Dodaj do ulubionych

tarczyca a słabe włosy

16.01.11, 15:47
Witam was. Moin problemem jest stan wlosow. Mianowicie od dluzszego czasu mam je dosyc przezedzone . Kiedys myslalam ze to przez farbowanie nie pomagaly zadne odzywki suplementy wydalam na to mnostwo pieniedzy ,wlosy przestaly wypadac jednak nie odrastaly .Mam ich bardzo malo w porownaniu do tego co bylo kiedys przestalam farbowac .Juz od roku nie farbuje. Po przegladaniu wielu forow stwierdzilam ze moze byc to tarczyca. 3 miesiace temu robilam badania krwi tarczyce. Anemia zostala wykluczona jednak Tsh wyszlo ponad norme . Moj wynik to 6,2 a norma 0,4-4 .Ostatnio zrobilam sobie znow Tsh . ft3 ft4. przeciwciala .Wyniki odbieram we wtorek czyli za 2 dni jestem bardzo ciekawa jak wyszly. Czy tez ,mieliscie problem z wlosami ? i czy to rzeczywiscie przez tarczyce mam takie marne wlosy? czy jesli rzeczywiscie wyjda mi zle wyniki po braniu hormonow ich stan sie poprawi? prosze pomozcie jestem zalamana. Problem z moimi wlosami mam juz bardzo dlugo od jakis 3 4 lat. jednak nigdy nie powiazalam tego z tarczyca poniewaz nie mialam o tym pojecia. Dodam ze jestem mloda mam 21 lat. Chce miec ladne normalne wlosy jak wiekszosc kobiet ehh pomozcie
Obserwuj wątek
    • czupakabra27 Re: tarczyca a słabe włosy 17.01.11, 11:21
      Moniaa_jeśli TSH wyszło Ci ponad 6 to na bank jest problem z tarczycą. Dobrze, że powtórzyłaś rozszerzone badania. Jeśli nowe wyniki będą podobne to nie będziesz mieć problemu z wdrożeniem leczenia. Raczej żaden lekarz nie będzie Ci rzucał kłód pod nogi. Na pocieszenie napiszę Ci jeszcze, że u mnie choć po wdrożeniu leczenia bywa różnie z samopoczuciem, energią życiową itd to włosy się bardzo poprawiły. Jeszcze niedawno leciały garściami, a teraz bardzo mało zostaje ich na sitku jak myję głowę i nie rozrzucam ich już wszędzie gdzie się ruszęsmile Na dodatek chyba szybciej rosną, bo byłam u fryzjerki po 2msc od ost wizyty i usłyszałam, że chyba z pół roku nie byłam bo jest wielki odrost. Farba się nie zmyła bo to balejaż z odbarwianiem włosa. Czyli rosną!smile
      Jeszcze usg by Ci się przydało.
      • moniaa6666 Re: tarczyca a słabe włosy 17.01.11, 11:43
        dziekuje bardzo za odpowiedz. Jutro ide po wyniki a usg tez zamierzam zrobic moze jeszcze w tym tygodniu prywatnie .Cos mi sie wydaje ze to napewno tarczyca . juz sie z tym pogodzilam.. eh no ale trudno zobaczymy jutro co ztego wyjdzie. Ja nie mam wielu objawow niedoczynnosci napewnio zmeczenie i sennosc no i te wlosy uncertain Mial ktos jeszcze podobnie z wlosami?Nie chodzi mi ze wolna rosna One mi juz nie leca tylko po prostu mam je dosyc przerzedzone ,nie odrastaja juz od dawna i to jest najwiekszy problem.Po prostu jak bym lysiala;/ Stosuje duzo odzywek szamponow wyprobowalam chyba wszystkiego no ale coz nic nie pomaga. Jesli macie jakies doswiadczenia z tym zwiazane prosze napiszcie Pozdrawiam
        • eremka Re: tarczyca a słabe włosy 17.01.11, 12:17
          włosy też sa moim problemem, a raczej ich jakość...
          na początku mi wypadały mocno (choruje już 7 rok)... teraz sie osłabiły tak, że masakra ...
          teraz zauważam, że są coraz słabsze, cieńsze... rzęsy prawie nie istnieją ( a miałam czarne długie), brwi też sie przerzedziły, także owłosienie na ciele powoli zanika (to akurat mnie nie martwi wink
          najbardziej żal mi rzęs ... chociaz włosy też miałam nieczego sobie ...
