszam, nie chcę żeby to zabrzmiało, że się nabijam ale sarkoidoza kojarzy mi się z dr Housem w każdym odcinku było podejrzenie o sarkoidozę. Moją mamę właśnie diagnozują pod kontem Leśniowskiego-Crohna, namawiam ją, żeby zbadała przy okazji tarczycę. Odpowiedz Link
barbar-a1968 Re: Hashimoto a inne choroby immunologiczne 20.05.10, 05:45 Usmiech zgadza sie Sarkoidoza w dr.Hausie jest czesto ,,,Jak juz nie maja pojecia na co pacjent choruje zaczynaja temat Sarkoidozy hihihi Hausa lubie -Sarcoidoze nie lubie ,, ale istnieje ona w Polskich realniach i wiele osob sie z nia zmaga , Tylko ze jest trudna do wykrycia ,,diagnozowania i wogole swiadomosc lekarzy w tym kierunku jest kiepska ,, Pozdrawiam Basia Odpowiedz Link