          -
          • moniaa6666 Re: tarczyca a słabe włosy 17.01.11, 14:45
            ehh zalamka;/ Ja rzesy zawsze mialam i mam ladne dlugie kazdy mi mowil ze mam ladne.sad jak sobie wyobraze ze moge ich prawie nie miec to tylko sie zalamac idzieuncertain nie wspomne o wlosach myslalam ze po leczeniu bedzie lepiej ale widze ze niektotorzy maja rozne przezycia i wahania stanu wlosow.. ja jeszcze sie nie lecze na tarczyce chociaz pewnie niebawrem bede musiala jutro ide po wyniki wszytkich badan. ma ktos jeszcze jakies doswiadczenia ? i jak to wygladalo u was po leczeniu?
    • margola115 Re: tarczyca a słabe włosy 17.01.11, 16:09
      monia6666.Ja mam niedoczynność tarczycy i hashimoto, miałam wszystkie te okropne objawy tej choroby które bardzo mi dokuczały i utrudniały życie.Dowiedziałam się o chorobie jakieś 14 mies.temu od tej pory się leczę.Muszę przyznać że nigdy nie miałam problemu z włosami( przez 48 lat) mam ich dużo są gęste i długie,skóra moja też nie jest sucha.Mam koleżanki które nie są chore na tarczycę a włosy od lat mają bardzo słabe i im wypadają.Czytam te fora i wiem że bardzo dużo kobiet ma problemy z włosami i skórą przy chorej tarczycy.
      • moniaa6666 Re: tarczyca a słabe włosy 17.01.11, 17:03
        Nie bede sie uzalac nad soba bo zawsze moglo byc gorzejtongue_out ale zazdroszcze ci wlosow.. Ja tez suchej skory nie mam no moze troche twarz mi sie bardziej przesuszyla od paru miesiecy ale nie jest najgorzej nie mam wielu objawow. Zmeczenie sennosc i te wlosy!! to jest najgorsze ! bo wszystko inne jakos bym przezyla ale jak wiadomo wlosy dla kobiety sa wazne . Wiem ze duzo kobiet ma problemy z wlosami przy chorej tarczycy i roznie to bywa po leczeniu boje sie ze juz nigdy nie bede miala nie mowie o gestych ale normalnych wlosow. Ze bedzie tylko chwile dobrze apozniej znow to samno albo wogole bede miala caly czas takie marne ahh zobaczymy czas pokaze oby bylo dobrze..
        • margola115 Re: tarczyca a słabe włosy 17.01.11, 18:45
          moniaa6666 piszesz że nie masz wielu objawów i naprawdę możesz się z tego cieszyć.Bo ja co prawda nie mam problemu z włosami ale zanim doszłam po wielu miesiącach leczenia do siebie to czułam się fatalnie nie mogłam pracować, myślałam że nigdy już nie będzie tak jak kiedyś.Tylko nigdy nie zaniedbuj leczenia bo jesteś jeszcze taka młoda.
          • moniaa6666 Re: tarczyca a słabe włosy 17.01.11, 22:47
            Wielu objawow nie mam jednak ta sennosc i meczenie jest uciazliweuncertain moge spac wiele godzin zmuszam sie zeby wstac wiec nic przyjemnegouncertain ale wiem ze wiele osob ma wiele innych dolegliwosci tylko czemu u mnie trafilo na wlosy.. moglabym za to miec cos innego hetongue_out no coz trzeba sie cieszyc ze nie jest gorzej i jakos sie poprawi..Nie mam zamiaru zaniedbywac leczenia no wlasnie niestety jestem jeszcze mloda a juz takie dolegliwosci aj aj.. JUtro sie wszystkiego dowiem na 100% odbieram wyniki na tarczyce i zobacze co dalej czy to na 100%niedoczynnosc itd
    • djpa Re: tarczyca a słabe włosy 17.01.11, 22:57
      Masz szczęście, że już wiesz, co jest powodem wypadania włosów. Ja w wieku 20 lat nie wiedziałam. Byłam podobnie jak Ty zdruzgotana wypadającymi włosami.

Niestety, dopiero 7-8 lat później dowiedziałam się, że mam niedoczynność tarczycy (nie, nie byłam wtedy łysa). Leczę się już 6 lat. Włosy nie są takie jak dawniej, pewnie nigdy nie będą, ale ostatnio usłyszałam parę razy, że mam piękne włosy smile
      • moniaa6666 Re: tarczyca a słabe włosy 17.01.11, 23:49
        Oj tez bym chciala tak uslyszec wiec gratulujesmile A czy po leczeniu wlosy ci odrastaly i nie wypadaly mialas ich wiecej? Ja nie wiem na 100% czy to przez tarczyce tak mysle bo to nie jest normalne zebym praktycznie lysiala w wieku 21 lat uncertain tym bardziej ze sie nie odchudzam odzywiam sie dosyc zdrowo itp . To jest wielki problem ktory mam nadzieje ze minie chociaz w malym stopniu
        • perelka_np Re: tarczyca a słabe włosy 18.01.11, 12:31
          Witam.

Moja sytuacja wygląda tak, że od kilku walczyłam z poważną nadczynnością tarczycy, teraz po ponad 5-ciu latach mam niedoczynność i to mocną. lekarz celowo doprowadził do takiej niedoczynności w tym roku mam mieć operację usunięcia wola. Moim problemem jednak są masowo wypadające włosy, zaczęło się to mniej więcej w październiku i myślałam,że to przez okres jesienny jednak kiedy w grudniu byłam na wizycie okazało się, że mój poziom TSH wynosi 17,4 teraz mamy połowę stycznia a to co mam na głowie przyprawia mnie o depresje. Przed wypadaniem miałam gęste choć cienkie włosy a teraz jest ich mniej niż jedna trzecia i boję się, że jak będzie tak dalej to nie pozostanie mi nic innego tylko peruka sad mycie czy czesanie włosów to dla mnie istny koszmar już nie wiem co mam robić. Błagam niech mi ktoś powie, że po operacji to wypadanie ustąpi a włosy znów będą takie jak kiedyś!!!
          • djpa Re: tarczyca a słabe włosy 18.01.11, 12:41
            Przy dobrych hormonach włosy odrastają. Moje nie odrosły już tak gęste i mocne jak kiedyś, ale odrosły i są całkiem przyzwoite. Mnie się podobają.
            Wiadomo, że zawsze kilka włosów dziennie się gubi, ale nie wypadają garściami jak kiedyś.
            Warto zbadać ferrytynę, ona tez ma duży wpływ na włosy.
            • moniaa6666 Re: tarczyca a słabe włosy 18.01.11, 13:10
              Przykro mi perelka twoim stanem włosów sad Niestety ja nie moge ci pomoc bo nie mam kompletnie zadnego doswiadczenia jesli chodzi o leczenie sie na tarczyce dzis odbieram wyniki tsh ft3 ft4 przeciwciala i wszystko sie wyjasni uff .. troche sie obawiam no ale trzeba .. Tak jak napisala djpa przy dobrych hormonach wlosy odrstaja i cale szczescie mam nadzieje ze tak bedzie tylko kiedy te hormony sie unormuja oto pytanie oby jak najszybciej . Dorbze ze wlosy odrosly ci przyzwoite djpa zazdroszcze . Powodzenia wszystkim w walce o wlosy smile
    • moniaa6666 Re: tarczyca a słabe włosy 18.01.11, 13:22
      mam do was takie pytanie? jakie jeszcze badania zrobic dodatkowo zeby sprawdzic czy mam jakies niedobory? oprocz oczywiscie tarczycy napewno ferryrtyne ktos wczesniej to zasugerowal .czy jakies jeszcze? bo tutaj objawem tarczycy u mnie sa slabe wlosy wiec napewno przydalo by sie zaglebic w tych niedoborach? jeszcze jedno pytanie w ten piatek co byl robilam badanie krwi tzn pobrano mi krew aby zbadac krew pod katem tarczycy . Niebawem musze isc znow na porbanie krwi w przyszlym tygodniu bo musze zbadac mocz ginekolog mi zalecila bo mam troche problemy z pecherzem . Czy moge w tak krotkim czasie isc na pobranie krwi? czy tak mozna? troche sie obawiam takto dala bym krew do pobrania i zlecila zbadanie moczu i ferryrtyny od razu poradzcie .. bo ile to sie mozna kuc uncertain
      • margola115 Re: tarczyca a słabe włosy 18.01.11, 15:03
        Pamiętaj że badanie krwi musi być zawsze nad czczo i przed połknięciem hormonu.Zrób ferrytynę i b 12.Przy niedoczynności są duże niedobory.Jak zrobisz wszystkie badania to wpisz na forum wyniki ,siedzą tu naprawdę ludzie którzy Ci pomogą bo mają dużą wiedzę na ten temat (ja jej nie mam).Powinnaś jeszcze zrobić ft3,ft4 mam nadzieję że odpisze Ci ktoś mądrzejszy w tym temacie ale podstawą są zawsze wyniki badań które musisz tu wpisać.
        • moniaa6666 Re: tarczyca a słabe włosy 18.01.11, 18:11
          tylko ze ja hormonow nie lykam.. Sluchajcie jestem po wynikach i jestem w szoku! nic z tego nie rozumiem. We wrzesniu moje tsh wynosilo 6.2 . powtorzylam serie badan dzis odebralam wyniki czyli po 4 miesiacach dodam ze nie biore zadnych hormonow. Moje wyniki :
          Tsh 1.38 norma 0.4 - 4
          Ft3 4.17 norma 1.80 - 4.20
          p.ciala anty-Tg < 20 norma 0 -40
          P.ciala anty TPo <10 norma 0 -35
          Nie doslali w laboratorium Ft4 jutro mam odebrac.
          Czy to wina laboratorium jakis błąd? ze wtedy mialam tak wysoki wynik TSH? czy cos obnizylo ten wynik jedzenie leki?nie mam pojecia. Bylam pewna ze mam hashimoto. ale nie mam przeciwcial naszczescie. Tsh calkiem w normie Ft3 jest dosyc duze nie wiem jeszcze jak z ft4. Co o tym myslicie ? bo ja juz sama nie wiem czy jest sens robic Usg tarczycy dodatkowo jesli nie mam przeciwcial? Zrobie osobny watek nie obrazcie sie bo jestem ciekawa opini innych POradzcie
    • moniaa6666 Re: tarczyca a słabe włosy 19.01.11, 15:54
      Sluchajcie mam takie pytanie. Mam nadzieje ze ktos mi odpisze. Czekam na wynik ft4. Bede riobic USg tarczycy jeszcze. Dotychczasowe wyniki mam ok Co jesli zostanie wykluczona tarczyca ? to gdzie dalej szukac przyczyn przerzedzenia wlosow?myslalam ze to tarczyca ale teraz to juz sama nie wiem ostatnio czytajac pare artykolow stwierdzilam ze warto zrobic tez badania hormonow plciowych męskich Jakie te badania harmownow dokladnie warto zrobic? Slyszalam ze gdy jest duza wartosc tych hormonow wystepuje tradzik nadmierne owlosienie jednak ja tego nie mam tylko te wlosy . Dzis sie tak zastanawialam ze to lysienie troche wyglada jak androgenowe bo mam przerzedzenia na skroniach jednak nie jestem pewna na 100% nie mam przerzedzen na przedzialku czybku,ogolnie bardziej po bokach. Mialam robione osttanio usg jajnikow i dopochwowe i ginekolog sitwerdzil ze nie mam zadnych zmian torbieli pecherzy itd jest ok. Poradzcie
      • anka.83 Re: tarczyca a słabe włosy 19.01.11, 21:30
        mi w niedoczynności zrobily się normalnie męskie zakola, więc nie kombinuj na razie innych opcji, ok? Zrób USG, sprawdź fT4, idź do endokrynologa.

TSH dość często jest niemairodajne, wbrew temu, co mówią niektórzy lekarze.

Nie twierdzę, że na 100% to tarczyca (ale nawet lekarz nie powie Ci nic na 100%), ale najpierw należy skończyć jeden, najbardziej prawdopodobny temat, zanim zacznie się inne.

Trzymaj sięsmile
        • moniaa6666 Re: tarczyca a słabe włosy 20.01.11, 01:01
          Wiem wiem. najpierw musze zakonczyc temat tarczycy. Od wrzesnia bylam pewna ze te wszystkie objawy to tarczyca np sennosc wlosy bo moj wynik Tsh byl dosyc wysoki a teraz wiekszosc wynikow mam w normie wiec dlatego tak kombinuje bo juz sama nie wiem. Zrobie usg jeszcze. Ale jesli Tsh mam w normie to mozliwe ze mam niedoczynnosc? we wrzesniu mialam 6.2, styczen 1.3 bez brania lekow dziwne to wszystkouncertain
          • moniaa6666 Re: tarczyca a słabe włosy 20.01.11, 01:03
            mowisz ze mialas meskie zakola?czy teraz po leczeniu juz nie masz? jak to wyglada u ciebie>?szczerze powiedziawszy to wolalabym juz miec problem z tarczyca niz z meskimi hormonami bo to jets masakra podobno;/ no ale i tak zle i tka nie dobrze czas pokaze .
    • moniaa6666 wszystkie wyniki 20.01.11, 13:57
      Dzis odebralam wynik ft4 . Podaje jeszcze raz wyniki .Dodam ze we wrzesniu wynik Tsh mialam 6.2 norma( 0.4 - 4) Wyniki ze stycznia z boku podaje normy
      Tsh 1.38 ( 0.4 -4.0)
      Ft3 4.17 (1.80 -4.20)
      Ft4 1.06 (0.9 -1.8)
      p.ciala anty-Tg <20 (0-40)
      p.ciala anty-Tpo <10 (0-35)
      Nie zrobilam jeszcze Usg tarczycy. Wychodzi na to ze moje wyniki sa w normie chociaz Ft3 jest dosyc wysokie i ft4 . Troche zaskoczyly mnie te wyniki bo we wrzensiu moje Tsh bylo wysokie ,nie biore zadnych lekow. Co o tym sadzicie? CO powinnam dalej zrobic jesli chodzi o te wlosy? doradzcie

• czupakabra27 Re: wszystkie wyniki 20.01.11, 14:58
        Kasia, masz niskie ft4 (17%)i dużą różnicę między ft4 i ft3. Przy takich wynikach mogą lecieć włosy. Tyroksyna się należy, ale szkoda, że przy dawnym TSH się o nią nie postarałaś, bo teraz może być już ciężko.
        • moniaa6666 Re: wszystkie wyniki 20.01.11, 15:55
          no wlasnie duza roznica miedzy ft3 a ft4 . tylko ze mieszcza sie w normie wiec tu moze byc problem. Tym bardziej ze Tsh w normie sama juz nie wiem czy powinnam brac tyroskyne. Lekarz pewnie nie da zadnych bo stwierdzi ze wszystkie wyniki sa w normie.I do tej pory zastanawia mnie to Tsh czemu tak spadlo . Czemu moze byc ciezko ? wytlumacz mi to ok Wczesniej sie o nią nie staralam bo musialam zrobic wszystkie dodatkowe badania a troche to potrwalo. I tak zrobilam prywatnie bo jesli czekala bym panstwowo to bym miala dopiero chyba za pare miesecyuncertain
    • moniaa6666 Re: tarczyca a słabe włosy 21.01.11, 15:31
      Mam do was takie pytanie. moze ktos mi odpisze. Czy branie tabletek antykoncepcyjnych moze powodowac przerzedenie wlosow.? troche poczytalam na necie o tym i niektorzy twierda ze tak.NIektore tabletki zawieraja podobno androgeny ktore zle wplywaja na wlosy. Ja bralam kiedys tabletki pozniej na dlugo odtsawilam .osttanio znow zaczelam brac. Wyczytalam na necie ze niestety nie sa za dobre i maja androgeny zamierzam odstawic. Jesli ktos wie cos na ten temat Napiszcie
    • moniaa6666 Re: tarczyca a słabe włosy 25.01.11, 17:26
      Mam nadzieje ze napiszecie co o tym sadzicie. Jestem po usg tarczycy dzis robilam i powiem szczerze ze jestem w szoku,poniewaz wyszlo dobrze to badanie czego sie nie spodziewalam. Pani doktor swierdzila ze tarczyce mam idealna.
      Napisze jeszcze raz swoje wyniki
      We wrzesniu 2010 mialam badane, tylko Tsh moj wynik 6.2 (0.4-4)
      Styczen 2011: (nie biore zadnych lekow)
      Tsh 1.38 (0.4-4)
      ft3 4.17 (1.80 -4.20)
      ft4 1.06 (0.9-1.8)
      p.ciala anty-Tg <20 (0-40)
      p.ciala anty Tpo <10 (0-35)
      WYnik Badania USG :
      Prawy plat tarczycowy o wymiarach :szerokosc 13mm.grubosc 12.6mm,dlugosc 43 mm
      lewy plat tarczycowy o wymiarach:szerokosc 15.5 mm,grubosc 14.2mm,dlugosc 37mm.
      Cieśń o grubości 2,2 mm
      Gruczol tarczycowy niepowiększony.Miąższ tarczycowy o prawidlowej echoegenicznosci, bez zmian guzkowych.
      Węzly chlonne wzdluz naczyn szyjnych nie powiękoszone.
      Nie wiem co o tym wszystkim sadzic. Wychodzi na to ze z tarczyca wszystko w porzadku aja czuje sie fatalnie. Dzis czuje sie ok ale wczoraj ledwo sie zlozka podnioslam .Nie mialam sily na nic ,ledwo pranie rozwiesilam .To bylo okropne .Zmuszalam sie do wszystkiego .Najcetniej przespalabym caly dzien.Nie mam tak caly czas ale czasem wystepuja takie dni. Anemia ,tarczyca wykuczona . Juz sama nie wiem gdzie szukac dalejuncertain Objawy zmeczenie ,sennosc ,te przerzedzone marne wlosy . Macie jakies pomysly napiszcie co sadzicie o wynikach i poradzcie.
      • djpa Re: tarczyca a słabe włosy 25.01.11, 21:17
        Ha ha idealna tarczyca. Zdecydowanie powiększona nie jest, prawy płat 3.5ml, a lewy 4ml. Bardzo mała tarczyca.

Koleżanka była na usg tydzień temu, wyszła jej tarczyca 5,9ml i robiący usg jej powiedział, że ma tarczycę wielkości takiej, jak mają dzieci, a nie dorośli.

I Twoje wyniki przeskalowane są takie:
        FT4 17.78% [ wynik 1.06, norma (0.9 - 1.8)]
        FT3 98.75% [ wynik 4.17, norma (1.8 - 4.2)]
        (sprawdź, czy się nie pomyliłaś przy normach)

Jeśli się nie pomyliłaś, to nic dziwnego, że się czujesz tak źle. Masz ewidentną niedoczynność tarczycy.

Z powodu stosunkowo niskiego TSH powinnaś poszukać dobrego endo oraz możesz sobie jeszcze zbadać nadnercza, kortyzol.
        • moniaa6666 Re: tarczyca a słabe włosy 25.01.11, 23:38
          Hm stwierdzila mi to lekarka ktora robi usg jzu od lat, wiec az tak by sie na tym nie znala? sama nie wiem .Stwierdzila ze wszystko jest ok i mam normalna tarczyce jak na swoj wiek. Wiec juz sama nie rozumiem .Czemu nie powiedziala ze jest za mala? . Nie pomylilam sie z normami .Takie sa jak napisalas. Dziwne te wyniki . Niskie dosyc Tsh. A jesli mam mala tarczyce to chyba powinnam miec dosyc wysokie Tsh . Juz nic z tego nie rozumiem.
        • moniaa6666 Re: tarczyca a słabe włosy 25.01.11, 23:54
          No wlasnie jak to jest przy malej tarczycy? Jest wysokie tsh czy male? Ja we wrzesniu mialam wysoki wynik 6.2 a styczen 1.3 norma (0.4-4) .Nic z tego nie rozumiem . djpa mam do ciebie pytanie po co sie bada nadnercza i kortyzol? czy to ma zwiazek jakos z tarczyca ? wiem ze wnadnerczej sa hormony meskie . Jak to jest ?
          • djpa Re: tarczyca a słabe włosy 26.01.11, 09:50
            O kortyzolu i nadnerczach pisano tu:

forum.gazeta.pl/forum/w,94641,120039693,120977699,Re_psychofinka_.html
            forum.gazeta.pl/forum/w,94641,120039693,121038681,Re_psychofinka_.html
            Szukaj dobrego endo, który patrzy na wolne hormony i na objawy i który leczy objawy, a nie wynik TSH. Są tacy. Wolne hormony masz bardzo rozjechane, tarczyca mała... a TSH w chorobach tarczycy może tak skakać.
            • moniaa6666 Re: tarczyca a słabe włosy 26.01.11, 13:12
              Dzieki bardzo za odpowiedz. U tego endo co bylam niestety wydaje mi sie ze patrzy tylko na Tsh skoro dal mi skierowanie tylko na to badanie;/ Moze byc ciezko ale mam nadzieje ze mi sie uda znalezc odpowiedniego OBysmile
    • moniaa6666 Re: tarczyca a słabe włosy 27.01.11, 01:20
      wiec jeszcze wiele badan przede mna tak jak pisalas kortyzol itd. Ciezko moze byc wyprosic od lekarza na to wszystko uncertain. Sama raczej nie dam rady ,troche duzo tego i wiadomo ze troche kosztuje. Mam do was takie pytanie poniewaz od paru dni mysle nad tym tematem. Jaki ma zwiazek branie tabletek ntykoncepcyjnych z niedoczynnoscia tarczycy? wiem ze jakis tam ma . czytalam gdzies na forum ale tam bylo o nadczynnosci i pigulkach. Czy mozna brac ? i czy tabletki zanizaja czy podwyzszaja hormony? Zaczelam brac tabletki we wrzesniu czyli 4 miesiace temu i we wrzesniu rowniez pierwszy raz w zyciu badalam TSh tylko Tsh, gdzie wyszlo mi 6.2 (o.4-4)czyli ponad norme .Tylko nie moge teraz skojarzyc czy wtedy juz zaczelam brac antykoncepcje czy nie. Biore ja do teraz i sie zastanawiam czy nie wplynelo to na wyniki moich hormonow .Hormony poza wrzesniem badalam w tym miesiacu podalam wczesniej moje wyniki .Tsh w normie 1.3 , ft4 niskie ,ft3 wysokie, brak przeciwcial, . Czy to ma jakis wplyw?
      • czupakabra27 antyki 27.01.11, 10:55
        Antyki zmniejszają poziom hormonów tarczyc we krwi. Niestety. Jeśli się je bierze trzeba kontrolować hormony i ewentualnie zwiększyć dawkę tyroksyny. Brałam przez 9lat bez przerwy i z perspektywy czasu uważam, że była to spora przesada.
        • moniaa6666 Re: antyki 27.01.11, 13:17
          Oops czyli biorac od wrzesnia antyki mogly mi wyjsc zanizone hormony tarczycowe uncertain ogolnie falszywe wyniki Zamierzam w tym miesiacu odstawic . i tak mialam taki zamiar .Teraz to kolejny powod
    • moniaa6666 Re: tarczyca a słabe włosy 27.01.11, 13:48
      Nurtuje mnie jeszcze taki jeden temat. Wyczytalam gdzies na forum ze wlasnie nasze ft3 jest odpowedzialne za wypadanie wlosow i samopoczucie. MI teraz wlosy nie wypadaja ale byl taki okres czasu ze wychodzily garsciami . MAm dosc wysokie ft3 czy to dlatego wlosy mi teraz przestaly wypadac ? Tak sobie gdybam .Nie znam sie jeszcze za dobrze na tym wszystkim . Ktos na forum napisal ze przy niskim ft3 ciezko jest schudnac ,jest zle samopoczucie ,wypadaja wlosy .Ja jestem chuda nic mi w gore nie idzie a szczerze chcialabym troche przytyc. No ale z samopoczuciem nie bardzo moze dlatego ze zbyt wielka roznica ft3 od ft4 . Czy za wage i to wszystko jest odpowedzialne ft3?czy mozliwe ze nie moge przytyc ze wzgledu na takie hormony ?taka duza robieznosc niksie ft4 i wysokie ft3 sama nie wiem. Sory moze to glupie pytania ale moze ktos mi podpowiewink
      • anka.83 Re: tarczyca a słabe włosy 02.02.11, 15:27
        hej, poczytaj mój wątek ("wyniki po pół roku leczenia") smile
    • moniaa6666 Re: tarczyca a słabe włosy 02.02.11, 13:48
      Sluchajcie bylam dzis u lekarza ogolnego .Wiem ze to nie specjalista ale ona zna caly przebieg moich wynikow badan .Do endokrynologa jestem zapisana na marzec ale byc moze pojde wczesniej . No i pokazalam jej z ciekawosci wyniki wszystkich badan na tarczyce .Ma zanotowany moj wynik Tsh z wrzesnia i pokazalam jej styczniowe tsh ft3 ft4 przeciwciala ktore jakby nie bylo sa w normie a wrzesniowe Tsh nie bylo no i pokazalam tez usg. Z tego co wiem z opini innych i po rozmowach z nia ma jakies pojecie na temat tarczycy . Jest specjalista chorob wewnetrznych i pracowala w poradni endokrynologicznej 14 lat. No ale wiadomo to nie endokrynolog. Ogolnie mowiac swierdzila ze moje wyniki sa ok ,przeciwcial nie ma wyniki w normie. Cos wspomniala ze byc moze to bylo jakies zapalenie nie pamietam jak to okreslila? podostre bodajze ktore samoistnie ustapilo. Dala mi skierowanie na Tsh za ok 2 ,3 miesiace mam zrobic czy sie cos zmienilo bo zaniepokoil ja ten wysoki wynik z wrzesnia. Stwierdzila ze byc moze to blad laboratorium . i zebym koniecznie zrobila to Tsh za jakis czas. No coz zobaczymy co mi powie endokrynolog jak pojde z tymi samymi wynikami badan. Co o tym sadzicie? czy zrobic tak jak mi powiedziala ? Jesli endo stwierdzi podobnie ? czy zrobic sobie wszystkie inne badania pod katem tarczycy jesli edno nie da mi skierowania . Bo jak wiadomo roznie to bywa. Chyba tak bede musiala zrobic

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka